Svjetsko prvenstvo i Majka priroda: Kada bebe zaustave utakmicu

Engleski reprezentativac Fabijan Delf napustio je Mundijal kako bi bio podrška svojoj supruzi Natali, koja treba da se porodi ovih dana
78 pregleda 2 komentar(a)
Fabijan Delf, Foto: Reuters
Fabijan Delf, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2018. 19:48h

To je odluka koju većina ljudi neće morati nikada da donese: da li prisustvovati rođenju svog deteta ili predstavljati svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu i time možda učestvovati u stvaranju sportske istorije?

Engleski reprezentativac Fabijan Delf je izabrao ovo prvo, to jest napustio Svjetsko prvenstvo kako bi bio podrška svojoj supruzi Natali, koja treba da se porodi ovih dana.

Selektor reprezentacije Engleske, Garet Sautgejt podržao je njegovu odluku i izjavio „postoje stvari u životu koje su važnije od fudbala", piše BBC na srpskom jeziku.

„Svi pričaju da imaš samo jednu šansu da budeš na Svjetskom prvenstvu, ali takođe imaš samo jednu mogućnost da prisustvuješ rođenju svog djeteta."

Ali možda će se vratiti, pošto je Sautgejt dodao da ovaj vezni igrač „kupuje karije i sličnu začinjenu hranu svojoj supruzi, kako bi ubrzao porođaj".

Dobre namjere

Možda su neki sportisti srećnici, jer nisu morali da donose ovu odluku.

Endi Marej je izjavio 2016. da će napustiti Otvoreno prvenstvo Australije ranije, ako bude krenuo porođaj njegove supruge Kim.

„Bio bih razočaran da osvojim Australijan open, a da nisam prisutan na rođenju svog djeteta", izjavio je tad teniser.

Na kraju je stigao do finala, pobijedio je Novaka Đokovića, prije nego što je „uskočio" u prvi avion kući da bi bio uz suprugu kada je rađala kćerku Sofiju.

Dvije godine prije toga, Rodžer Federer je rekao da je spreman da propusti Otvoreno prvenstvo Francuske kako bi bio sa svojom suprugom na porođaju.

„Igrao sam na dovoljno turnira", rekao je novinarima. „Ako propustim turnir ili meč, to neće promijeniti ništa za mene".

Te godine je ispao prije četvrtfinala.

A ko je sve propustio rođenje djeteta

Svjetski šampion u pikadu Rob Kros otkrio je da je propustio rođenje svog trećeg djeteta prošle godine, kako bi se kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo.

„Gospođa me je natjerala da to uradim. Rekao sam da ću možda stići na rođenje, ali je ona rekla 'Ne, ne možeš'...." izjavio je Kros.

„Oni znaju da ja igram pikado za njih - da sve radim kako bi im obezbijedio bolji život."

Južnoafrički igrač kriketa Faf du Plasi propustio je prvu utakmicu protiv Engleske 2017, zbog rođenja prvog djeteta.

Paraolimpijac i osvajač zlatne medalje na Londonskom maratonu Dejvid Vir propustio je rođenje četvrtog djeteta zbog Paraolimpijskih igara u Riju 2016. godine.

Kasnije je otkrio kako je osjećao krivicu, izjavivši za Telegraf: „Osjećam sam da nisam dobar muškarac. Znam da je trebalo da podržim osobu koja je nosila moje dijete."

Oni koji još mogu da stignu....

Napadač Švajcarske Bril Embolo je napustio turnir kako bi prisustvovao rođenju kćerke, ali se vratio u Rusiju zbog utakmice sa Švedskom. Opisao je svoje odsustvovanje s prvenstva kao „najljepših 24 sata u životu".

S druge strane, vrijeme ne radi za kapitena Švedske Andreasa Grankvista. Očekivalo se da će se njegova supruga poroditi na dan meča u Sankt Peterburgu.

Upitan da prokomentariše odluku da ostane u Rusiji, Grankvist je rekao novinarima: „Potpuno sam koncentrisan na utakmicu, a moja supruga se dobro osjeća."

Drugi kapiten, koji se nada, uz milione fanova, da neće morati da donese ovakvu odluku je Hari Kejn.

Njegova vjerenica Kejti Gudlend gleda utakmice iz Engleske, dok se sprema za rođenje drugog djeteta.

Par je objavio trudnoću u januaru, a na društvene mreže su postavili slike s zabave organizovane tim povodom, a srećna vijest se očekuje svakog dana.

Navijači nemaju razumijevanja za moguć izostanak kapitena, neki od njih su predložili da prati porođaj preko servisa Fejstajm, a drugi se čak i ponudili da umjesto njega podrže njegovu suprugu.

Odluka je već donijeta za njih

Sportistkinje naravno ne nemaju luksuz da uopšte donose ovu vrstu odluke.

Prošle godine je Serena Vilijams osvojila Otvoreno prvenstvo Australije dok je bila trudna. Propustila je Vimbldon, a onda se porodila u septembru, što je događaj tokom kog je skoro umrla.

Osvajačica dvadeset i tri Gren slem titule vratila se spremna na Vimbldon ove godine.

Olimpijska šampionka Džesika Enis-Hil bila je prisiljena da se povuče sa Igara Komonvelta u Glazgovu, jer je zatrudnjela.

Tada je izjavila da ju je vijest o trudnoći „iznenadila" i potpuno poremetila njene planove za 2014.

Bonus video: