Slučaj Nikezić: Klub će da plati svih 256 hiljada

"Prethodni raskid ugovora potpisan pod prisilom postao je nevažeći. Sada sam sa Kubanom raskinuo ugovor po svim pravilima..."kazao je Nikezić ruskom dnevniku Sovjetski sport.
395 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Nikezić, Foto: ARHIVA VIJESTI
Nikola Nikezić, Foto: ARHIVA VIJESTI
Ažurirano: 23.03.2011. 23:44h

Hrabrost crnogorskog napadača Nikole Nikezića, koji se prvi usudio da javno optuži ruskog premijerligaša Kuban iz Krasnodara za nasilno dobijeni paraf na prijevremeni raskid ugovora, a koja je zadivila Rusiju i svijet, konačno se ispaltila. Nikezić je pod prijetnjom pištoljima i uz udarce dvojice plaćenih huligana sedmog marta stavio potpis na “dobrovoljni” raskid ugovora, kojim se bez ikakve nadoknade odrekao 256 hiljada dolara. No, Nikezić je slučaj prijavio ruskom ogranku svjetskog sindikata fudbalera FIFPro, koji je stvar izgurao do kraja.

"Prethodni raskid ugovora potpisan pod prisilom postao je nevažeći. Sada sam sa Kubanom raskinuo ugovor po svim pravilima i meni će prema praksi Fife biti isplaćeno 256 hiljada dolara koliko je predviđao ugovor koji je važio još godinu", kazao je Nikezić ruskom dnevniku Sovjetski sport.

Osim Nikezića pravdu je dočakao i bivši igrač Kubana Sreten Sretenović, koji je klub optužio nakon akcije Nikezića. Kuban je odustao od 60.000 eura koliko je igrač pod prinudom potpisao da je obavezan da isplati klubu pri prijevremenom raskidu ugovora.

Slučaj, međutim nije i definitivno zaključen, ali je FIFPro istjerao svoje - sportski direktor Sergej Dorončenko i trener Nikolaj Hlistunov su najureni iz Kubana. Pomenuti dvojac je nakon istrage u FIFPro-u pokušao da “slučaj” zataška sa 100 hiljada dolara, koliko je ponuđeno Nikeziću i njegovom agentu u Beogradu. Nikezić je to kategorički odbio...

"Tek kada dobijemo informacije iz istrage Ruske fudbalske federacije, ali i pravosudnih organa, onda ćemo moći da pričamo o razrješenju “slučaja Nikezić”. Ono što je sigurno jeste da imamo potvrdu da će se Nikezić odazvati sljedećem saslušanju, pa čim dobijemo potrebnu dokumentaciju odredićemo termin novog saslušanja", rekao je predsjednik Komiteta za etiku RFS-a, Alu Alhanov.

Najnoviji događaji pokazali su i da je velikog odjeka imao Nikezićev poziv da se sa predstavnicima Kubana paralelno ispita na detektoru laži pred ruskim pravosuđem.

"Zadovoljni smo što je Nikola istjerao pravdu, a mi ostvarili cilj - unutrašnje promjene u rukovodstvu Kubana su započele. Međutim, Nikola traži da budu otkriveni i kažnjeni počinioci, ali da ne trpi sam klub i njegovi navijači. Ipak, djelo za koje se tereti Kuban je težak prekršaj, pa i kazna mora biti primjerena tom nepočinstvu iz razloga da se takvi slučajevi više nikada ne ponove. Kazne su propisane Pravilnikom Komiteta za etiku, a za ovaj slučaj je doživotna zabrana rada u fudbalu", zaključio je Vladimir Leončenko, predsjednik ruskog FIFPro-a.

Krivci će da odgovaraju

"Osim Komiteta za etiku, u razrješenje “slučaja Nikezić” uključili smo i Komitet za istrage, a uključila se i Krasnodarska uprava unutrašnjih poslova. Sve će do tančina biti ispitano i niko nevin neće odgovarati. Ruska kuća fudbala nema u cijelom ovom slučaju nikakve odgovornosti, ali je na njoj da sagleda cjelokupnu situaciju, i ako su prekršeni zakoni, da ukaže ko je to uradio. Komitet za etiku će odrediti kazne", kazao je Sergej Fursenko, predsjednik Ruske fudbalske federacije koji je od juče i član Izvršnog komiteta Uefe. Fursenko je to objavio odmah po reizboru Mišela Platinija za predsjednika Uefe, a koji je u novom mandatu obećao da će iskorijeniti korupciju iz fudbala.

Smjenama priznali poraz

Generalni direktor Kubana Suren Mkrtčjan potvrdio je da će Nikoli Nikeziću biti isplaćen i posljednji cent.

"Konsultovanjem međunarodnih eksperata sportskog prava donijeli smo odluku da Nikeziću isplatimo kompenzaciju za prijevremeni raskid ugovora. To ne znači da prihvatamo krivicu. Mi smo za istragu koja će klubu donijeti izvinjenje i povraćaj reputacije koju zaslužuje Kuban. Ipak, bili smo prinuđeni da Nikeziću isplatimo svaki cent koji potražuje kako bismo izbjegli razmatranje “slučaja Nikezić” pred organima Fife, što bismo morali da platimo dodatnim kompenzacijama. Ne slažemo se sa mišljenjima pojedinih, takozvanih stručnjaka koji navode da je naše pristajanje na kompenzaciju Nikeziću priznavanje krivice i odustajanje od traženog izvinjenja. Mi samo ne želimo da bezrazložno gubimo novac, koji bi prema evropskom sportskom pravu jednoznačno morali da uplatimo međunarodnim sportskim organizacijama. S druge strane, mi ne odustajemo od istrage pravosudnih i organa RFS -a, koja će dati odgovore na sva pitanja", kazao je Mkrtčjan.

Direktor je, međutim, zaboravio da kaže zašto je, ako ne priznaje krivicu, smijenio sportskog direktora i trenera...

Nikola Jokišić, Nikezićev menadžer, specijalno za „Vijesti”: Podrška stigla sa svih strana

Podrška Nikoli Nikeziću u borbi za pravdu stigla je bukvalno iz cijelog svijeta. Proteklih dana Nikola je bio na kongresu Uefe u Parizu, gdje se sreo i sa novim (starim) predsjednikom Mišelom Platinijem.

"Dobili smo jednodušnu podršku iz čitavog svijeta i jako sam ponosan što sam bio dio te priče. Mi ne mrzimo nikoga, samo smo se borili za pravdu i za dobro fudbala i u Rusiji i u svijetu. Ugovor je poništen, Kuban je dobio rok do kada treba da uplati novac, ali sredstva još nisu prebačena. U svakom slučaju želimo da Nikolu što prije vratimo fudbalu, on je fudbalu puno dao i ima još puno da pruži. Sad mi je prvi cilj da pronađemo novi klub i da se Nikezić konačno vrati u fudbalske tokove", kazao je za "Vijesti" Nikola Jokišić, menadžer našeg internacionalca.

Bonus video: