Sve zbog Ronalda: Promijenili formaciju da bi Portugalac ušao u tim godine?

UEFA je u srijedu objavila najbolju ekipu za proteklu godinu u čijem izboru je posljednjih šest sedmica učestvovalo više od dva miliona glasača
5600 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: LaPresse
Ronaldo, Foto: LaPresse

UEFA je u posljednji je trenutak morala da promijeni formaciju kako bi Kristijano Ronaldo ušao u najboljih 11 za 2019. godinu.

UEFA je u srijedu objavila najbolju ekipu za proteklu godinu u čijem izboru je posljednjih šest sedmica učestvovalo više od dva miliona glasača.

Međutim, UEFA je idealnih 11 objavila u neobičnoj 4-2-4 formaciji umjesto 4-3-3 ili 3-4-3.

"Dejli mejl" je objavio kako je napadač portugalske reprezentacije i italijanskog prvaka bio četvrti na listi napadača iza Sadia Manea, Lea Mesija i Roberta Levandovskog, pa se UEFA odlučila na promjenu formacije kako bi Ronalda 'ugurala' u tim godine.

Englezi tvrde kako je prvobitna formacija bila 4-3-3, ali je naknadno iz tima izbačen vezista Čelsija N'Golo Kante, kako bi se promjenom formacije otvorilo mjesto za Ronalda.

Neimenovani izvor je za "Dejli Mejl" izjavio kako cijela ova priča nije dobra za Uefu.

"To je bilo lažiranje glasova. Razlog tome je Ronaldova popularnost u organizaciji"

Iz krovne fudbalske organizacije Starog kontinenta nisu željeli da priznaju navode engleskog lista, tek su poručili kako su formacije 4-2-4 sve češće, posebno u reprezentacijama.

"Formacija za ovogodišnju eklipu godine je izabrana tako da odražava glasove navijača paralelno sa postignućima igrača u UEFA takmičenjima", kazao je portparol UEFA.

Zanimljivo, čak sedam igrača se u ekipi godine pojavljuje prvi put, a 'starosjedioci' su Mesi, Ronaldo, Van Dajk i De Brujne.

EKIPA GODINE (4-2-4)

Alison Becker (Liverpul/Bra) - Trent Aleksander-Arnold (Liverpul/Eng), Matajs De Liht (Ajaks/Juventus/Niz), Virdžil Van Dajk (Liverpul/Niz), Endy Robertson (Liverpul/Ško) - Frenki De Jong (Ajaks/Barselona/Niz), Kevin De Brujne (Mančester siti/Bel) - Leo Mesi (Barselona/Arg), Robert Levandovski (Bajern/Polj), Kristijano Ronaldo (Juventus/Por), Sadio Mane (Liverpul/Sen)

Bonus video: