Svemirski brod u magičnom gradu na Nevi

Predstavljamo gradove domaćine Svjetskog prvenstva: Sankt Peterburg na Nevi je jedna od najimpresivnijih turističkih destinacija u Evropi, a ovaj čudesan grad od prošle godine ima jedan od najmodernijih stadiona na svijetu
136 pregleda 0 komentar(a)
Sankt Peterburg, Foto: Fifa
Sankt Peterburg, Foto: Fifa
Ažurirano: 12.06.2018. 23:15h

Grad-muzej, prijestonica carske Rusije, jedna od najimpresivnijih turističkih destinacija Evrope, grad kulture, umjetnosti, književnosti. Grad rijeka, mostova, kanala... Grad jednog od najimpozantnijih muzeja na svijetu, čuvenog “Ermitaža”...

Sankt Peterburg, nekadašnji Petrovgrad, Lenjingrad, a za Ruse, kratko - Piter, je i fudbalski grad, a od prošle godine i dom jedne od najmodernijih fudbalskih arena koje postoje.

Na njoj će se igrati polufinale predstojećeg Svjetskog prvenstva, utakmica za 3. mjesto, kao i četiri utakmice grupne faze: oprobaće je domaćini Rusi, ali i Brazilci, Argentinci...

NAJSKUPLJI STADION NA SVIJETU

„Arena Sankt Peterburg“, ili kraće - “Krestovski”, po imenu ostrva na kojoj se nalazi, počela je da se gradi još 2008. godine.

Od tada, budžet za izgradnju stadiona probijen je za nevjerovatnih 600 odsto. Grube procjene govore da je zbog velikih problema sa izvođenjem radova koštao oko milijardu i po dolara, što ga čini najskupljim stadionom na svijetu.

Izgradnju je u početku trebalo da finansira „Gasprom“, ali je moćna ruska kompanija još 2009. odustala od projekta.

Kada je Rusija 2010. dobila organizaciju Mundijala, kao i Kupa konfederacija, stadion je bio zamišljen da primi 40 hiljada gledalaca.

Temelji su već bili postavljeni, stadion projektovan, a onda su investitori odlučili da povećaju kapacitet na 70 hiljada. Sve je to značilo nove nacrte, nove temelje, nove troškove...

Mjesecima nije mogao da se nađe investitor, a kada se u priču uključio grad Sankt Peterburg, konačno se krenulo u realizaciju...

Stadion „Krestovski“ dizajnirao je poznati japanski arhitekta Kišo Kurosava. Veliki svemirski brod koji je sletio na obalu Finskog zaliva - bila je njegova vizija koja je sprovedena u djelo.

„Svemirski brod“ je visok 79 metara, podijeljen je na sedam spratova, ili sedam nivoa. Tehnološki - u pitanju je jedna od najsavremenijih arena na svijetu.

Opremljen pokretnim krovom, koji se uvlači kliznim stazama, „Krestovski“ može da ugosti bilo koji tip događaja, u bilo koje doba godine - čak i za vrijeme surove ruske zime, unutrašnja temperatura na stadionu je 15 stepeni Celzijusa.

Dom fudbalskog kluba Zenit iz Sankt Peterburga biće domaćin tri utakmice grupne faze „putujućeg“ Eura 2020, a na njemu će se igrati i jedna četvrtfinalna utakmica.

PUŠKIN, GOGOLJ, DOSTOJEVSKI...

Sank Peterburg je 1703. godine osnovao ruski car Petar Veliki na ušću rijeke Neve u Baltičko more. Samo devet godina kasnije grad je postao prijestonica carske Rusije, što je sa kraćim prekidima (glavni grad carske Rusije povremeno je bila i Moskva) ostao sve do Oktobarske revolucije 1918.

Najsjeverniji milionski grad na svijetu (populacija iznosi pet miliona) je mjesto čiju su istoriju pisali, u kojem su živjeli i djelovali, velikani poput Aleksandra Puškina, Nikolaja Gogolja, Fjodora Dostojevskog, Jozefa Brodskog, kompozitora Dmitrija Šostakoviča...

Od arhitekture i gradskog planiranja, preko izvedbi talenata Opere Marinski i baleta, do remek-djela veličanstvenog „Ermitaža“ - sve je u ovom zadivljujućem gradu usredsređeno na ljepotu i eleganciju.

Legendarni gradski mostovi preko velike rijeke Neve i poznate junske bijele noći privlače na desetine hiljada turista svake godine.

Centralno gradsko jezgro Sankt Peterburga je pod zaštitom UNESCO-a. Turizam je jedan od ključnih faktora gradske privrede, a nekadašnji Lenjingrad godišnje primi do pet miliona turista - više od Moskve i bilo kojeg grada u Rusiji.

Bonus video: