Šveđani od 0:4 do 4:4 protiv Njemačke, Srbija pala u Skoplju

Njemce su do velikih 4:0 lansirali Klose sa dva gola, te Mertezaker i Ozil, a istom mjerom su uzvratili Ibrahimović, Luštig, Elmander i Elm koji je šokirao navijače u 93. minutu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 22:18h

Više od 60 minuta Švedska je trpila čas fudbala od Njemačke, nazirao se debakl i još jedna spektakularna pobjeda "pancera" na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Tim Joakima Leva je vodio 4:0 do 62. minuta, igrači i publika su se zabavljali, ali je sve to bio uvod u horor završnicu - Šveđani su postigli četiri gola za 31 minut i režirali senzaciju...

"Nevjerica u Berlinu. Dogodilo se čudo...", napisao je "Kiker".

Njemce su do velikih 4:0 lansirali Miroslav Klose sa dva gola, te Per Mertezaker i Mesut Ozil, a istom mjerom su uzvratili Zlatan Ibrahimović, Karl Luštig, Johan Elmander i Rasmus Elm koji je šokirao navijače pogotkom u 93. minutu.

"Ko bi rekao da nas čeka ovakav meč poslije šest komada u Dablinu", zapitao se "Bild".

Lev je priznao da mu nije ni do čega...

"Ne znam kako da objasnim sve ovo, nakon što smo vodili 4:0. U svlačionici je muk, niko ne priča. Do 60. minuta smo imali kontrolu, vjerovatno je problem u glavama. Ipak, valjda sada naučimo da meč nije završen dok god se igra", rekao je Lev.

Mihin potop u Skoplju, pobjede Belgije i Hrvatske

Hrvatska i Belgija su postavile stvari na svoje mjesto u grupi A i zauzele vrh nakon pobjeda protiv Velsa i Škotske kod kuće.

"Vatrene" su do tri boda u Osijeku vodili Mario Mandžukić i Eduardo da Silva, dok je Belgija tek u posljednjih 20 minuta srušila otpor Škota - Ostrvljanima su presudili Kristijan Benteke u 69. i Vensan Kompani u 71...

"U potpunosti smo ostvarili zacrtane ciljeve. Sada možemo i da žalimo zbog onog zicera koji je promašio Domagoj Vida u Briselu. Već sada bi mogli da čekiramo karte za Brazil", rekao je selektor Hrvatske Igor Štimac.

Srbija je napravila još jedan korak unazad - četa Siniše Mihajlovića je izgubila u Skoplju od Makedonije, koja se izjednačila sa "orlovima" na tabeli (imaju po četiri boda). Hrvatska i Belgija imaju po 10...

"Naša četiri boda naspram njihovih 10, to je velika razlika, ali ima još utakmica... Idemo jednu po jednu, sljedeću igramo u martu protiv Hrvata i probaćemo da pobijedimo", rekao je Mihajlović.

"Mihajloviću, bruko Srbije", napisao je beogradski "Kurir" nakon poraza u kojem Srbija opet nije pokazala ništa.

Selektoru se zamjera i što je Baneta Ivanovića ostavio na klupi (navodno je u pitanju sukob i bek Čelzija više neće ni biti u timu dok se ne promijeni stručni štab), a onda ga uveo u igru kada je Srbija gubila i imala igrača manje (isključen Tomović) i to umjesto napadača...

Žiro šokirao Špance

Španija je bila u seriji od 24 pobjede u kvalifikacijama za velika takmičenja, a prekid serije je bio jako bolan - Francuzi su došli do boda pogotkom napadača Arsenala Olivijea Žiroa u 94. minutu (1:1).

Žiro je u igru ušao samo šest minuta prije nego što je pogodio glavom nakon centaršuta Franka Riberija i to iz kontranapada koji im je poklonio Serhi Buskets (izgubio loptu na centru).

Španci su u prvom poluvremenu poveli preko Serhija Ramosa, potom je Sesk Fabregas promašio penal i prokockao šansu da vjerovatno riješi meč... Francuskoj je, doduše, kod 1:0 poništen i regularan gol Žeremija Meneza.

"Bili smo previše otvoreni, a protivnik je to kaznio. Primili smo gol iz situacije iz koje nismo smjeli, jer sam upozoravao koliko je Francuska opasna iz kontri", istakao je Vinsete del Boske.

Italija je u Milanu savladala Dansku i upisala treću pobjedu u četiri utakmice (uz jedan remi). „Azure” su do pobjede vodili Rikardo Montolivo, Danijele de Rosi i Mario Baloteli.

Rusi u naletu s Kapelom

Rusija igra na italijanski način - ne previše atraktivno, ali rezultati su tu. Naravno, osjeća se ruka Fabija Kapela - "zbornaja" je savladala Azerbejdžan sa 1:0 i upisala četvrtu pobjedu u kvalifikacijama.

"Očekivao sam tešku utakmicu, jer Azerbejdžan u prethodnim mečevima nijednom nije primio gol u prvom poluvremenu. I prije sam govorio da se pod komandom Bertija Fogtsa u toj reprezentaciji igra veoma disciplinovano. Sve to se vidjelo, ali rezultat i tri boda su ono što je najvažnije", kazao je Kapelo.

Rusi imaju gol-razliku 8:0, a od juče je golman Igor Akinfejev novi rekorder, jer nije primio pogodak ukupno 708 minuta. Rekord je do sada držao Vjačeslav Malafejev (653).

U istoj grupi, Portugal je stigao samo do remija kod kuće protiv Sjeverne Irske (1:1) i to pogotkom Heldera Poštige u 79. minutu.

Kristijano Ronaldo je odigrao 100. meč za reprezentaciju.

Rezultati

Grupa A

Hrvatska – Vels 2:0

Makedonija – Srbija 1:0

Belgija – Škotska 2:0

Grupa B

Češka – Bugarska 0:0

Italija – Danska 3:1

Grupa C

Farska Ostrva – Rep. Irska 1:4

Austrija – Kazahstan 4:0

Njemačka – Švedska 4:4

Grupa D

Andora – Estonija 0:1

Rumunija – Holandija 1:4

Mađarska – Turska 3:1

Grupa E

Kipar – Norveška 1:3

Island – Švajcarska 0:2

Albanija – Slovenija 1:0

Grupa F

Rusija – Azerbejdžan 1:0

Izrael – Luksemburg 3:0

Portugal – Sjeverna Irska 1:1

Grupa G

Letonija – Lihtenštajn 2:0

BiH – Litvanija 3:0

Slovačka – Grčka 0:1

Grupa H

Ukrajina – Crna Gora 0:1

Poljska – Engleska (sjutra)

San Marino – Moldavija 0:2

Grupa I

Španija – Francuska

Bjelorusija – Gruzija 2:0

Galerija

Bonus video: