Sutjeska protiv Zete igra posljednji meč ispod stare zapadne tribine: Odlazi i dio istorije

Sutjeska će danas protiv Zete odgrati posljednji meč ispod stare zapadne tribine, čiji su temelji iskopani još prije šest decenija. Nije bila ni moderna, ni funkcionalna, ali mnogi će je pamtiti sa sjetom
4837 pregleda 4 komentar(a)
Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice, Foto: FK Sutjeska
Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice, Foto: FK Sutjeska

Današnji revanš četvrtfinala Kupa između Sutjeske i Zete (13 sati) biće posljednji meč kraj Bistrice koji će se igrati ispod stare zapadne tribine.

Građevina kapaciteta blizu 3.000 mjesta, čiji su temelji udareni još davne 1956. godine, a koja je u minulih šest decenija nekoliko puta doživjela rekonstrukciju i nadgradnju (1971. je dograđeno nekoliko redova, 1983. su napravljene lože, a 2008. postavljene stolice), danas definitivno odlazi u istoriju.

Prva rasklapanja i demontiranja su, zapravo, već počela, a po starim zidinama nikišićke zapadne tribine uskoro će - sa nekoliko mjeseci zakašnjenja - udariti i prvi malj.

Iako će za nešto više od 12 mjeseci kraj Bistrice zablistati nova, moderna tribina, a iako stara nije bila ni moderna, ni funkcionalna (zadovoljavala je tek minumum-minimuma za organizaciju evropskih mečeva) - postoji trunka sjete. Sa njenim rušenjem, odlazi i dio istorije...

- Naravno da ima emocija, ali ljepše je ići u novo, nego ostati u starom. Ne možemo dovijeka živjeti u prošlosti - kaže dugogodišnji sekretar Sutjeske Milojica-Sićo Srdanović.

Kreće rušenje: Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice
Kreće rušenje: Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice(Foto: FK Sutjeska)

Sve stvari iz njegove kancelarije, ali i svih ostalih - već su preseljene. Sutjeska će i tokom izgradnje nove zapadne tribine igrati domaće mečeve kraj Bistrice, a igrači će koristiti svlačionice (nedavno modernizovane) koje su nekad služile Fudbalskom klubu Čelik.

I jedne i druge su, naravno, vlasništvo Opštine Nikšić...

Totalna rekonstrukcija zapadne tribine trebalo je da počne još prošlog ljeta, nakon završetka evropskih mečeva, ali je tada propao tender za njeno rušenje.

Nakon više od pola godine, konačno su se stekli uslovi za rušenje stare i izgradnju nove tribine, a Vlada Crne Gore i Fudbalski savez finansiraće projekat vrijedan 4,6 miliona eura.

Kreće rušenje: Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice
Kreće rušenje: Zapadna tribina stadiona kraj Bistrice(Foto: FK Sutjeska)

Kako je nedavno saopšteno iz Vlade, nikšićko preduzeće “Roaming Montenegro” doo, koje je u postupku javne nabavke proglašeno najpovoljnijim ponuđačem, obavezalo se da radove završi u roku od 12 mjeseci od uvođenja u posao.

Rekonstruisana tribina imaće prizemlje i tri sprata, a ukupna bruto površina, zajedno sa tribinom kapaciteta 3.200 sjedišta, iznosiće oko 6.200 metara kvadratnih.

Ko će u polufinale Kupa?

Tri preostala putnika u polufinale Kupa Crne Gore biće poznata danas, kada se odigraju revanši Sutjeska - Zeta, Petrovac - OFK Titograd i Iskra - Podgorica (13 sati).

Sva tri prva duela, igrana prije 20-ak dana, završena su bez golova - 0:0. U polufinalu je već Budućnost, koja je još ranije eliminisala Jedinstvo, ukupnim rezultatom 8:0.

Podgoričani i brane pehar, osvojen u maju pobjedom protiv Lovćena 4:0.

Koga će u aprilu i maju imati za rivale kada se budu igrali polufinalni mečevi i veliko finale?

Sutjeska protiv Zete na nakin način i “vadi” polusezonu, jer je u prvenstvu prilično zaostala na 2. mjestu, a bez pobjede je već ćetiri meča u oba takmičenja.

Iskra je takođe u krizi - tri vezana poraza, pet mečeva bez pobjede i u prvenstvu i Kupu - ali ako danas na stadionu Zete pobijedi Podgoricu i plasira se u polufinale, biće to savršena polusezona za tim Aleksandra Nedovića.

Za loše rezultate u prvenstvu vadi se i Petrovac, a posebno OFK Titograd...

Bonus video: