Stevan Jovetić, hronologija agonije: 259 dana van terena

Kapiten crnogorske reprezentacije imao je u karijeri 22 povrede, a čak šest u Monaku za samo godinu i po
711 pregleda 1 komentar(a)
Stevan Jovetić
Stevan Jovetić
Ažurirano: 18.01.2019. 12:41h

Jedva smo čekali da se vrati i sada smo ga ponovo izgubili - kazao je pomoćni trener Monaka Frank Pasi juče na pres-konferenciji.

Tek što se vratio, zaigrao poslije 84 dana, ušao na teren u 75. minutu protiv Nice, Stevan Jovetić se ponovo povrijedio, po ko zna koji put...

Njegova epizoda u dresu “kneževa” pretvorila se u pravu agoniju. U najboljim fudbalskim godinama, kada njegov talenat treba da dođe do punog izražaja, Jovetić nikako da se poveže...

Za razliku od većine prethodnih povreda, kada su na udaru bili mišići - lista, prednje lože... ovoga puta je stradalo koljeno.

- Nije imao sreće. Kada je šutnuo loptu, igrač Nice je blokirao, a Jovetićeva noga je bila u nepravilnom položaju. Splet okolnosti - kazao je Pasi.

Prve procjene govore da će Jovetić pauzirati nekoliko sedmica, a detaljnije informacije trebalo bi da budu poznate narednih dana.

Sezonu 2018/19. kapiten crnogorske reprezentacije će pamtiti kao najtežu u karijeri.

- Razgovarali smo sa njim, razgovarali su i doktori. Bićemo uz njega, pomoći ćemo mu da se vrati - kazao je Pasi.

Istroja Jovetićevih povreda prilično je dugačka, ali je najveći problem što su se one ređale jedna za drugom u kratkom vremenu, i to u posljednjih godinu i po.

Jovetić se prvi put povrijedio još u sezoni 2007/08, kada je nosio dres Partizana - 17. aprila 2008. doživio je frakturu ramena, zbog čega je pauzirao tri sedmice.

To je, međutim, bila prava sitnica pri najtežoj mogućoj povredi, koja je možda i bila uzrok svih kasnijih Jovetićevih problema. Kao igrač Fiorentine, avgusta 2010, Stevan je na treningu doživio rupturu prednjeg ukrštenog ligamenta koljena. Uslijedila je operacija i pauza od 10 mjeseci - ukupno 291 dan.

Kada se vratio, 2011, doživio je povredu aduktora, zbog koje je u novembru pauzirao tri sedmice, a do kraja sezone još dva puta je imao probleme sa mišićima - pauzirao je još sedam, odnosno 14 dana.

U decembru 2012. je imao drugu najdužu pauzu u dotadašnjoj karijeri - zbog udarca koji je dobio odmarao je 35 dana, dok je prvu povredu po dolasku u Mančester siti imao u oktobru 2013 - istegnuće butnog mišića i pauza od 39 dana.

U dresu Sitija, Jovetić je za dvije i po sezone bio još pet puta povrijeđen, doduše sa kraćim pauzama od ovih posljednjih u Monaku. Svaki put je imao probleme sa mišićima, a u maju 2015. ponovo je pauzirao 15 dana.

Period od godinu i po u Interu, uključujući i polugodišnju pozajmicu Sevilji, bio je najpovoljniji za Jovetića što se tiče zdravlja. Nešto dužu pauzu imao je samo jednom - 31 dan, i to marta 2016.

Uslijedio je prelaz u Monako i početak agonije - pet povreda, sve velike pauze - 18, 45, 67, 47, pa 82 dana. Koliko će pauzirati zbog šeste?

259 dana Jovetić je proveo na rehabilitaciji, oporavljajući se od povreda, otkada je obukao dres Monaka. Za sezonu i po, zbog raznih povreda, propustio je 44 utakmice u dresu “kneževa”

Bonus video: