Svjetski šampion kreće protiv Meksika: Njemci samouvjereni uprkos aferama

Kada dođe red na takmičenje, kada se Njemci uozbilje - tada tradicionalno postaju najčvršći i najbolji, a svi problemi ostaju u arhivi...
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2018. 11:18h

Svjetski šampioni Njemci kreću sa “Lužnjikija” - uz nadu i vjeru da će se 15. jula vratiti na isto mjesto, na centralni ruski stadion, u finalu 21. Svjetskog prvenstva.

Neugodni Meksiko, mundijalski specijalista za grupnu fazu, prvi je protivnik selekcije Joakima Leva, koja je uz čudnu atmosferu i velike afere dočekala šampionat.

Fotografije Ilkaja Gindogana i Mesuta Ozila sa predsjednikom Turske Erdoganom izazvale su nezapamćene polemike u Njemačkoj, bilo je i poziva da njih dvojica budu izbačeni iz nacionalnog tima.

Lev je, takođe, doprinio da atmosfera ne bude najbolja, odlukom da ne pozove Liroja Sanea, jednog od najtalentovanijih i najboljih njemačkih fudbalera.

Kako će to izgledati na terenu, vidjeće se već danas u Moskvi (17 sati). Ipak, kada dođe red na takmičenje, kada se Njemci uozbilje - tada tradicionalno postaju najčvršći i najbolji, a svi problemi ostaju u arhivi...

- Imamo mnogo uspjeha na otvaranju velikih takmičenja, što je povezano sa samopouzdanjem koje imaju njemački fudbaleri, generacije i generacije njih. Takav je i ovaj tim. Ja se nadam da ćemo to pokazati već u prvoj utakmici, protiv komplikovanog rivala, koji je jak na svim djelovima terena - rekao je Joakim Lev.

- Predanost, žrtva, motivacija, volja - to su glavni zahtjevi koje ispunjava ovaj tim. Imamo elitne fudbalere, a samopouzdanje crpimo zahvaljujući rezultatima u prošlosti - kazao je vezista Njemaca Toni Kros.

Mundijal u Brazilu prije četiri godine Njemci su otvorili sa ubjedljivih 4:0 protiv Portugala. U Južnoj Africi 2010. istim rezultatom su savladali Australiju. Četiri gola su dali i Kostariki (4:2) na otvaranju SP čiji su bili domaćini, 2006. U Koreji i Japanu 2002. ponizili su Saudijsku Arabiju (8:0). U Francuskoj 1998. bili su bolji od SAD (2:0), u Americi 1994. od Bolivije (1:0), a u Italiji 1990. od SR Jugoslavije (4:1).

Zastrašujuća serija “elfa” na otvaranjima - sedam uzastopnih pobjeda - plaši Meksikance.

- Znamo protiv koga igramo, ali znamo i svoje adute. Imamo raznovrsne fudbalere, koji mogu da igraju na različitim pozicijama, a to nam daje mogućnost da u igri imamo plan B, čak i plan C - kazao je selektor Meksika Huan Karlos Osorio, koji ne može da računa na dva važna defanzivca - Nestor Arauho nije uspio da se oporavi od povrede, dok Dijego Rejesnije ni doputovao na Mundijal.

Sa druge strane, Ozil se oporavio od povrede, a Lev još razmišlja ko da počne u napadu po lijevoj strani - Marko Rojs ili Julijan Draksler.

Galerija

Bonus video: