Slučaj Rašford: Plata nije mjerilo vrijednosti ni u kolijevci kapitalizma

U Engleskoj kao na Balkanu, primanja zavise i od toga kako se "snađeš"
1293 pregleda 0 komentar(a)
Rašford - siromah koji je srušio najskuplji projekat u Parizu, Foto: Francois Mori
Rašford - siromah koji je srušio najskuplji projekat u Parizu, Foto: Francois Mori

Engleska, kolijevka modernog kapitalizma, ne samo u misli, već i praksi, nije imuna na dešavanja kojih se nagledasmo u trodecenijskoj tranziciji na našim prostorima...

Kako drugačije objasniti podatke do kojih je došao engleski "Miror". Prema njemu, jedan od dvojice najboljih igrača Mančester junajteda ove sezone, Markus Rašford, najmanje je plaćeni prvotimac. On čak prima manje i od rezervnog golmana!

Vihorni 21-godišnji napadač, Rašford, ove sezoje je odigrao 38 utakmica na kojima je 12 puta bio strijelac a devet puta asistent, sedmično prima 45 hiljada funti!

Rezervni golman Serhio Romero ima 50 hiljada, dok najplaćeniji igrač "đavola", Čileanac Aleksis Sančes sa svega dva gola u svim takmičenjima u ovoj sezoni ima čak osam puta veću platu od Rašforda - 350 hiljada funti nedjeljno!

Pol Pogba je drugi sa 290 hiljada, a slijede Marsijal (250), De Hea i Lukaku ( po 200), dok je u srednjoj grupi Nemanaj Matić, Fil Džons i Fred (po 120).

No, Rašford je izuzetno mlad potpisao za Junajted, a ugovor mu ističe na ljeto 2020. "Đavoli" neće čekati jer su mu ponudili novi ugovor, sa ipak skromnih 150 hiljada funti nedjeljno.

I Anderu Ereri je klub ponudio novi ugovor, iako je trenutno povrijeđen,. On je igrama pokazao Solskjeru da vrijedi više od 75 hiljada, pa mu je ponuđeno 100 hiljada prema novom ugovoru.

Bonus video: