Tores dvostruki strijelac, Španija potopila Irce

S obzirom na rekordnu pobjedu na evropskim prvenstvima (4:0) i da su identično igrali sa Italijom kao i Hrvati (1:1) “furiji” je za prolazak u 1/4 finale dovoljan remi protiv “vatrenih”
72 pregleda 3 komentar(a)
Španija, Foto: Beta AP
Španija, Foto: Beta AP
Ažurirano: 14.06.2012. 21:51h

Aktuelni evropski i svjetski prvak, Španija je nakon dva kola na bod od prolaska u četvrtfinale šampionata u Poljskoj i Ukrajini, nakon što je deklasirala Republiku Irsku u Gdanjsku.

A izabranici Visentea del Boskea su demonstrirali Ircima zašto su prvorangirana selekcija na Fifinoj listi, i to na način da je teško povjerovati da se i suparnički igrači profesionalno bave fudbalom.

Da je tako, najbolji je primjer prvi gol Fernanda Toresa, koji je defanzivcu Aston Vile, Ričardu Danu, pokazao da u fudbalu ništa nije nemoguće. I dok je Danu trebalo da samo ispruži nogu i otkloni opasnost, El Ninjo je “progutao” desetak metara, sklonio loptu, prohujao i pored Vorda i neodbranjivo šutnuo u gol Šaja Givena.

Bilo je to na otvaranju utakmice, baš kako su Španci i priželjkivali, pa je do kraja gledana “viktorija” - igra na jedan gol u kojoj je prelaznu ocjenu kod Iraca zaslužio samo Šaj Given, uprkos podatku da je četiri puta vadio loptu iz mreže.

S obzirom na rekordnu pobjedu na evropskim prvenstvima (4:0) i da su identično igrali sa Italijom kao i Hrvati, (1:1) “furiji” je za prolazak u četvrtfinale dovoljan i remi protiv “vatrenih” koji su Irsku savladali sa 3:1.

A ako još remi bude sa dosta golova (2:2, 3:3...), dalje odoše i Hrvati a izvisi Italija...

“Mislili smo da nećemo ponoviti iste greške kao protiv Hrvatske, ali smo opet sebi pucali u noge. Naš rival ima igrače takve top klase, koji kažnjavaju i najmanji pad koncentracije. Jedino naši navijači nijesu zakazali, jer smo gubili sa četiri razlike, a oni nijesu prestali da pjevaju. Nevjerovatno”, rekao je irski vezista, Kejt Endrjus.

A prihvatanje pritiska javnosti da Španija mora igrati sa klasičnim napadačem, pokazalo je još jednom da se Del Boske ne drži tvrdoglavo prvobitnih zamisli.

Uprkos podatku da većina fudbalskih stručnjaka smatra da bi Španija prošla do finala i sa sve vezistima u timu, ubacivanje Toresa u startnu postavu je bio praznik za oči svih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar.

Brzina, dribling, lucidnost i nevjerovatan osjećaj, sve je to El Ninjo demonstrirao kod svojeg drugog pogotka, a trećeg za Španiju. Zato je i proglašen igračem utakmice, a u međuvremenu, David Silva je izašao kao pobjednik u situaciji kada je preko puta sebe imao trojicu defanzivaca, ali je pronašao put do mreže kroz noge Danu.

“Moramo da uživamo u svakom momentu na terenu. Uspjelo mi je da dobijem šansu u startnoj postavi, postignem golove i proslavim ih zajedno sa saigračima. Nadam se da će tako biti i do finala, jer je ovo protiv Irske ponovo bila ona prava igra Španije”, kazao je Tores.

Da je na Del Boskeu težak zadatak u odabiru tima, potvrdila je i izmjena Toresa Fabregasom, kojem je trebalo samo deset minuta da sjajnom solo akcijom pogodi mrežu. A na klupi je uzalud čekao fenomenalni napadač Atletik Bilbaa, Fernando Ljorente.

Ircima je već nakon drugog gola bilo jasno da će njihov dalji boravak u Poljskoj biti turistički, bilo je to jasno i njihovim navijačima, koji obučeni u zelene dresove svoje reprezentacije nijesu prestajali da pjevaju i slave fudbal. Iako će poslije meča sa Italijanima ići kući...

Španija - Republika Irska 4:0

Gdanjsk - “PGE arena”. Gledalaca: 39.150. Sudija: Pedro Proensa (Portugal). Strijelci: Tores u 4. i 70. Silva u 49. Fabregas u 83. minutu. Žuti kartoni: Ćavi Alonso, Martines (Španija), Robi Kin, velan i St Ledžer (Republika Irska).

Španija: Kasiljas, Arbeloa, Pike, Ramos, Alba, Ćavi, Buskets, Ćavi Alonso (Martines), Silva, Tores (Fabregas), Inijesta (Kazorla).

Republika Irska: Given, O'Ši, St Ledžer, Dan, Vord, Daf (Meklin), Endrjus, Velan (Grin), Mekgidi, Volters (Koks), Robi Kin.

Bonus video: