Teške optužbe iz Španije: Juventus, Inter, Siti i PSŽ uništavaju fudbal

"U fudbalu su se pojavili državni klubovi, oni koji posluju bez kontrole fudbalskih organa", rekao je Tebas
77 pregleda 2 komentar(a)
Mančester siti - Arsenal Vensan Kompani, Foto: Reuters
Mančester siti - Arsenal Vensan Kompani, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2018. 19:50h

Havijer Tebas, predsjednik Španske lige (LFP), organizacije koja vodi fudbalska takmičenja u Španiji, izazvao je buru u evropskoj fudbalskoj javnosti, optužbama da klubovi poput Mančester sitija, Pari sen Žermena, Juventusa i Intera posluju mimo bilo kakvih finansijskih pravila i zakona.

"U fudbalu su se pojavili državni klubovi, oni koji posluju bez kontrole fudbalskih organa. Tu prije svega mislim na Pari sen Žermen, ali i Juventus, koji je potpuno nelogično tržišnom poslovanju, dao veliki novac Kristijanu Ronaldu, ili Inter, koji je nudio bogatstvo Luki Modriću, iako je jasno da nema mogućnost da ga plati iz realnih izvora. PSŽ i Mančester siti to rade odavno, sada su se pojavili i Italijani i to uništava fudbal", kazao je Tebas.

Posebno se okomio na PSŽ.

"Tu je jasno da jedna država - Katar, želi da ima klub u Ligi šampiona. Transfer Nejmara je dokaz za to. Ne postoji nijedan fudbalski parametar koji opravdava 222 miliona za jednog igrača. Njegov transfer je povećao cijene fudbalera, koje mogu da plate samo klubovi iza kojih stoji cijela država", rekao je Tebas.

"Klubovi, poput Reala, Barselone i Bajerna, koji čine sve da ostanu u realnim finansijskim okvirima, gubiće korak za ovim klubovima. Još veći je problem što UEFA ne reaguje, ili nema mehanizam. UEFA kažnjava albanske, češke i poneki turski klub, a oni koji takođe uništavaju fudbal - nedodirljivi su", rekao je Tebas.

Nije prvi put da Tebas tako reaguje, nakon aktivnosti u prelaznom roku, ali je ovoga puta izazvao i reakcije onih koje je prozvao.

Inter je najavio tužbu, a vjerovatno će pravnu zaštitu tražiti i Serija A.

Bonus video: