Titula u Mančesteru, trka utroje ili borba šest najboljih klubova u Engleskoj?

Šta o početku sezone u Premijer ligi misle Pep Gvardiola, Žoze Murinjo, Antonio Konte, Maurisio Poketino i Jirgen Klop
0 komentar(a)
Konte, Foto: Reuters
Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2017. 07:29h

Mančester siti i Mančester junajted jedini su neporaženi timovi nakon šest kola Premijer lige - imaju po 16 bodova, pet trijumfa i jedan remi.

Trećeplasirani Čelsi poražen je jednom, u prvom kolu od Barnlija - zbog toga ima tri boda manje od mančesterskih rivala i sam je na trećem mjestu.

Pobjedama u gostima u 6. kolu, nad Vest Hemom i Lesterom, i jedni i drugi sa po 3:2, Totenhem i Liverpul pridružili su se vodećima - nalaze se na četvrtom, odnosno petom mjestu, sa po 11 bodova.

Ako Arsenal večeras u posljednjem meču ove runde savlada kod kuće VBA, biće 6. na tabeli sa deset bodova.

Je li tabela Premijer lige nakon šest kola baš onakva kakva je "trebalo" da izgleda u raznim analizama i prognozama prije početka sezone? Najveći favoriti za vrh već su zauzeli svoja mjesta - mančesterski rivali imaju "pol poziciju", iza njih je Čelsi, pa Totenhem, Liverpul...

Šta nagovješatava početak sezone? Velika borba mančesterskih rivala, trka utroje za titulu ili fudbalska bitka šest najboljih engleskih klubova?

"Ovo je tek početak. Tek dolazi gusti raspored utakmica. Mislim da se šest timova bori za titulu", kazao je trener Mančester junajteda Žoze Murinjo.

Junajted je u prvih šest kola ostvario najbolji start prvenstva od sezone 2011/12. Romelu Lukaku je postigao osam golova u osam doadašnih takmičarskih mečeva za "crvene đavole".

"Imamo pet ili šest bodova više nego nakon šest kola prošle sezone. Za toliko smo i bolji tim nego prošle sezone", dodao je Portugalac.

Bolji nego prošle sezone je i Mančester siti, po mišljenju njegovog trenera Pepa Gvardiole.

"Osjećaj je dobar, iako je tek septembar", kaže Katalonac.

Siti je prošlu sezonu, prvu pod Gvardiolom, otvorio sa deset pobjeda u svim takmičenjima, uključujući i šest trijumfa u prvih šest kola Premijer lige. Na kraju - nije osvojio nijedan trofej.

"Imamo manje bodova nego u ovo doba prošle godine, ali sada smo postigli više golova, a i primili smo ih manje - gledano uopšteno, osjećaj je bolji, mislim da smo bolja ekipa, ali tek je septembar", kazao je Gvardiola.

Siti je prva ekipa koja je postigla pet ili više golova u tri uzastopna meča još od Blekburna 1958. godine (5:0 protiv Liverpula, 6:0 protiv Votforda, 5:0 protiv Kristal Palasa).

Nakon startnog poraza od Barnlija kod kuće, Čelsi je upisao četiri pobjede i remi sa Arsenalom - dovoljno da bude na trećem mjestu.

"Fokusirani smo - gledamo sebe a ne ostale. Želimo da se borimo u svakom takmičenju koje igramo", kazao je Antonio Konte, trener aktuelnog šampiona.

Čelsi u narednom kolu dočekuje Mančester siti - biće to prvi međusobni sudar timova koji su trenutno u "top tri".

Veliki Konteov adut u borbi za titulu biće Alvaro Morata - nijedan igrač nije učestvovao u više golova u Premijer ligi ove sezone od španskog napadača (osam: šest golova, dvije asistencije).

Totenhem nikako da pronađe formu na "Vembliju", na kojem je domaćin ove sezone zbog izgradnje novog "Vajt hart lejna" - na klutnom stadionu još nema pobjedu u prvenstvu, remizirao je sa Svonsijem i Barnlijem, a izgubio od Čelsija.

"Sparsi" su, međutim, prišli samom vrhu zahvaljujući gostujućim pobjedama - bili su bolji od Njukasla, Evertona i Vest Hema.

"Nije problem do 'Vemblija' - problem je do nas. Sve je u našim glavama. Nadam se da ćemo i kao domaćini početi da pobjeđujemo", kazao je Maurisio Poketino, trener Totenhema.

Njegov najveći adut je Hari Kejn - postigao je četiri gola u Premijer ligi ove sezone, što je manje od Lukakua, Aguera i Morate (po šest), ali je mnogo značajan za "sparse". Posebno u londonskim derbijima, u kojima pogađa svakih 112 minuta, što je najbolji prosjek od igrača koji su dali više od 10 golova u međusobnim sudarima timova iz glavnog grada (Kejn je dao 21, na 29 londonskih derbija).

Na kraju - Liverpul.

Engleska javnost i dalje je skeptična prema "redsima", zbog problematične igre u odbrani, ali se ekipa Jirgena Klopa vraća u vrh zahvaljujući fantastičnom napadačkom potencijalu.

Sve od navedenog jasno se vidjelo u Lesteru - haotičnu utakmicu, sa mnogo napadačkih majstorija i propusta u defanzivi, Liverpul je dobio sa 3:2.

"Sve je OK, i dalje smo tu. Razmišljamo o narednom meču, idemo korak po korak", kazao je Njemac.

Brazilac Filipe Kutinjo u nedjelju je upisao prvi start u Premijer ligi ove sezone - i odmah pokazao koliko je značajan.

"Oduševljen sam, jer nijesam slijep. Kutinjo je bio očigledno dobar. To je odlično za nas", dodao je Klop.

Defanzivne brige ipak ostaju - Liverpul je na posljednja tri gostujuća meča u Premijer ligi primio čak 10 golova.

Bonus video: