"Tobdžije" uzvratile udarac Borusiji, Barsa lako sa Milanom

Katalonski klub upisao je treći trijumf i praktično dva kola prije kraja takmičenja u grupi obezbijedio plasman u osminu finala
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 22:06h

Nakon Bajerna i Mančester sitija, dva kola prije kraja takmičenja po grupama u Ligi šampiona, sigurni putnici u nokaut fazu su i Atletiko Madrid i Barselona. Atletiko je uz Bajern jedini slavio u prva četiri kola osam grupa Lige šampiona.

A pravi rat za prve dvije pozicije, kao što se i očekivalo, vodi se u grupi F. Arsenal je uzvratio udarac i nakon poraza na “Emirejtsu” osvojio je tvrđavu Borusije “Vestfalen”, dok je Napoli uz dosta muke uspio da slomi otpor Marseja.

Ramzi za istoriju

A nakon što je slavio u Londonu (2:1), samouvjereni Jirgen Klop se nije pribojavao Arsenala u revanšu. A razvoj utakmice ga nije demantovao puni sat, pošto Arsenal nije uspijevao da šutne put gola Vajdenfelera. Ipak, džoker Arsena Vengera ove sezone, Velšanin Aron Ramzi je uspio da iz prvog udarca svom timu donese tri vrijedna boda. I prije vođstva, Vojčeh Šćešnji je činio čuda, ali su i igrači “milionera” promašivali, naročito Jermen Mhitarjan u 38. minutu.

"Pod nevjerovatnim sam utiskom, tačnije oduševljen sam mojim igračima. Kako su samo istrpili sav taj pritisak rivala od prvog do posljednjeg minuta. Ni na trenutak im nije popustila koncentracija. Poslije datog gola imali su snage da još nekoliko puta opasno zaprijete", blistao je trener Arsenala, Venger.

Rafael Benites nije odustao od sopstvenog stila, pa je sastavom koji je izveo protiv Marseja na “Sao Paolu” sve šokirao. Marek Hamšik i Lorenco Insinje su bili na klupi, a Andre Aju je iz prvog šuta Marseju donio prednost. Kada je desetak minuta kasnije na semaforu bilo 2:1, činilo se da je Benites opet pogodio i bez najveće zvijezde u prvoj postavi. No, kada je Florijan Toven poravnao sredinom drugog poluvremena, i iskusni Španac je shvatio da je vrag odnio šalu. Uveo je Hamšika, potom i Insinjea i Napoli je došao do vrijedna tri boda.

Meč sa Marsejom počeo je za ultrase Napolija i prije ulaska na stadion - kamenovali su autobus sa igračima Marseja, koji su uprkos velikom broju polomljenih stakala ostali nepovrijeđeni. Ipak, Uefa će pokrenuti istragi i Napoliju prijeti utakmica pred praznim tribinama u narednom kolu sa Arsenalom.

Milan nastavio da posrće

Bez imalo napora Barselona je u derbiju 4. kola savladala Milan na “Nou kampu”. Ni “blaugrana” nije djelovala ubjedljivo, ali kada je Abate nesmotreno “zakačio” Nejmara, a sudija pokazao na bijelu tačku, pobjednik je bio odlučen. Do kraja su viđena još tri gola, ali Milan definitivno nije imao snage za iznenađenje

U istoj grupi Ajaks je nadigrao Seltika na “Amsterdam areni” i revanširao se “keltima” za poraz od prije dvije sedmice. “Kopljanici” su bili mnogo bolji rival, a do gola odluke došli su zahvaljujući najboljem igraču susreta, Južnoafrikancu Tulani Sereru, koji je za odlučujući gol asistirao Dancu Lase Šenu.

Murinjo održao riječ

Nakon poraza od Njukasla Žoze Murinjo je obećao d aće drastično promijeniti sastav. I ostavio je brojne zvijezde na klupi uprkos važnosti meča sa Šalkeom. Epilog, tri gola u mreži Njemaca, identično kao i prije dvije sedmice u Gelzenkirhenu. Blistao je Kamerunac Samuel Eto, koji je sa dva gola nadomjestio izostanak povriojeđenog Fernanda Toresa, koji je plijenio na “Šalke areni”.

A posao u borbi za prolazak “plavima” je olakšala Steaua, koja je opet remizirala sa Bazelom. Kao i u Bukureštu, gosti su i u Bazelu vodili do finiša, da bi se domaćin poraza spasao u finišu.

Ni Dijego Simeone nije izveo najjači sastav, pošto je u utakmici sa Austrijom odmorio Davida Vilju. Uprkos tome, plesali su “kolčonerosi” po terenu “Kalderona” i već do poluvremena riješili pitanje pobjednika. U finišu se upisao i sjajni Dijego Kosta, koji je u međuvremenu uspio da promaši i penal.

Borbu za drugu poziciju vodiće Zenit i Porto. Gosti su poveli na “Petrovskom” sjajnim golom Luća Gonzalesa glavom sa 14 metara. Ipak, Zenit treba da žali, pošto je nakon izjednačujućeg gola Hulk promašio penal (laka odbrana Heltona), a Aleksandar Keržakov i šansu bolju od jedanaesterca. Osim toga, u 28. minutu zbog povrede je domaći tim napustio ponajbolji igrač, Dani.

REZULTATI

GRUPA E

Čelzi - Šalke 3:0

Eto 31, 54, Demba Ba 83

Bazel - Steaua 1:1

Sio 90+1 - Pjovakari 17

Tabela: Čelzi 9, Šalke 6, Bazel 5, Steaua 2.

GRUPA F

Napoli - Marsej 3:2

Inler 22, Iguain 24, 75 - A. Aju10, Toven 64

Borusija D. - Arsenal 0:1

Ramzi 62

Tabela: Arsenal, Napoli 9, Borusija 6, Marsej 0

GRUPA G

Atletiko - Austrija B. 4:0

Miranda 11, Garsija 25, Filipe 45, Dijego Kosta 82.

Zenit - Porto 1:1

Hulk 28 - Lućo Gonzales 23.

Tabela: Atletiko 12, Zenit 5, Porto 4, Austrija 1.

GRUPA H

Barselona - Milan 3:1

Mesi (penal) 30, 83, Buskets 40 - Pike (autogol) 45.

Ajaks - Seltik 1:0

Šene 51.

Tabela: Barselona 10, Milan 5, Ajaks 4, Seltik 3.

Galerija

Bonus video: