Šok na Enfildu - Liverpul ispao

Totenhem na gostovanju četvrtoligašu Njuportu izbjegao poraz golom Harija Kejna u 82. minutu
54 pregleda 1 komentar(a)
Salah, Foto: Reuters
Salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2018. 21:55h

Ako ne osvoji Ligu šampiona, Liverpul će šestu sezonu zaredom završiti bez trofeja - nakon ranog ispadanja u Liga Kupu, te ogromnog zaostatka u prvenstvu za vodećim Mančester sitijem (18 bodova), ekipa Jirgena Klopa večeras je eliminisana iz FA Kupa Engleske.

I to na prilično šokantan način, porazom na "Enfild roudu" od Vest Bromič Albiona, pretposljednje ekipe na tabeli Premijer lige, rezultatom 3:2.

Dolazak Van Dajka za 80 miliona eura nije stabilizovao Liverpulovu odbranu, barem za sada, jer kako drugačije objasniti preokret gostiju već do 12. minuta - na rani gol Firmina (prelijep lob-udarac) sa dva efektna pogotka odmah je odgovorio Džej Rodriges.

Liverpul u igru nije vratio ni penal, dosuđen VAR tehnologijom (Firmino pogodio prečku, u 27. minutu), a mizernu noć slavnog kluba zaokružio je Matip, autogolom za 1:3 u nadoknadi prvog poluvremena.

Pogodak Salaha u 78. minutu samo je ublažio bolan poraz Klopovog tima.

Odlazak Kutinja u Barselonu definitivno je oslabio Liverpul, jer je nakon fenomenalne pobjede nad Mančester sitijem, odmah uslijedio pražnjenje - porazi od Svonsija u Premijer ligi i od VBA u FA Kupu.

"Liverpul pod hitno do kraja prelaznog roka mora da dovede kreativnog fudbalera u veznom redu", konstatovao je legendarni engleski napadač Gari Lineker.

Posljednji trofej Liverpul je osvojio 2012. godine, kada se radovao u Liga Kupu.

FA Kup Engleske je takmičenje koje donosi živopisne fudbalske priče, a jedna takva ispisana je na "Rodni parejdu", trošnom stadionu četvrtoligaša Njuporta.

Tamo je svoj put u najstarijem takmičenju na svijetu, i to u 1/16 finala, umalo okončao jedan od najboljih klubova u Engleskoj - Totenhem.

Supermotivisani tim iz južnog Velsa vodio je od 38. minuta golom Amonda i sve do samog finiša imao je rezultat koji ga je vodio dalje. Senzaciju je spriječio Hari Kejn - osam minuta prije kraja, najbolji strijelac Premijer lige postavio je nogu nakon sjajne asistencije petom Sona i izjednačio na 1:1. Tako je i ostalo...

Iako nisu prošli dalje, igrači Njuport kauntija dobili su sjajnu nagradu za fenomenalnu partiju - za deset dana igraće na "Vembliju" u uzvratnoj utakmici.

Prošle su 54 godine otkada je Njuport posljednji put pobijedio ekipu iz elitne engleske divizije, naravno u FA Kupu. Malo je nedostajalo da se ispiše istorija...

Iznenađenje, doduše ne u takvoj mjeri, priredio je trećeligaš, Vigan, koji je eliminisao Vest Hem.

Oba gola postigao je napadač iz Sjeverne Irske Vil Grig. U pitanju je neobična fudbalska ličnost, reprezentativac i vjerovatno najpopularniji fudbaler iz Sjeverne Irske, koje su navijači ljeta 2016. tokom Evropskog prvenstva pjevali "Grig on fire", iako nije odigrao nijedan jedini minut na tom šampionatu.

Sautempton je u duelu premijerligaša minimalnim rezultatom savladao Votford, golom Stivensa već u 4. minutu.

Brajton je slavio u Midlsbrou sa 1:0 golom rezerviste Glena Marija u 90. minutu, dok je Lester peticom protutnjao Piterborom (5:1). Po dva gola postigli Iheanačo i Diabate, a upisao se i Ndidi.

Mančester junajted je juče na debiju Alekisa Sančesa slavio na gostovanju četvrtoligašu Jovilu sa 4:0, dok Mančester siti i Čelsi svoje mečeve igraju sjutra.

Rezultati:

Liverpu - VBA 2:3

Firmino 5, Salah 78. - Rodriges 7, 11, Matip (autogol) 45+2.

Njuport - Totenhem 1:1

Amond 38. - Kejn 82.

Hal - Notingem 2:1

Boven 19, Diko 41 - Velios 88

Midlzbro - Brajton 0:1

Mari 90.

MD Dons - Koventri 0:1

Biamu 64

Šefild junajted - Preston 1:0

Šarp 80 (penal)

Sautempton - Votford 1:0

Stivens 4.

Vigan - Vest Hem 2:0

Grig 7, 62 (penal)

Piterboro - Lester 1:5

Hjuz 58 - Diabate 9, 87, Ihenačo 12, 29, Ndidi 90+2.

Hadersfild – Birminhem 1:1

Munije 21 - Jutkijevič 54.

Milvol - Ročdejl 2:2

Volas 17 (penal), Tompson 90+1 - Henderson 32, Dan 53.

Nots Kaunti - Svonsi 1:1

Stid 62 - Narsing 45.

Nedjelja:

Čelsi - Njukasl (14.30)

Njukasl - Mančester siti (17)

Petak:

Jeovil - M. Junajted 0:4 (0:1)

Šefild V. - Reding 3:1 (1:0)

Bonus video: