"Trikolori" ili "đavoli" - samo je jedna karta za Moskvu

Večeras u Sankt Peterburgu prvo polufinale Mundijala - od 20 časova sastaju se Francuska i Belgija
0 komentar(a)
Mundijal u Rusiji Francuska - Belgija, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji Francuska - Belgija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 08:36h

Belgija je otpisala jednog favorita (Brazil), a sada joj na putu do finala stoji i ekipa koja je pred početak Svjetskog prvenstva bila u užem krugu najozbiljnijih konkurenata za "zlatnu boginju" - Francuska.

"Trikolori" su od početka bili favorit broj četiri (poslije Brazila, Njemačke i Španije), ali su tiho, bez velike euforije, došli u situaciju da misle o drugoj tituli prvaka svijeta.

Čudan je put Francuza do polufinala - u grupi su ostavili skroman utisak za prvo mjesto u konkurenciji Australije, Perua i Danske, onda su protiv Argentine u osmini finala pokazali koliko su takmičarski ozbiljni, da bi sve potvrdili rutinskom pobjedom nad Urugvajem u četvrtfinalu.

DEŠAN: NISMO FAVORITI

Upravo zbog tog očiglednog napretka u igri u svakom narednom susretu na SP timu Didijea Dešana pripada uloga blagog favorita u duelu u Sankt Peterburgu koji počinje u 20 časova.

"Ne, ne želim da prihvatim da smo favoriti u polufinalu Mundijala. Kada četiri ekipe prođu toliko toga da bi došle do polufinala, onda je i jasno da sve imaju kvalitet više u odnosu na druge koje više nisu tu", rekao je Dešan.

Francuska je slavila u posljednja tri međusobna duela protiv Belgije, a posljednji put u okršaju za treće mjesto na Mundijalu u Meksiku 1986. godine (4:2).

"Belgija je mlad tim, ali ti igrači su odavno stasali igrajući za najveće klubove. Znamo da nas čeka veliki izazov, ali takav je svaki u ovoj fazi takmičenja. Moramo da pronađemo način da se izborimo sa snagom Romelua Lukakua, ali i sa brzinom i klasom koju ima Eden Azar", ističe francuski štoper Rafael Varan.

ANRI PROTIV SVOJE FRANCUSKE

Reprezentacije dvije zemlje koje se graniče i te kako dobro se poznaju, jer je veliki broj belgijskih igrača igrao ili i dalje igra u francuskoj Ligi 1.

Takođe, Belgija ima i francusku legendu na klupi "crvenih đavola" - Tijerija Anrija, prvog pomoćnika selektora Roberta Martinesa.

"Srećan sam zbog Titija, iako ćemo sada biti na suprotnim stranama. Igrali smo zajedno u reprezentaciji kada je on bio mladić, a ja na zalasku karijere. Znam da će mu biti čudno da gleda meč s druge strane i da bude protiv svoje reprezentacije, ali na to je sigurno i bio spreman kada je prihvatio poziv Martinesa. Drago mi je što ćemo se vidjeti, ali se nadam i da ćemo se mi radovati na kraju", istakao je Dešan.

Francuskoj će ovo biti šesto polufinale na svjetskim prvenstvima, dok je Belgija na plasman među četiri najbolje ekipe čekala 32 godine.

Jedini put do sada Belgijanci su u polufinalu bili 1986. kada ih je eliminisala Argentina uz dva gola Dijega Maradone.

"U polufinalu je svaki protivnik isti - na svoj način težak. U polufinalu svi imaju iste šanse i mislim da zaista sva četiri tima imaju po 25 odsto šansi da osvoje trofej. Rekao bih da smo Francuzi i mi ekipe približnog kvaliteta i da će u finale proći tim koji bude mirniji. Na kraju, ako Franuska dokaže da je bolja i pobijedi, moraćemo to da prihvatimo. Fudbal je to, najjednostavnija igra", rekao je vezista Belgije Kevin de Brujne.

Belgija najefikasnija, Francuzi među najmlađima

Belgija je najefikasnija ekipa na Mundijalu u Rusiji - tim Roberta Martinesa je do polufinala postigao 14 golova, ili 2,8 po utakmici.

"Crveni đavoli" su pet pogodaka postigli protiv Tunisa u grupi, tri u duelu sa Panamom, jedan sa Engleskom, a u nokaut fazi ukupno pet - tri su dali Japancima, te dva Brazilu.

Engleska i Rusija su mrežu protivnika tresle po 11 puta, a dvocifren broj pogodaka ima samo još Hrvatska (10). Francuzi su se upisali devet puta...

Francuska je, inače, druga najmlađa ekipa na Mundijalu, iza Nigerije.

"Trikolori" u prosjeku imaju 26 godina i 10 dana, samo sedmicu manje od Engleza čiji je prosjek 26 godina i 17 dana.

U ovoj statističkoj koloni preostala dva učesnika polufinala su daleko iza - Belgija je na 13, a Hrvatska na 15. mjestu.

Bonus video: