Šta će biti sa Zetom ako odu najbolji?

Velika je dilema u kakvom će sastavu Golubovčani dočekati proljeće. Pred odlaskom su Nikola Krstović i Igor Vujačić, i ne samo oni...
311 pregleda 0 komentar(a)
FK Zeta, Foto: Filip Roganović
FK Zeta, Foto: Filip Roganović

Zeta je 2018. godinu završila na drugom mjestu na tabeli, ali i serijom od 14 mečeva bez poraza u kojoj je imala osam pobjeda i šest remija.

U izjednačenoj ligi kakva je crnogorska, to je rezultat za divljenje. Pogotovo ako se zna da je u pitanju ekipa u kojoj najstariji igrači imaju 24 godine, te da je nedavno u protokolu od 18 fudbalera Zeta imala čak 12 omladinaca.

"Sve to govori koliko je bilo teško u prvom dijelu sezone i kakav smo uspjeh napravili osvojenim drugim mjestom. Zadesilo nas je mnogo problema ljetos, ekipa je imala malo pripremnih mečeva, a i ja sam došao svega sedam, osam dana pred početak prvenstva", prisjeća se trener Zete Dragoljub Đuretić.

Zeta poslije 19 kola ima isti broj bodova kao OFK Titograd, četiri manje od lidera Sutjeske, ali i tri više od četvrtoplasirane Budućnosti.

"Ni u jednom meču ove sezone nismo igrali ispod očekivanja, ali baš ni u jednom. Bilo je u početku slabih rezultata, promašivali smo velike šanse, ali sve je to bio plod loše odrađenog pripremnog perioda", istakao je Đuretić.

Prekretnica je bio derbi sa Sutjeskom u prvom meču nakon septembarske reprezentativne pauze.

"Tada smo konačno imali 15 dana da radimo, trenirali smo dva puta dnevno. Onda je uslijedio duel sa Sutjeskom u Nikšiću, pobijedili smo i to je nevjerovatno podiglo moral i samopouzdanje ekipe. Bili smo sve bolji, a odlične partije su pratili i rezultati. Tako ova serija još traje, a ja bih bio najsrećniji da ni ova pauza nije uslijedila", iskren je Đuretić.

Zetu sada čeka teži posao - kako sačuvati ili pojačati igrački kadar?

"Za nas praktično počinje nova sezona krajem februara. Ako zadržimo ovaj tim, možemo mnogo, vjerujem i da bismo se borili za titulu. Ali, realno, to će biti teško. Koliko znam, dva igrača su pred odlaskom, a još dvojica mogu da idu u slučaju ponude", istakao je Đuretić.

I u pitanju su četvorica najboljih - napadač Nikola Krstović, štoper Igor Vujačić, te vezisti Aldin Adžović i Goran Milojko.

"Krstović i Vujačić su maltene pred potpisom, trebalo bi da idu u inostranstvo. S njima i bez njih ništa nije isto, mislim da se radi o najboljem napadaču i najboljem štoperu u ligi", kaže Đuretić.

Zato je i pitanje kakvi su dometi Zete u nastavku sezone.

"Ako odu, to je druga priča. Ako odu sva četvorica, još gore. Opet ćemo morati da dajemo veliku šansu omladincima, i to nije problem, ali kakve onda ambicije mogu da budu? Uz to, pitanje je i da li možemo da nađemo adekvatne zamjene za njih. U prvom dijelu sezone smo pokazali koliko možemo".

Zeta ima najbolju odbranu u ligi - primila je samo osam golova u 19 utakmica.

"Odbrana počinje od napada. Defanzivu igraju svi, izlazimo visoko, težimo da odbrambeni igrači zaista ne budu na velikim mukama. Bočni napadači pomažu bekovima, svi igraju jedni za druge i atmosfera unutar tima je nešto što je do sada bilo na nivou koji samo mogu da poželim kao trener", zaključio je Đuretić.

Budućnost je igrački najjača, Sutjeska dugo zajedno

Razlika između prve četiri ekipe na tabeli nakon 19 godina je sedam bodova. Sutjeska ima 36, Zeta i OFK Titograd po 32, Budućnost je na 29...

"Budućnost je na startu sezone bila glavni favorit za titulu. Mislim da ima najbolje igrače u Crnoj Gori, ali nema najbolji tim. Očekujem da se Budućnost uz sav kvalitet koji ima dodatno pojača, tako da je sve moguće u drugom dijelu sezone", rekao je Đuretić i dodao:

"Sutjeska ima sve, već dugo ne mijenja mnogo, a pretpostavljam i da će se pojačati u januaru. Baš kao i OFK Titograd, koji je u finišu polusezone našao balans", kaže Đuretić.

A gdje je tu Zeta?

"To ćemo tek vidjeti. Sve ekipe iz vrha imaju luksuz da budu jače nego što su sada, a mi smo prinuđeni da stvaramo i prodajemo igrače", poručio je Đuretić.

Bonus video: