Švedska je naš najteži rival! - Vijesti.me
MIODRAG DŽUDOVIĆ

Švedska je naš najteži rival!

"Mart je idealan termin za utakmicu sa Rusijom, čiji fudbaleri tada izlaze iz priprema", kaže za "Vijesti" Džudović

Džudović Vels aerodrom
Džudović Vels aerodrom (Foto: Savo Prelević)

Iako je kapiten Spartaka iz Naljčika, Miodrag - Nano Džudović ishod žrijeba crnogorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine dočekao u Antaliji, budno je pratio sva dešavanja iz Nice. Stameni defanzivac “hrabrih sokola” nije razočaran zbog sastava grupe G, iz koje će naša selekcije tražiti put na završni turnir u Francuskoj.

"Smatram da je grupa lakša nego u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal. Moglo je, doduše, da bude i lakše, ali smo sami krivi zbog neuspjeha u utakmici sa Moldavijom. Sada moramo da damo sve od sebe da se izdignemo iz te situacije. Grupa jeste teška, ali nam je raspored igranja bio izuzetno naklonjen, pa smo u prilici da sa vrha tabele dočekamo martovski duel sa Rusijom, koji je naša velika šansa. Ruski igrači tradicionalno najlošije igraju u tom mjesecu, zbog velike prvenstvene pauze", kaže za "Vijesti" Džudović.

Džudović je za “hrabre sokole” odigrao 26 utakmica i postigao je jedan gol.

"Rusija i Švedska su favoriti u našoj grupi, dok Austriju i Lihtenštajn ne poznajem. Moldavija ima potencijal da se sa Austrijom i našom ekipom uključi u borbu za vrh tabele. Mi moramo odigrati “hladne glave” i dati maksimum u svakoj utakmici. Najteže će biti sa Švedskom, pošto je to moderan evropski tim sa fantastičnim Zlatanom Ibrahimovićem, koji je jedan od trojice najboljih igrača. Rusija je u ovom trenutku nepoznanica, iz razloga njihovih prvelikih očekivanja na Mundijalu. U Brazilu ciljaju makar četvrtfinale, pa bi njihov neuspjeh mogao da se odrazi i na kvalifikacije. U slučaju neuspjeha Rusija će krenuti u podmlađivanje ekipe, jer će im prioritet biti domaći Mundial 2018. godine. U tom slučaju bi u martovskom duelu sa nama vjerovatno bili bez tandema štopera Ignjašević-Berezucki, koji je klasan i savršeno ukomponovan".

Na kojeg bi od ruskih igrača u kvalifikacijama trebalo obratiti posebnu pažnju?

"Kažem, sve će zavisiti od ishoda Mundijala. Ukoliko podbace i podmlade ekipu, kostur “zbornaje” će biti fantastični napadač Dinama, Kokorin, Džagojev iz CSKA, te dvojica sjajnih igrača Zenita, Šatov i Fajzulin. Sa Fabiom Kapelom su produžili ugovor do kraja Mundiajla 2018. godine, i to je znak da će im prioritet biti priprema ekipe za SP na svom terenu".

Da li su i našem timu potrebni novi igrači?

"Imamo sjajnu generaciju mladih igrača. Gledao sam ih u tri utakmice i osim enormne klase oduševio mje je njihov karakter. Problem su, mislim, menadžeri, koji su ih prerano gurnuli u najjače svjetske lige. Tamo po pravilu ne igraju, a to je neophodno za napredak madih igrača. Njihov napredak je morao biti postepen", istakao je Džudović.

Svi u Rusiji osim Kapela su već upisali bodove protiv nas

“Osim što joj ne odgovara igranje utakmica u martovskom terminu, problem Rusije je što će nas sigurno potcijeniti. Sa izuzetkom Kapela, u Rusiji su već upisali bodove protiv nas, i uglas ističu da nas je Ukrajina dobila sa 4:0. Kažu da smo stara i ekipa u padu, koja je prošla zenit tokom prethodnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. No, Rusija je potcijenila i Sjevernu Irsku pa je izgubila, a remizirala je sa Azerbejdžanom”, rekao je Džudović, koji nije dobio poziv za duel sa Ganom.

“Nijesam igrao još od duela sa Poljskom, jer sam mjesec pogrešno liječen. U Rusiji su mi ustanovili povredu zadnje lože, a bila je upala nerva. Sada je sve u redu”, zaključio je Džudović.