Šokovi: Monako razbio Arsenal, Bajer bolji od Atletika

64 pregleda 2 komentar(a)
Žofri Kondogbija, Foto: Beta/AP
Žofri Kondogbija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2015. 21:51h

Velika iznenađenja su sačekala Evropu tek posljednjeg dana prvih utakmica osmine finala. I to kakva iznenađenja - ko bi rekao da će Monako usred Londona da razbije Arsenal sa 3:1 ili da Bajer ima snagu da nadigra i savlada Atletiko (1:0).

To je, ipak, Liga šampiona, takmičenje gdje nema slabih, a francuski tim je na "Emirejtsu" došao na korak od plasmana u četvrtfinale.

Arsenal, s druge strane, na rub provalije, jer je na dobrom putu da i 5. godinu zaredom ispadne na prvom koraku u nokaut fazi.

"Nismo mogli da pariamo fizički dominantnom timu kakav je Monako i platili smo zbog toga. Monako je bio odličan, a nama ostaje da žalimo za promašajima", rekao je Arsen Venger.

Ali, poslije svega viđenog, jasno je da Monako zna kako se igra na rezultat, „tobdžije” se, mada je ta teorija dokazana odavno, baš i ne snalaze najbolje kada se traži uspjeh po svaku cijenu.

Domaćin je samo u prvih 15 minuta bio dominantan, prije nego su „kneževi” postavili odbrambeni bedem i počeli da jurišaju u kontranapade.

Žofri Kondogbija je evrogolom u 38. minutu uz pomoć Pera Mertezakera najavio iznenađenje, a ono je postalo realno kada je Dimitar Berbatov poslije školski odigrane kontre povisio na 2:0.

Bio je to prvi gol Bugarina u Ligi šampiona još od novembra 2011.

Tragičar: Olivije Žiru (Arsenal)

Arsenalov trejdmark utakmice su promašaji Olivijea Žirua (imao je tri velike šanse, od čega dvije spadaju u kategoriju nevjerovatnih), a Monakov - konkretna završnica.

"Ovo je jedno poluvrijeme, čeka nas još jedno na našem stadionu. Ne mislimo da smo završili posao, jer je Arsenal odličan tim. Mislim da smo više željeli trijumf u ovom trenutku", poručio je Berbatov.

Nakon što je Aleks Okslejd-Čembrlen smanjio sjajnim pogotkom u 91. minutu, Arsenal je još jednom pokazao koliko je nespreman za velike utakmice, pa je dozvolio da u 94. (opet iz kontranapada) primi još jedan gol. Strijelac je bio Janik Fereira Karasko.

A Bajer je u Leverkuzenu znao kako da primiri Atletiko. Jedini gol je dao Hakan Džalhanoglu, a vicešampion Evrope na kraju može da bude i zadovoljan jer je preživio nekoliko odličnih prilika „farmaceuta” za 2:0.

Džalhanoglu pogađa mrežu Moje

"Četvrtfinale za nas i dalje izgleda kao san, ne realnost. Branili smo se gotovo perfektno, igrači su „kidali” jedan za drugog na svakom dijelu terena i žalim što nismo dali još makar gol jer smo zaslužili", istakao je trener Bajera Rodžer Šmit.

Madriđanima je i poništen gol Fernanda Toresa (situacija je bila sumnjiva), a Dijego Simeone sada mora da sprema revanš znajući da neće biti Dijega Godina (dobio parni žuti karton), kao i Tijaga Mendeša - Portugalac je isključen u 76. minutu.

Uz to, Argentinac je prije poluvremena morao da izvrši dvije izmjene zbog povreda Giljermea Sikeire i Saula Njigesa.

"Naišli smo na opasnog i motivisanog protivnika i na kraju može i da nas zadovolji poraz od 1:0. Imali smo velikih problema, rano morali da napravimo dvije prinudne izmjene i to nas je bitno poremetilo za nastavak", kazao je Simeone.

Bonus video: