Španska dominacija bez kraja

Španci su odavno počeli da ruše tradicije, da dobijaju velike mečeve, sinoć su i pokazali da ni istorijski problem kako da dobiju Italiju više nije nemoguća misija...
122 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 22:30h

Prije četiri godine počeo je španski uspon, a kako sada stoje stvari, pitanje je slijedi li mu brzo kraj! Jer, ovo što radi „crvena furija” može samo da se nazove - fudbalskom diktaturom!

Španci su odavno počeli da ruše tradicije, da dobijaju velike mečeve, sinoć su i pokazali da ni istorijski problem kako da dobiju Italiju više nije nemoguća misija - Del Boskeov tim je lagano slavio u finalu 14. Evropskog prvenstva (4:0) i treći put postao najbolji tim na Starom kontinentu, drugi put zaredom, što nikom nije uspjelo do sada.

Da li je i dalje svim kritičarima dosadan „tika-taka” sistem i Del Boskeova zamisao da krene u pohod na Evropu bez klasičnog napadača?

Svejedno je, jer iskusni strateg, zajednom sa svojim musketarima, ide u legendu - 61-godišnji stručnjak iz Salamanke postao je drugi selektor sa svjetskom i evropskom krunom (uz Njemca Helmuta Šena), a prvi koji je objednio Ligu šampiona, Euro i Mundijal. Njegova Španija postala je jedina ekipa koja je zaokružila „tripletu” vladavinom od 2008. do 2012. I ko zna, Mundijal u Brazilu 2014. je već sada prvi naredni cilj.

Slaviće se i lik Fernanda Toresa koji je postao tek prvi igrač u istoriji koji je pogađao u dva finala Eura, nakon što je odlučio meč za titulu 2008. u Beču protiv Njemačke.

„Hvala, hvala, hvala...”, istakla je ponosno madridska „Marka”...

Šta se desilo u finalu u Kijevu? Bila je to magična noć za „furiju”, Italija nije imala šansi, jer je već u 14. minutu morala da krene iz minusa - Fabregas se poigrao sa Kjelinijem, pogodio u glavu Silvu koji je načeo Bufona.

I bio je to uvod u goleadu, bez obzira na to što je reakcija „azura” nakon primljenog gola bila veoma dobra. Ipak, polušansa Balotelija i opasni šutevi Montoliva i Kasana su bili premalo da se stopira „furija”.

A kada je Ćavi magičnim pasom po zemlji kroz cijelu odbranu Italijana lansirao Albu, a ovaj povisio na 2:0 u 41. minutu, slavlje je moglo da počne. Italija više nije imala snage (samo je Di Natale bio blizu pogotku na startu nastavka) da se vrati u život.

"Osnovni problem u finalu je bio to što nismo mogli da odgovorimo energijom, jer smo se mnogo istrošili minule sedmice. Ne bih rekao da smo išta uradili loše, ali u nekom trenutku naiđete na protivnika koji je spremniji i bolji od vas. bez obzira na sve, ovaj turnir je za nas sjajan i moram da čestitam mojoj ekipi", istakao je Prandeli.

Italija je na kraju na Olimpijskom stadionu pregažena i ponižena, finale se pretvorilo u košmar, između ostalog i jer je pola sata igrala sa igračem manje - Tijago Mota se povrijedio samo nekoliko minuta nakon što je zamijenio Montoliva (Prandeli je prije toga već izvršio dvije izmjene), a do kraja se upisao i Tores u 84, a onda je i u 88. poklonio pogodak Huanu Mati za najubjedljiviji trijumf u istoriji finala evropskih prvenstava.

„Kraj sna”, tugovao je zajedno s nacijom i rimski „Korijere delo sport”, dok je „Gazeta delo sport” bila spremna da veliča velikog protivnika.

„Španski velikani”, bio je naslov na internet izdanju milanskog lista.

A da je Španija najbolja, dokazuje i podatak da Iker Kasiljas ni nakon šest godina nije primio pogodak u nokaut fazi na velikim takmičenjima. Od pogotka Zinedina Zidana na Mundijalu 2006. je prošlo 990 minuta.

"Sada sam i ja dio istorije. Veliki broj mojih saigrača je navikao na ovo, ali za mene je ovo poput sna. I gol koji sam dao je dar s neba", kazao je Alba.

Na kraju će se pamtiti i pogledi u prazno Andree Pirla i Leonarda Bonućija dok su primali srebrne medalje, kao i suze Marija Balotelija nakon ceremenije. Italija će na drugu titulu prvaka Evrope morati da čeka makar još četiri godine.

ŠPANIJA - ITALIJA 4:0

Kijev - Olimpijski stadion. Gledalaca: 64.000. Sudija: Pedro Proensa (Portugal). Strijelci: Silva u 14, Alba u 41, Tores u 84. i Mata u 88. minutu. Žuti kartoni: Pike (Španija), Barzalji (Italija).

Španija (4-3-3): Kasiljas - Arbeloa, Ramos, Pike, Alba - Ćavi, Ćavi Alonso, Buskets - Inijesta (Mata), Fabregas (Tores), Silva (Pedro).

Italija (4-3-1-2): Bufon - Abate, Barzalji, Bonući, Kjelini (Balzareti) - De Rosi, Pirlo, Markizio - Montolivo (Tijago Mota) - Kasano (Di Natale), Baloteli.

Galerija

Bonus video: