Španija preživjela vatreni nalet

Mrtav sam! Nije mi ni do čega. Dali smo sve od sebe, ali nismo iskoristili šanse i sada nas čeka mnogo neprospavanih noći - kazao je Ivan Rakitić
4 komentar(a)
Španija, Foto: Beta/AP
Španija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2012. 22:02h

Italijanski strah nije imao osnova, Španci previše vole fudbal da bi kalkulisali i ovog puta su to na svojoj koži osjetili Hrvati.

Epilog velike drame u grupi C je da u četvrtfinale idu Španija i Italija - tako je odlučila „furija” koja je pobijedila Hrvatsku (1:0, gol Hesusa Navasa dva minuta prije kraja), pa je „azurima” samo ostalo da rutinski izađu na kraj sa Republikom Irskom (slavili sa 2:0).

„Patili smo kao nikad, igrali smo kao što igramo uvijek”, napisala je španska „Marka” i odala priznanje Hrvatskoj na velikoj predstavi.

Evropski šampion je tako preživio, kada se sve sabere imao je mnogo problema u grupi, ali je na kraju kvalitet došao do izražaja, bez obzira što je i Visente del Boske osjetio da eliminacija nije daleko, zato je i bio požurio da pojača sredinu ulaskom Navasa umjesto Fernanda Toresa.

- Idemo dalje zato što uvijek, bez obzira na protivnika, vjerujemo u pobjedu i napadamo. Hrvatska je odličan tim, imali smo mnogo problema, ali naše samopouzdanje je ogromno i mislim da smo zasluženo u četvrtfinalu - rekao je Navas.

S druge strane, Hrvati bi vjerovatno u svakoj drugoj grupi prošli dalje... Ovog puta je, međutim, tradicija učinila svoje - među osam najboljih su se plasirala dva velikana.

„Hrabra Hrvatska odlazi kući”, napisao je portal „24 sata”.

„Vatreni” nisu bili nemoćni, naprotiv - šansu utakmice je kod 0:0 promašio Ivan Rakitić. Igrao se 56. minut kada je nakon maestralne asistencije Luke Modrića glavom šutirao pravo u Ikera Kasiljasa.

I to je bio presudan momenat, Hrvatskoj se takva šansa više nije ukazala, pa je Slaven Bilić sinoć posljednjih put sjedio na klupi, jer nakon Eura ide u moskovsku Lokomotivu.

- Mrtav sam! Nije mi ni do čega. Dali smo sve od sebe, ali nismo iskoristili šanse i sada nas čeka mnogo neprospavanih noći - kazao je Rakitić, zasad najveći tragičar na Euru.

HRVATSKA - ŠPANIJA 0:1

Gdanjsk - Stadion „Gdanjsk arena”. Gledalaca: 42.000. Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Strijelac: Hesus Navas u 88. minutu. Žuti kartoni: Ćorluka, Strinić, Jelavić, Mandžukić, Rakitić (Hrvatska).

Hrvatska (4-2-3-1): Pletikosa - Vida (Jelavić), Ćorluka, Šildenfeld, Strinić - Vukojević (Eduardo da Silva), Rakitić - Srna, Modrić, Pranjić (Perišić) - Mandžukić.

Španija (4-3-3): Kasiljas - Arbeloa, Pike, Serhio Ramos, Alba - Ćavi (Negredo), Buskets, Alonso - Silva (Fabregas), Inijesta, Tores (Hesus Navas).

Bonus video: