Stižu i kompletne porodice, huligani ostaju kući

Iako engleske navijače ne bije lijep glas kada sa Ostrva otputuju na kontinent, oslobođeni okova strogih britanskih zakona, na ulicama Podgorice ne očekuju se incidenti
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 00:13h

Podgorica će u petak popodne biti jedna od top fudbalskih destinacija Evrope. Ulicama će defilovati skoro 1.500 engleskih navijača, što je rekordan broj gostujućih fanova u glavnom gradu Crne Gore i može da se uporedi samo sa dolaskom Hajdukove Torcide ljeta 2007, ili navijača Republike Irske dva mjeseca kasnije.

Pomiješano sa desetak hiljada crnogorskih navijača - očekuje se pravi karneval na ulicama i po pabovima, a poslije 19 časova i na samom stadionu...

- Prema informacijama koje imamo, engleski navijači su kupili sve karte koje su im sljedovale po propisima. U pitanju je 1.270 karata za južnu tribinu, plus 150 za goste njihovog Saveza koji će biti smješteni ispod VIP lože na Zapadu - kaže komesar za bezbjednost FSCG Dragoljub Sekulić.

Englezi će na dan utakmice ka Podgorici pohrliti iz Budve (osam autobosa), Dubrovnika (dva autobusa i dva kombija), a dobar dio navijača sletjeće direktno u Podgoricu.

Očekuje se, međutim, dolazak nekoliko stotina navijača više od broja raspoloživih ulaznica.

- To su za sada samo nezvanične informacije i definitivnu potvrdu imaćemo danas od komesara za bezbjednost Fudbalske asocijacije Engleske - kaže Sekulić.

Iako engleske navijače ne bije baš lijep glas kada sa Ostrva otputuju na kontinent, oslobođeni okova strogih britanskih zakona, na ulicama Podgorice ne očekuju se incidenti.

- Navijači iz Engleske često su pravili nerede na strani, ali u pitanju je grupa ultrasa kojima se nekoliko dana prije svakog putovanja uzimaju pasoši i kojima su zabranjeni odlasci na gostovanja - ističe Sekulić.

U Podgoricu, dakle, stiže sasvim drugačiji “profil” engleskog navijača.

- Imamo informaciju da će čak doći i ozbiljniji ljudi sa djecom, pa čak i kompletne porodice. To su miroljubivi navijači koju su pod kontrolom Fudbalskog saveza Engleske i članovi su grupe “engleski navijač”. Očekujemo, dakle, lijepu atmosferu i na ulicama i na stadionu, ništa ne ukazuje da bi mogao da se dogodi neki problem - kaže Sekulić.

Prošlog mjeseca u Sofiji bilo je čak tri hiljade navijača Engleske, sa njima i nekoliko pripadnika Skotland jarda. Nije bilo ni najmanjeg incidenta...

- U pripremama za utakmicu koristili smo iskustva engleske policije i stalnoj smo koordinaciji s njima. U Podgoricu će doputovati i deset policajaca iz Engleske, od kojih će dvojica biti uniformisana, a ostali u civilu.

Probleme ne bi trebalo da prave ni navijači sa Ostrva koji zbog nedostatka ulaznica ne budu mogli da uđu na stadion.

- Neka gledaju utakmicu u pabovima, lokalima, biće televizijski prenos. Crna Gora je turistička destinacija, a ovakav događaj i sjajna turistička promocija - zaključuje Sekulić.

Novinari iz Italije, Njemačke, Hrvatske...

U petak veče će biti pobijeni svi rekordi i po broju akreditovanih novinara - ukupno 175 predstavnika sedme sile zauzeće pozicije na Zapadnoj i Istočnoj tribini stadiona.

Osim novinara iz Crne Gore i Engleske, zahtjevi za akreditaciju stigli su iz Italije, Njemačke, Srbije, Hrvatske...

- Novinarska loža na istočnoj tribini je proširena za 55 mjesta, ali to je i dalje nedovoljno da bi se smjestili sve medijske kuće koje su izrazile želju da prate utakmicu. Na adresu Saveza stiglo je više od 200 zahtjeva za akreditaciju - kaže portparol FSCG Ivan Radović.

Duel Crne Gore i Engleske sa stadiona pod Goricom uživo će prenositi četiri televizijske kuće - RTCG, britanski Skaj, Al Džazira i Nacionalna televizija Švajcarske... Skaj će imati improvizovani studio u novinarskoj loži na Zapadu, a kao sukomentatori su najavljeni Glen Hodl i Džejmi Rednap.

Bonus video: