Španski giganti u Saudijskoj Arabiji: Na stadione će moći i žene

Polufinala će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara. Neće biti utakmice za treće mjesto
1453 pregleda 2 komentar(a)
Ramos, Pike i Mesi, Foto: AP
Ramos, Pike i Mesi, Foto: AP

Španski fudbalski Superkup igraće se ove sezone u Saudijskoj Arabiji, a prvi put u njemu će učestvovati četiri ekipe, a ne dvije kao što je bio slučaj u 37 godina dugoj istoriji tog takmičenja.

U polufinalu će se sastati Barselona i Atletiko Madrid, te Real Madrid i Valensija odlučeno je na žrijebu.

Turnir će se igrati u sistemu "fajnl-fora".

Barselona nastupa kao lanjski osvajač prvenstva, Valensija kao pobjednik kupa, a Atletiko i Real Madrid kao drugoplasirana i trećeplasirana ekipa prvenstva.

Polufinala će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara. Neće biti utakmice za treće mjesto.

"Vidjećemo u kakvoj će formi biti svaka od ekipa nakon Božićnih i novogodišnjih praznika. No uvijek je dobro kada se može osvojiti nova titula", izjavio je Serhio Ramos, kapiten Real Madrida.

Za domaćinstvo je konkurisao i Katar, no na kraju će Saudijska Arabija ugostiti najtrofejnije španske ekipe. Iduća tri Superkupa, takođe će se igrati u toj azijskoj zemlji, jednom od najvećih svjetskih izvoznika nafte.

Saudijska Arabija bi trebala platiti 30 miliona eura Španskom fudbalskom savezu, od čega će 15 miliiona eura podijeliti četiri kluba, javlja "As".

Domaćinstvo ove zemlje držalo se u tajnosti do posljednjeg trenutka zbog pritiska organizacija poput "Amnesty Internationala" koji optužuje Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena.

"Fudbal je način transformisanja saudijskog društva. Novac je bio isti i u drugim zemljama koje su bile kandidati, ali bilo nam je važno da se dječaci i djevojčice razvijaju kroz fudbal u Saudijskoj Arabiji", izjavio je predsjednik Španskog fudbalskog saveza Luis Rubiales na predstavljanju novog Superkupa.

On i predstavnik Saudijske Arabije rekli su kako će utakmicama na stadionu prisustvovati žene.

Rubiales je svjestan da će španska publika možda loše reagpvati na odluku igranja u zemlji optuženoj za kršenje ljudskih prava, ali je rekao je kako novac uložiti u razvoj podmlatka u Španiji, u ženski i mali fudbal.

Klubovi koji igraju zaradiće više novca nego da igraju u Španiji. Odluku su saznali prije tri sedmice i prihvatili je.

Pobjednik Superkupa trebalo bi da dobije dodatnih 2 miliona eura, a finalist 1,4 milijuna iz nagradnog fonda.

Ostale ekipe biće nagrađene sa po milion eura.

Barcelona je najviše puta osvojila Superkup, 13 puta. Real Madrid ima 10 titula, Atletiko dvije, a Valensija jednu.

Bonus video: