Tračak nade za Rudar ili promocija Mladosti

53 pregleda 0 komentar(a)
Marko Šćepanović Mladost Rudar, Foto: Zoran Đurić
Marko Šćepanović Mladost Rudar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.03.2016. 09:36h

Derbi prvenstva u posljednjem kolu drugog kruga šampionata - Rudar i Mladost, jedini kandidati za titulu, sastaće se danas pretposljednji put ove sezone, jer je izvjesno da ih čeka još jedan duel, u finišu sezone najvjerovatnije Podgorici.

Mladost ide u Pljevlja sa deset bodova prednosti i ima šansu da riješi sve dileme oko šampionske trke, čak 11 kola prije kraja - ako ekipa Nikole Rakojevića zabilježi pobjedu, domaći šampionat će prvi put od osnivanja biti lišen neizvjesnosti u posljednjem krugu, makar kada je u pitanju borba za titulu.

Bod bi, takođe, odgovarao gostima, dok pobjeda Rudara vraća Pljevljacima tračak nade - sedam bodova manje uz još jedan međusobni duel, karta je na koju igraju Vlahović i drugovi. Bogavac:

Da pokažemo pravo lice

Kako god, duel sa liderom vjerovatno je posljednja šansa popularnih „rudara“ da se koliko-toliko vrate u trku.

Pobjeda je jedina opcija koja ih drži u igri, sve drugo praktično već sada Podgoričane promoviše u šampione. Kako, međutim, do neophodne pobjede doći sa formom koja ni izbliza nije na potrebnom nivou, pitanje je koje muči privremeni stručni štab aktuelnog prvaka države.

"Možemo do tri boda ako konačno počnemo da ličimo na onaj prepoznatljivi Rudar, iskusan, ali i čvrst, disciplinovan, koncentrisan svih 90 minuta. Da nam se ne dešavaju olako primljeno golovi, posebno u finišu kada rutinski treba privesti posao kraju. Ako svega toga ne bude danas, Mladost će to znati da kazni. Zato zaista vjerujem da ćemo baš u derbiju, protiv trenutno najboljeg tima u Crnoj Gori pokazati pravo lice i pravu vrijednost ove ekipe i time malo „zakuvati“ situaciju na tabeli. Znam da nam, za razliku od rivala, odgovara samo jedan jedini ishod, znam da je to imperativ koji smo sami sebi, možda i nepotrebno nametnuli, ali iz ove kože sada ne možemo nigdje. Kako god, mi po bodove moramo, a da li ćemo ih na kraju i upisati, vidjećemo", kaže trener pljevaljskog prvoligaša, Vuko Bogavac.

Rakojević: Nije odlučujuća

Po treneru Mladosti Nikoli Rakojeviću, duel pod Golubinjom je značajan, ali ne i presudan u šampionskoj trci.

"Nije odlučujuća, jer derbiji rijetko kad odlučuju o tituli. Ima još dosta da se igra, liga je izjednačena, svako svakog može da pobijedi, svi se za nešto bore, čak i posljednji Mornar se nada opstanku, maltene nema ekipe koja ima nekog „lufta”. Nije gotovo, makar iz razloga što ćemo do kraja sezone još jednom igrati sa Rudarom.

Rakojević, ipak, ne krije da njegova ekipa može da napravi veliki korak ka tituli.

"Prihvatamo i bod, ali smo svjesni da će taj remi teško doći sa „nulom”. Zbog toga moramo da napravimo igru koja će nam omogućiti da damo gol. Rudar je dobar, iskusan i ambiciozan, ali vjerujem da smo i mi dobro naučili da igramo na rezultat", dodao je Rakojević.

Sutjeska - Bokelj za Evropu

Od ostalih mečeva 22. kola izdvaja se meč kraj Bistrice između Sutjeske i Bokelja, gdje Nikšićani imaju šansu da se približe Kotoranima u borbi za plasman u Evropu, dok će Budućnost u nekadašnjem „klasiku” CG fudbala dočekati Zetu.

"Bokelj nam je glavni konkurent u trci za Evropu, želimo pobjedu kako bismo smanjili zaostatak. Čeka nas težak i jako organizovan protivnik, ali mislim da smo ubjedljivom pobjedom u Petrovcu najavili da ćemo imati šta da pokažemo", kaže bek Sutjeske Miloš Radulović.

Kotorani stižu u Nikšić oslabljeni, bez povrijeđenog Zlatičanina i suspendovanog Čelebića, dok će Dejan Ognjanović biti u sastavu, uprkos lakšoj povredi.

"Važna i teška utakmica, Sutjeska je jača nego u prvom dijelu sezone, ali i mi smo pokazali da smo tim za respekt i da bilo ko može teško da se nosi sa nama kada smo na nivou. Remi ne bi bio neuspjeh, ali ćemo dati sve da pobijedimo", kaže Ognjanović, nekadašnji igrač Sutjeske.

Budućnost je protiv Dečića prije četiri dana zabilježila prvu proljećnu pobjedu, tek u četvrtom kolu, a samo jednu pobjedu u drugom dijelu sezone ima i Zeta, uz tri poraza - eto koliko je današnji duel pod Goricom značajan i za jedne i za druge.

Domaćin se bori za Evropu, a gost za opstanak. Kada su Igor Burzanović kao kapiten Budućnosti, a Dejan Vukićević kao trener Zete posljednji put predvodili dva tima jedan protiv drugog (2006. godine), pod Goricom je bilo osam hiljada ljudi, danas će biti desetak puta manje.

Parovi 22. kola

Rudar - Mladost (14.30)

Budućnost - Zeta (14.30)

Sutjeska - Bokelj (14.30)

Grbalj - Dečić (14.30)

Lovćen - Petrovac (14.30)

Iskra - Mornar (14.30)

Bonus video: