Stefan Mugoša i Vlado Jovović promovisali brošuru "Hrana za golove"

U modernom fudbalu, u razvoju dječaka i djevojčica, koji žele da se bave najpopularnijim sportom najvažnije su tri komponente – brzina igre i razmišljanja o igri koji se razvijaju treninzima, odmorom i ishranom
999 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Mugoša sa dječacima i djevojčicama na današnjoj manifestaciji
Stefan Mugoša sa dječacima i djevojčicama na današnjoj manifestaciji

Fudbalski savez Crne Gore i Institut za javno zdravlje promovisali su danas brošuru ,,Hrana za golove“, koja je namijenjena djeci i njihovim roditeljima, kao i trenerima, a čiji je cilj edukacija o zdravim stilovima života i sticanja navika vezanih za zdravu ishranu.

Promoteri manifestacije bili su naši reprezentativci Stefan Mugoša i Vladimir Jovović.

U modernom fudbalu, u razvoju dječaka i djevojčica, koji žele da se bave najpopularnijim sportom najvažnije su tri komponente – brzina igre i razmišljanja o igri koji se razvijaju treninzima, odmorom i ishranom.

I sve su povezane, a bez kvalitetne i zdrave ishrane gube se i predispozicije za bavljenje sportom.

FSCG je odlučio da ukaže pažnju na to...

“Ideja za izradu brošuru nastala je kada smo čuli statistički podatak da su crnogorski dječaci četvrti po gojaznosti u Evropi. To nas je zabrinulo, jer naša djeca nisu na nivou na kome su bili ranije i da to utiče i na rezultate koje imamo na terenu”, rekao je Branko Latinović, portparol FSCG.

“Ono što je specifično za ovu u odnosu na sve druge brošure koje smo radili ranije jeste to što se u njoj mogu naći primjeri obroka prije treninga, šta bi trebalo jesti poslije treninga, koliko vode popiti prije, tokom i nakon treninga, što je namijenjeno djeci koja se bave sportom”, kazala je Enisa Kujundžić iz Instituta za javno zdravlje.

Igrajući u inostranstvu i u ozbiljnim klubovima, Stefan Mugoša i Vladimir Jovović su shvatili koliko je ishrana važna i koliko se o pravilnoj ishrani vodi računa...

“Kada smo počinjali, kao djeca, nismo bili ni svjesni koliko je ishrana važna za naš fudbalski razvoj – sada znamo da su ishrana, pa odmor i naravno trening osnovni elementi. Treba da skrenemo pažnju djeci i roditeljima, koliko je ishrana važna za njihov razvoj”, kazao je Mugoša, igrač južnokorejskog Inčona.

“Možda je malo nekome smiješno, ali u klubu 4-5 puta sedmično imamo mjerenje kilaže, masnoće... Imamo organizovane obroke, vodi se računa da svi jedemo isto i onoliko koliko je propisano...”, priča Vladimir Jovović, fudbaler češkog Jabloneca.

Bonus video: