Titula se vraća u Mančester - plavi ili crveni dio?

Čak 29 od 33 analitičara koje je konsultovao BBC vjeruje da će titulu osvojiti jedan od mančesterskih rivala
0 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Reuters
Ibrahimović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2016. 10:59h

Titula će se vratiti u Mančester, nakon jedne sezone u kojoj je dominirao Čelsi, te još jedne u kojoj je Lester zadivio svijet.

Tako bar misle eksperti BBC-a, sve bivši fudbaleri - u opširnoj anketi britanskog Javnog servisa - čak 29 od 33 analitičara tipuje na povratak titule u Mančester. Samo trojica vjeruju da bi na kraju sezone mogao da se raduje Čelsi, sa novim trenerom Antoniom Konteom, a samo je jedan, nekadašnji engleski reprezentativac Kris Vodl, prognozirao da će titulu osvojiti - Totenhem.

Uoči današnjeg starta Premijer lige među Englezima postoji, međutim, još jedna, veća dilema - u koji dio Mančestera ide titula, plavi ili crveni?

Favorit je - Siti

Od 29 pomenutih analitičara, njih 17 vjeruje da titulu osvaja Mančester siti, dok su 12-orica prednost dala Mančester junajtedu.

Čak 375 miliona eura potrošili su mančesterski rivali na pojačanja kako bi vratili primat u Premijer ligi.

Iznad svega, doveli su nove trenere, prave zvijezde, uz to i velike rivale - Pepa Gvardiolu i Žozea Murinja.

Siti je potrošio za nijansu više (190 miliona, naspram 185), dovođenjem Nolita, Stounsa, Sanea, Gindogana... ali je Junajted postavio rekord i to svjetski, vrativši Pola Pogbu na „Old traford” za 105 miliona eura. Još jedno veliko pojačanje, Zlatan Ibrahimović, stigao je bez obeštećenja.

Sudeći isključivo po tržišnim aktivostima tokom ljeta mančesterski timovi ne bi trebalo da imaju pravog rivala za titulu, ali u realnosti, naravno, nije baš tako - suviše je u Premijer ligi sjajnih timova da bi neko mogao da se smatra apsolutnim favoritom.

"Očajničke kupovine"

Jedan od menadžera koji nije trošio mnogo, a koji upros svemu vjeruje da može da osvoji titulu, je Argentinac na klupi Totenhema Maurusio Poketino.

„Sparsi” su prošle sezone do kolo prije kraja bili u trci za titulu, koju su izgubili od Lestera, a ovog ljeta su potrošili „samo” 30 miliona.

Poketino je mančesterske klubove čak i nazvao - očajnicima.

"Kada potrošite mnogo novca, to znači da ste zabrinuti za svoju ekipu i očajni da je pojačate. Ja sam zadovoljan igračima koje imam", istakao je Poketino.

Šta će donijeti promjene?

Čak sedam klubova počeće sezonu u Premijer ligi sa novim trenerima, a četvorica od njih - Gvardiola, Konte, Macari (Votford) i Puel (Sautempton) - nemaju nikakvog iskustva u engleskom fudbalu.

Šta će donijeti ovolike promjene na klupi? Britanski „Skaj sport” pokušao to da predvidi sa po jednom rečenicom uz tri ključna trenera:

Gvardiola - fokus na napadu; Konte - sjajne defanzivne solucije; Murinjo - garancija da će u naredne dvije sezone osvojiti titulu, sudeći po radu u prethodnim klubovima.

Od ostalih, takođe značajnih trenerskih promjena, treba pomenuti prelazak Ronalda Kumana iz Sautemptona u Everton, te povratak u Englesku Dejvida Mojesa, koji je preuzeo Sanderlend.

Liverpul, Arsenal... Lester!

Brojnost timova koji pucaju na visoko daje Premijer ligi posebnu čar.

Nevjerovatni trijumf Liverpula nad Barselonom (4:0) možda najavljuje da je Jirgen Klop konačno pronašao ključ, a ne treba otpisati ni Arsenal, iako Vengeru više ne vjeruju ni navijači „tobdžija”!

Najveća dilema je šta može šampion Lester. Niko ne vjeruje da "lisice" mogu da ponove podvig, ali se još manje vjerovalo prošle godine...

Englezi tipuju i konačan redosljed

Engleski mediji obožavaju da se bave prognozama, a jedan od vodećih fudbalskih novinara BBC-ja, Fil Meknilti, pokušao je da tipuje nemoguće - kakav će biti redosljed na tabeli na kraju sezone.

„Prošle sezone sam promašio plasman Lestera za samo 19 pozicija, ali mi je utjeha da nisam bio jedini”, napisao je Meknilti.

„Nakon ljeta velikih promjena, sa nizom dolazaka novih menadžera i vrhunskih fudbalera, moj zadatak ostaje pretežak, kao i uvijek”.

Meknilti smatra da će šampion postati Mančester siti, da će aktuelni prvak Lester završiti osmi, a da će iz lige ispasti Votford, Barnli i Hal.

Evo njegove tabele:

1. Mančester siti, 2. Mančester junajted, 3. Čelsi, 4. Arsenal, 5. Totenhem, 6. Liverpul, 7. Vest Hem, 8. Lester, 9. Everton, 10. Stouk, 11. Kristal Palas, 12. Sautempton, 13. Sanderlend, 14. VBA, 15. Svonsi, 16. Bornmut, 17. Midlsbro, 18. Votford, 19. Barnli, 20. Hal.

Bonus video: