Temu Puki: Gospodar Čempionšipa

Napadač iz Finske zvanično je najbolji igrač engleskog Čempionšipa ove sezone
1824 pregleda 1 komentar(a)
Puki, Foto: Norič
Puki, Foto: Norič
Ažurirano: 28.04.2019. 11:12h

Norič je novi član engleske Premijer lige. “Kanarinci” će poslije tri godine ponovo biti dio elitnog engleskog takmičenja, a jedan od najzaslužnijih igrača za ovogodišnji uspjeh tima sa “Kerou rouda” je finski napadač Temu Puki, zvanično najbolji igrač engleskog Čempionšipa ove sezone.

Zemlja hiljadu jezera ne može da se pohvali fudbalskim uspjesima, ali daleko od toga da nije bilo sjajnih finskih fudbalera, koji su napravili zapaženu karijeru. Prva asocijacija na Finsku i fudbal je naravno legendarni Jari Litmanen, koji je nosio dres Liverpula u sezoni 2001/2002. Legenda “redsa“ je štoper Sami Hipija - Finac je 10 godina igrao na “Enfildu“. Navijači Boltona pamte golmana Jusija Jaskelainena, a od sljedeće sezone za veću zainteresovanost Finaca za premijerligaški fudbal biće zaslužan Temu Puki.

Puki je u Norič stigao prošlog ljeta iz danskog Brondbija kao slobodan igrač. Jedno vrijeme beogradski mediji pisali su da je za Finca navodno zainteresovana Crvena zvezda, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Puki je završio na Ostrvu.

- U početku nijesam bio zainteresovan za ponudu Noriča. Mislio sam da se fudbal u Čempionšipu zasniva samo na dugim loptama. Zatim sam razgovarao sa upravom i trenerom i oni su me uvjerili da to ipak nije tako - priča Puki.

Finski napadač u karijeri je promijenio dosta klubova. Počeo je u lokalnom KTP-u, a onda je sa 18 godina potpisao za Sevilju. U Andalusiji se nije ni naigrao ni dugo zadržao - upisao je samo jedan nastup i poslije jedne sezone vratio se u domovinu. Helsinki je bio nova destinacija.

U trofejnom finskom klubu Puki je ostao godinu - postigao je 13 golova na 25 utakmica. Učinak koji je privolio upravu Šalkea da mu ponudi ugovor i priliku da u Njemačkoj napravi dobru karijeru. Poslije dvije godine u Gelzenkirhenu, preselio se u Škotsku. Obukao je zeleno-bijeli dres Seltika. Ali, nije sve bilo idealno...

- Teško je objasniti zašto mi nije išlo dobro u Seltiku. Počeo sam dobro, postigao nekoliko golova... Bio je to težak period, ne mogu da ga ocijenim uspješnim. Onda je stigao poziv Brondbija i odlazak u Dansku - prisjeća se Finac.

Puki priznaje da prije selidbe u Dansku nije marljivo trenirao, niti se trudio da bilo šta promijeni. Boravak u Brondbiju ga je promijenio.

- Bio sam malo lijen. Nisam se trudio da obavljam defanzivne zadatke. Zahvaljujući treneru (Aleksanderu Zornigeru) u Brondbiju sam promijenio radnu etiku, kao i samo shvatanje fudbala.

U Danskoj je zablistao. Za četiri godine odigrao je 130 mečeva i postigao 55 golova. Ipak, u Brondbiju nijesu profitirali - Finac je kao slobodan igrač došao u Norič prošlog ljeta.

Ova sezona najbolja je u Pukijevoj karijeri. Postigao je 28 golova i postao prvi fudbaler koji je u dresu “kanarinaca” minimum 25 puta zatresao mrežu u jednoj sezoni, još od Krisa Satona u sezoni 1993/1994. Rekorder kluba je Ralf Hant sa 31 golom u sezoni 1955/1956.

- Iskusniji sam sada nego kada sam igrao za Sevilju, Šalke i Seltik. Uživam u Noriču. Tim je nevjerovatan - priča Finac.

Napadač je ugovorom za Norič vezan do 2021. godine. Ponude će sigurno stizati na “Kerou roud“, ali sve je na upravi, koja će se potruditi da zadrži Finca. On sada sigurno vrijedi više od četiri miliona, koliko je procijenjeno na Transfermarktu.

A ako ostane na “Kerou roudu“, Puki može biti prijatno iznenađenje sljedeće godine.

Bonus video: