Tijeri Anri - Kako se bajka pretvorila u noćnu moru

"Ovo je haos. Iskreno, žao mi je Anrija, jer mislim da kada je preuzimao tim, uopšte nije shvatio koliko stvari stoje loše" kazao je za BBC Žilijen Loren, francuski novinar
65 pregleda 0 komentar(a)
Tijeri Anri, Foto: Reuters
Tijeri Anri, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2018. 13:43h

Sam Tijeri Anri je kazao da je to sudbina.

I zaista je djelovalo kao bajka - legendarni francuski napadač, svjetski i evropski prvak, sada 41-godišnji trener-početnik, vratio se tamo gdje je počeo igračku karijeru, kako bi spasio matični klub koji je zapao u veliku krizu.

Monako je na društvenim mrežama najavio ovaj povratak objavljivanjem arhivske fotografije svog nekadašnjeg napadača - Anri je imao 18 godina kada je nosio dres “kneževa” i kada su dugački tanki brkovi bili njegov zaštitni znak.

Godine su, takođe, bile ljubazne prema legendarnom napadaču Arsenala i Barselone. Prošlo je četvrt vijeka, a Anri je i dalje markantna pojava, elokventan fudbalski analitičar - činilo se da “kneževi” investiraju pametno.

Niko, naravno, nije očekivao da će biti lako. Kada je 13. oktobra zamijenio Leonarda Žardima, Anri je naslijedio tim koji je pobijedio samo jednom u prethodnih 10 utakmica, sa mnogo povrijeđenih fudbalera, uključujući i Crnogorca Stevana Jovetića.

Niko, međutim, nije očekivao ni da će stvari tako brzo, tako naglo krenuti po zlu, da će se pretvoriti u pravu noćnu moru za Anrija.

- Ovo je haos. Iskreno, žao mi je Anrija, jer mislim da kada je preuzimao tim, uopšte nije shvatio koliko stvari stoje loše - kazao je za BBC Žilijen Loren, francuski novinar.

- I plašim se da Anri nema alate da spase ekipu koja je ove sezone pobijedila samo jednom, i to davnog 11. avgusta. Mislim da bi mogao da bude dobar trener, ali sada, u situaciji krize, ne vidim da može da se izvuče, jer je ekipa uništena - dodao je Loren.

Pod Anrijevom komandom, Monako je na pet utakmica u svim takmičenjima doživio tri poraza i ostvario dva remija. Ekipa je “u kanalu” - pretposljednja na tabeli, sa samo sedam bodova u 12 kola, četiri daleko od zone spasa...

Već je eliminisana i u Ligi šampiona, jer je u četiri kola osvojila samo bod.

I mnogi navijači “kneževa” su izubili nadu, a gotovo niko ne vjeruje da očajna serija može da bude prekinuta večeras na “Parku prinčeva”, u sudaru sa Pari Sen Žermenom, ekipom koja je dobila svih 12 mečeva u dosadašnjih 12 kola.

- Plašim se da je za ovakve krize potrebna druga vrsta trenera - kaže Giljem Balage, Francuz, poznati kolumnista BBC-ja.

- Neki drugi trener, koji se sa ovakvom krizom već suočio u nekom drugom klubu, možda bi znao da se nosi sa ovakvim situacijama - dodaje Balage.

Nakon poraza od Briža u srijedu, katastrofalnih 4:0 u Ligi šampiona, Anri je izjavio da se “dogodilo najgore”.

- Vrlo je važna stvar i pomoć uprave kluba. Neko mora da izađe i da koriguje ciljeve, da kaže ‘u redu, pokušajmo da spasemo sezonu, a onda da sve gradimo ponovo’ - ističe Balage.

Problem je, međutim, i uprava kluba - gazda Dmitri Ribolovljev suočio se sa optužbama da je stavio u džep 124 miliona eura od prodaje Mbapea Pari Sen Žermenu.

Stvari stoje očajno za Monako, još gore po Anrija, na samom početku trenerske karijere. Ima li izlaza?

Bonus video: