Svi bježe od Ronalda

Portugal, Hrvatska, Republika Irska ili Češka - Crna Gora će danas u 13 časova nakon žrijeba u Krakovu dobiti protivnika u baražu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 00:02h

Crna Gora će nakon današneg žrijeba u Krakovu (13 sati) moći makar malo približnije da zna koliko je Evropsko prvenstvo blizu ili daleko. Mogući protivnici su Portugal, Hrvatska, Republika Irska i Češka.

Portugal: Tim za izbjegavanje

Danska je pobijedila Portugal u posljednjem kolu u grupi H i na taj način šokirala veliki dio Evrope, pogotovo one reprezentacije koje su se mjesecima spremale za baraž - Portugalce niko nije očekivao u današnjem žrijebu u Krakovu, pa je zato i jedinstvena želja svih selektora nepovlašćenih ekipa samo da izbjegnu Kristijana Ronalda, Nanija, Pepea, Fabija Koentraa...

„Evropski Brazil”, kako godinama nazivaju ovu reprezentaciju, definitivno to nije, jer ekipa Paula Benta nikako da uhvati ritam, nikako da opravda rejting koji ima, da na lagan način dođe do velikog takmičenja i na njemu pokaže sav taj potencijal.

Portugalci će zato i drugi ciklus kvalifikacija zaredom završiti kroz baraž, nakon što su posljednji Mundijal izborili preko dvomeča sa Bosnom i Hercegovinom u razigravanju.

Naravno, u Portugalu je ličnost broj jedan Ronaldo, a mrvice slave kupe Nani, Raul Meireleš, Žoao Mutinjo, Bruno Alveš, Migel Veloso, Rikardo Kvarežma...

Portugalci su kvalifikacije za Euro otvorili na krajnje čudan način - igrali su 4:4 sa Kiprom u Gimaraešu, a nakon poraza u drugom kolu u Norveškoj su i smijenili selektora Karlosa Keiroša i angažovali Benta.

U Portugalu je narušena i atmosfera, pogotovo nakon što se Bento nedavno sukobio sa Rikardom Karvaljom, koji je napustio reprezentaciju. Na to se nadovezao i poraz od Danske koji ih je neplanirano poslao u baraž.

- Svi smo šokirani, nismo očekivali da će stvari ovako da se iskomplikuju. Ipak, znamo kako da igramo u baražu, vjerujem da idemo na Euro - rekao je Nani nakon poraza u Kopenhagenu.

Portugal je najveći uspjeh na evropskim prvenstvima ostvario 2004. godine kada je i bio domaćin. Tada je, međutim, cijela zemlja bila u suzama - u finalu u Lisabonu bolja je bila Grčka.

Po „transfermarktu”, Portugalci su teški 290 miliona eura, od čega samo Ronaldo vrijedi 90. Nanijeva cijena je 29 miliona, Mutinjo 20, Meireleš 16, Kvarežma 15, Bruno Alveš 14... Najmanje su cijenjeni veteran Nunjo Gomeš (milion i po) i defanzivac iz Kelna Enrike Sereno (milion i 250 hiljada).

Hrvatska: Bilićevo vrijeme ističe

Već četvrtu godinu zaredom Hrvatska se nalazi među “top 10” najboljih reprezentacija svijeta, iako već odavno ne opravdava taj rejting.

Nakon što su propustili priliku da se plasiraju na Mundijal u Južnoj Afrci 2010. godine, Hrvati su u grupi koju su njihovi mediji unaprijed proglasili “ubjedljivo najlakšom u kvalifikacijama”, završili tek kao drugoplasirani, iza neubjedljive Grčke.

“Neka Bilić visi”, zahtijevali su gotovo jedinstveno zagrebački novinari poslije poraza u Atini, a predsjednik saveza Vlatko Marković ipak odlučio da aktuelnom selektoru da još jednu šansu, iako su Zlatko Kranjčar i Igor Štimac čekali telefonski poziv.

Slaven Bilića je za medije i navijače do prije dvije godine bio “nane bez mane” i “moderni izbornik s minđušicom”, a sada nisu rijetki tekstovi u kojima se može pročitati da je “fudbalska neznalica” i da je odavno izgubio kontrolu u svlačionici.

Iako ne blistaju, Hrvati u svojim redovima još imaju fudbalere visoke klase. Sam Luka Modrić po “transfermarktu” vrijedi 33 miliona eura, a Čelzi je ljetos nudio pravo bogatstvo da ga dovede iz Totenhema. Njegovi saigrači u timu i reprezentaciji su Vedran Ćorluka i sin doskorašnjeg crnogorskog selektora Niko Kranjčar, dok Dario Srna i dalje komanduje Šahtjorom iz Donjecka, redovnim učesnikom Lige šampiona.

Ofanzivni vezista Sevilje Ivan Rakitić odavno je povrijeđen, baš kao i napadač Bajerna Ivica Olić. Kako ni Eduardo nije na nivou na kojem je nekada bio, u napadu se sve više nameću Mario Mandžukić iz Volfsburga i Nikica Jelavić iz Rendžersa.

Kako god, čini se da je Hrvatska selekcija protiv koje bi Crna Gora mogla ravnopravno da igra.

Potencijalni problem bile bi navijačke tenzije - nakon sjajnih iskustava sa Švajcarcima, Englezima i Velšanima, buđenje “balkanske krčme” dalo bi meču i još jednu, nepoželjnu dimenziju.

Republika Irska: Duguje li im Uefa uslugu?

Dva puta je u prošlim kvalifikacijama Crna Gora držala Irce u šahu. Oba meča završena su 0:0, iako je crnogorska selekcija i u Podgorici i u Dablinu bila bliža pobjedi.

Nakon takmičenja po grupama četa Đovanija Trapatonija otišla je u baraž. Tamo se ponadala da preko Francuza može i do Svjetskog prvenstva, sve dok sudija Martin Hanson nije umiješao prste i dopustio Tijeriju Anriju da odigra rukomet u protivničkom šesnastercu za prolaz “trikolora” u završnicu.

Nakon ove neviđene pljačke, fudbalska Evropa bila je ujedinjena. Prst sumnje bio je uperen prema Fifi i Uefi, sijevale su optužbe da nikada kao tada nije napravljeno tako brutalno razgraničenje između velikih i malih reprezentacija.

- Džaba smo se trudili, Francuzi su morali da prođu, tako je naređeno - optuživao je Trapatoni evropske fudbalske čelnike.

Ali, “vrijeme sve liječi”, tako su Irci zaboravili na tu nepravdu i u grupi za Evropsko prvenstvo i u društvu Rusije, a u borbi sa Jermenijom i Slovačkom, ponovo izborili baraž.

Ipak, neke stvari ne mogu tako lako da budu izbrisane iz sjećanja, pa se ovih dana možda i s pravom postavlja pitanje: duguje li Mišel Platini uslugu Ircima?

Iako nisu obezbijedili plasman na tri posljednja velika takmičenja, Irci su pomalo i misteriozno prestigli Tursku i Češku i dobili status povlašćene ekipe pred današnji žrijeb u Krakovu.

Ako evropski fudbalski čelnici zaista imaju namjeru da vrate Ircima ono što su im prošle godine oduzeli, to bi mogao da bude i potencijalni problem za Crnu Goru, iako su Vučinić, Vukčević, Jovetić i društvo još u svom debitantskom nastupu u kvalifikacijama shvatili ne samo da mogu ravnopravno da odigraju s Ircima, već i da budu bolji od njih.

Svejedno, na strani Iraca je iskustvo igranja u baražu, a tehnički potencijal definitivno na strani Crne Gore. Dablinom već treću godinu zaredom suvereno vlada Đovani Trapatoni, koji rotira maltene istu grupu fudbalera koja je 2007. igrala u Podgorici.

Tako su vremešni Demjan Daf i Robi Kin i dalje najveće zvijezde čvrstog tima kojem leđa čuvaju snažni Ričard Dan iz Aston Vile i Džon O'Šej iz Mančester junajteda, dok je na golu i dalje pouzdani Šej Given.

Češka: Stara garda otišla u istoriju

Iako je daleko od anonimne reprezentacije, kvalitet sadašnje Češke poprilična je nepoznanica za ljubitelje fudbala u Crnoj Gori.

Čehe je, naime, zahvatila smjena generacija, od onih proslavljenih asova su ostali samo golman Petr Čeh, te Tomaš Rosicki i Milan Baroš.

Nema više gorostasa Jana Kolera, Tomaša Ujfalušija, Mareka Jankulovskog, Tomaša Galašeka, Zdenjeka Grigere, Libora Sjonka... Svi oni su igrali na Evropskom prvenstvu 2008.

Zvijezda je trenutno Mihal Kadlec, 27-godišnji sin mnogo poznatijeg Miroslava.

Kadlec junior igra za Bajer iz Leverkuzena (lijevi bek), a šansu u ovim kvalifikacijama su dobili i mladi napadač Nirnberga Tomaš Pehart, te igrači Plzenja Petr Jiraček i Vaclav Pilar.

Neki će možda i reći da je ovo rival protiv kojeg bi Crna Gora imala najveće šanse da se domogne EP, ali i nova Češka je, kada se pogledaju cijene igrača na tržištu, skuplja od „hrabrih sokola”.

Naime, Baroš i družina, po „transfermarktu”, vrijede oko 94 miliona eura (golman Čeh 28 miliona), oko 20 više nego naša reprezentacija (72,8).

Češka je od nezavisnosti 1992. godine (Čehoslovačka je bila prvak Evrope 1976. u Beogradu) bila redovan učesnik Eura, a 1996. godine je stigla do finala u Engleskoj kada je bolja bila Njemačka.

U Portugalu 2004. godine su igrali u polufinalu, a 2000. i 2008. godine su zaustavljeni u grupi.

Galerija

Bonus video: