Treba se oporaviti od ovoga...

Crna Gora je prokockala je veliku meč-loptu da osigura baraž i upusti se u borbu za direktan plasman na Mundijal, ali doživjela psihološki udarac od kojeg će teško moći da se oporavi
77 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 23:13h

Na poluvremenu smo imali 0:0 i igrača više, na kraju utakmice 0:4 i igrača manje - kako je čudan i težak poraz doživjela Crna Gora od Ukrajine, ne samo rezultatski.

Ekipa Branka Brnovića prokockala je prvu veliku meč-loptu da osigura baraž i upusti se u borbu za direktan plasman na Mundijal, ali doživjela psihološki udarac od kojeg će teško moći da se oporavi. Ako uspije - onda će zaista pokazati da je velika ekipa, bez obzira na okrutnih 0:4. Prvi naredni ispit je Varšava i Poljska 6. septembera, gdje će Vučinić i društvo više nego ikada prije morati da pokažu da su izgrađeni od čvrstog materijala. U suprotnom, kao što je od Ukrajine u oktobru krenula bajka, od Ukrajine će i krenuti sunovrat...

Jer, ovakav poraz, najteži na domaćem terenu, najteži u kvalifikacijama uopšte - i to u trenutku kada su „sokoli” bili na samon vrhu - ostavlja teške posljedice. Crna Gora je i dalje u trci za plasman na Mundijal, skoro ravnorpavan sa Engleskom i Ukrajinom, ali uz veliku ranu koja će što prije morati da se sanira. Vremena je dovoljno - tri mjeseca, uz olakšanje što je Poljska, remijem sa Moldavijom, definitivno ispala iz trke za drugu poziciju.

Šta se to dogodilo sa Brnovićevim timom da u drugo poluvrijeme uđe i brojčano i psihološki ojačan, a iz njega izađe osakaćen, i rezultatski i timski. Totalno pomračenje, “blek-aut”, neobjašnjivo - sve je bilo sasvim suprotno od onoga što što se dešavalo protiv Engleske pod Goricom samo dva i po mjeseca ranije.

Ali, i Crna Gora je, pomalo emotivno i naivno, upala u zamku u koju su se nedavno upecali i Poljaci - i oni su nadigrali Englesku na svom stadionu, u finišu izborili 1:1, a onda kada su pomislili da su dovoljno jaki - doživjeli su nokaut od Ukrajinaca. I, nisu stali na noge, sinoć su definitivno bacili peškir, vidjeće se šta će uraditi Crna Gora.

Da bi se analiziralo katastrofalno drugo poluvrijeme, treba se vratiti na prvo - i tada su Ukrajinci igrali bolje od Crne Gore, bez obzira na veliki zicer koji je imao Mirko Vučinić u 21. minutu. Momci Mihajla Fomenka tačno su znali šta žele, trebala im je pobjeda i od starta su krenuli da se nadigravaju, dok je Crna Gora uvijek bila u nekom raskoraku. Ako je cilj bila odbrana i opreznija igra - gosti su definitivno imali više prostora nego što je potrebno, ako je bila ofanziva, opet nešto nije valjalo...

Ukrajinci su takođe perfektno iskoristili višak kvaliteta, nastao pukotinama u crnogorskom timu zbog odsustva Drinčića, Savića (sinoć čak i Jovetića u drugom poluvremenu) i ostalih fudbalera koji iz raznih razloga nisu bili tu. Taj problem je bio naročito izražen na sredini terena, i zato treba biti realan - Crna Gora nema kvalitet da se nadigrava sa jačim ekipama, čak ni kada ima igrača više. Recept iz Kijeva - defanziva do perfekcije, pa šta se uradi u napadu - očigledno mora da se primijenjuje i na stadionu pod Goricom, posebno kada nedostaju ključni fudbaleri, a pravih zamjena nema. Uz svijest da se tek sada vidi koliko je trijumfu u Kijevu bio čudo nad čudima...

Ali, Ukrajinci su četvorostruko naplatili dug, uz veliku pomoć pojedinih igrača iz crnogorskog tima. Neobjašnjivo je da tako iskusni fudbaleri u tako značajnoj utakmici odigraju sa tako pogrešno kanalisanim emocijama. Kada je Volkov u pitanju cijeli stadion još na početku meča vidio je da će dobiti crveni karton, a Pavićević je isključen drugi put na drugom meču koji je odigrao pod Goricom u ovim kvalifikacijama (nakon Poljske).

Djeluje čudno, ali zbog ovakvog “sklopa” crnogorskog tima, Ukrajincima je čak i pomoglo isključenje Zozulje u posljednjem minutu prvog poluvremena. Gosti su se povukli sa desetoricom i sačekali da domaćin krene u napad kako bi trijumfovali po istom receptu po kojem je Crna Gora slavila u Kijevu. Ali, četiri puta okrutnije, jer su “sokoli” u finišu igrali sa osmoricom u polju - sa četiri napadača, bez sredine terena i bekova...

Stara izlizana fudbalska poslovica kaže da je bolje izgubiti jednom 4:0, nego četiri puta po 1:0. Crna Gora mora tako da razmišlja u preostala tri meča, jer je ovakav debakl ipak nerealan. A šta je realno, vidjeće se u Varšavi i u Londonu.

CRNA GORA - UKRAJINA 0:4

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 12.000. Sudija: Manuel Grafe (Njemačka). Strijelci: Garmaš u 52, Konopljanka u 77, Fedetski u 85. i Bezus u 90+2. minutu. Žuti kartoni: Pavićević, Volkov i Damjanović (Crna Gora), Rotanj (Ukrajina). Crveni kartoni: Volkov u 65. i Pavićević u 79. minutu (Crna Gora), Zozulja u 45+1. minitu (Ukrajina).

Crna Gora: Božović 5,5, Pavićević 5, Kecojević 5,5, Baša 6,5, Božović 6 (Delibašić), Peković 5,5, Zverotić 6, Volkov 5, Kasalica 5,5 (Bećiraj), Jovetić 6 (Damjanović 5,5), Vučinić 6.

Ukrajina: Pjatov 6, Gusev 6,5, Fedetski 7, Rakitski 6,5, Timoščuk 7, Rotanj 7 (Bezus 7), Edmar 6,5, Jarmolenko 7,5, Konopljanka 7,5, Garmaš 7 (Kravčenko), Zozulja 5.

Galerija

Bonus video: