Test i za Bajern i za Totenhem, Atletiko na iskušenju u Moskvi

Nakon ubjedljive pobjede nad Zvezdom na startu ovogodišnje Lige šampiona, Bajern gostuje prošlogodišnjem finalisti Totenhemu. Lokomotiva kao lider čeka "kolćonerose"
1812 pregleda 0 komentar(a)
Spremaju zamku za velikana: Poketino i Son, Foto: Beta/AP
Spremaju zamku za velikana: Poketino i Son, Foto: Beta/AP

Glavni gradovi Engleske i Rusije biće u centru pažnje ljubitelja fudbala prvog dana drugog kola grupne faze Lige šampiona.

Najviše uzbuđenja i najljepši fudbal očekuje se u Londonu, gdje će snage odmjeriti Totenhem i Bajern iz Minhena. S obzirom na istoriju i veličinu minhenskog giganta, koji u vitrinama ima pet trofeja prvaka Evrope, večerašnji duel trebalo bi da predstavlja najbolji test mogućnosti tima koji sa klupe predvodi Niko Kovač, a koji je u prvom kolu savladao Crvenu zvezdu 3:0.

Ali, ako se pogleda posljednja sezona najkvalitetnijeg evropskog klupskog fudbalskog takmičenja, ispada da je upravo suprotno - da bi Bajern trebalo da bude test za izabranike Maurisija Poketina, koji su prošle godine igrali u finalu Lige šampiona (izgubili od Liverpula). Doduše, Totenhem je na startu ovogodišnjeg takmičenja u eliti remizirao u Pireju protiv Olimpijakosa, ali to sigurno ne mijenja planove i ambicije Kejna, Sona, Eriksena i ostalih...

"Bajern je klub koji se svake sezone priprema da osvoji ovo takmičenje, jer to govori istorija. Na drugoj strani mi želimo da pobijedimo i budemo u boljoj poziciji nego prošle sezone, kada smo poslije tri meča imali jedan bod. U dugoj sezoni morate biti mentalno jaki. Najvažnije je da imamo jasnu ideju ko smo i šta želimo", rekao je Poketino.

UEFA Liga šampiona
UEFA Liga šampiona

Bajernove ambicije, međutim, nikada ne zavise ni od protivnika, ni od stanja u kojem se ekipa trenutno nalazi. Cilj Bavaraca uvijek i u svakom takmičenju samo je jedan - titula. Isto tako zna se cilj pred svaki meč - pobjeda.

"Biće to dobar test za nas. Oni su dobri igrači, pravi borci, i ako niste koncentrisani 95 minuta, savladaće vas. Moramo da damo sve od sebe da bismo iz ovog meča nešto dobili". ističe Ivan Perišić, ljetošnja akvizicija Bajerna.

Na jedvite jade izboreni remi kod kuće protiv Juventusa, nije ubijedio navijače Atletika da je njihov novi tim zaista najbolji u istoriji kluba, kako su predviđali neki stručnjaci. Zbog toga je gostovanje Lokomotivi u Moskvi sve samo ne jednostavno, bez obzira na to što postoji razlika u klasi dva tima.

"Imamo dobre igrače koji žele da uspiju, a za naš tim je važno da u Moskvi odigramo dobro i pobijedimo. Radimo dobro, a kao nagrada za takav rad doći će i golovi", istakao je Tomas Parti, najbolji igrač Atletika u derbiju sa Realom, koji je završen bez golova.

Razlika u klasi se, međutim, ne vidi na tabeli grupe D, na kojoj Lokomotiva gleda sa vrha, nakon iznenađujuće pobjede nad Bajerom u Leverkuzenu, pa trener Jurij Sjomin želi prvi trijumf svog tima nad Atletikom, poslije remija i dva poraza.

"Moramo da izbjegnemo greške koje smo pravili na prethodnim utakmicama sa Atletikom. Najvažnija stvar u fudbalu nije ono što je bilo juče, nego ono što će biti u narednih 90 minuta. Moramo da budemo koncentrisani i da vidimo šta će se desiti", izjavio je Sjomin.

A dva tima koja su u prošlom kolu ostvarila ubjedljivije pobjede u grupi C, susrešće se u ovom kolu. Ako je za Mančester siti i bilo očekivano da deklasira Šahtjor, za mnoge je senzacija trijumf Dinama protiv Atalante, kojoj su "modri" ubacili u mrežu čak četiri lopte. To je dovoljan razlog da Dinamo bez opterećenja otputuje za Mančester, nadajući se da će proći bolje nego Italijani na "Maksimiru".

Bratski duel na beogradskom stadionu "Rajko Mitić" imaće takav karakter vjerovatno samo na tribinama. Jer, pobjedu u grupi sa Bajernom i Totenhemom, i Crvena zvezda i Olimpijakos tražiće upravo u njihovim međusobnim duelima.

Zvezda je prošle godine na svom stadionu slavila i protiv Liverpula, koji je kasnije postao prvak Evrope, ali Olimpijakos je kvalitet pokazao remijem sa Totenhemom, u meču u kojem je nadoknadio dva gola minusa.

Bonus video: