Špansko finale u Bukureštu

Učenik protiv učitelja! U finalu Lige Evrope u Bukureštu 9. maja španski derbi igraće Atletik i Atletiko.
51 pregleda 0 komentar(a)
Valensija - Atletiko Madrid, Foto: Beta AP
Valensija - Atletiko Madrid, Foto: Beta AP
Ažurirano: 26.04.2012. 21:52h

Učenik protiv učitelja! U finalu Lige Evrope u Bukureštu 9. maja španski derbi igraće Atletik i Atletiko. Navijači ekipe iz Bilbaa, Baskijci koji žive u Madridu su osnovali Atletiko, pa su otuda i identične klupske boje oba tima.

Atletik je nakon poraza od 2:1 u Lisabonu, na “San Mamesu” slavio i nad Sportingom sa 3:1, dok je Atletiko oba puta bio bolji od Valensije, 4:2 i 1:0.

Atletiko će u rumunskom finalu trećeg izdanja Lige Evrope pokušati da po drugi put osvoji trofej, nakon što je pobijedio na premijeri. Iako nije učestvovao u tom pohodu, rekorder po broju golova u tom takmičenju i napadač “kolčonerosa”, Falkao, imaće priliku da odbrani trofej koji je prošle godine osvojio sa Portom.

Iako pogled na tabelu Primere ne govori tako, u španskom derbiju polufinala Lige Evrope madridski Atletiko se predstavio kao neuporedivo bolji tim od Valensije. Nakon što su iz dva prekida u posljednjim sekundama prvog i drugog poluvremena prvog okršaja na “Visente Kalderonu” izabranici Unai Emerija vratili nadu za revanš, već nakon 35. minuta sinoćnjeg duela bilo je očigledno da će u finalu igrati četa Ćola Simeonea.

U posljednjih desetak minuta prvog dijela Atletiko je uspio da se oslobodi pritiska, a u nastavku i da potpuno zagospodari “Mestaljom”. Kao kruna je došao fenomenalan pogodak Adrijana Lopeza u 60. minutu, nakon što je grudima prihvatio pas Dijega, odapeo je raketu sa 20-ak metara iskosa sa desne strane za novu pobjedu. Ona je mogla biti utrostručena u narednih pet minuta, ali je Dijego Alveš sjajno ukrotio šuteve Turana i Falkaa.

Za razliku od ovog, duel u Bilbau nije bio riješen do posljednjeg sudijskog zvižduka, pošto bi gol Sportinga bio koban po Atletik, koji je u 80. minutu golom Ljorentea imao rezultat za finale. Ljorente je junak pobjede, pošto je asistirao kod dva prethodna gola.

Rezultati:

Valensija - Atletiko 0:1 (Adrijan Lopez u 60)

Atletik - Sporting 3:1 (Susaeta 1,. Gomes 45, Ljorente 80 - Van Volfsvinkel 43)

Bonus video: