Tumbaković: Crna Gora zaslužuje da se plasira na Mundijal

U mečeve odluke, 5. oktobra protiv Danske u Podgorici i 8. oktrobra protiv Poljske u Varšavi crnogorski selektor ulazi sa mnogo optimizma
5 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Reuters
Tumbaković, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2017. 22:06h

Crna Gora zaslužuje da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, kazao je u razgovoru za "Blic" selektor crnogorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković.

"U oktobru igramo protiv lidera grupe Poljske i selekcijom Danske. Verujem da ćemo se i mi uz Srbiju plasirati na Svjetsko prvenstvo jer zaslužujemo da se nađemo u Rusiji", kazao je Tumbaković.

Srbija je već u predvorju Rusije, za matematički plasman neophodna su joj tri boda iz dva posljednja meča, protiv Austrije u Beču i Gruzije u Beogradu.

Crna Gora će, s druge strane, za mundijalsku vizu igrati 5. oktobra protiv Danske u Podgorici, gdje joj je potreba pobjeda, kao i Poljske u Varšavi 8. oktobra, gdje će Tumbine trupe juriti barem bod.

Četiri boda donijela bi Crnoj Gori baraž, a svih šest bodova put u Rusiju.

"Selektor Srbije Slavoljub Muslin sjajan kolega, a mi smo i veliki prijatelji bez obzira na to što smo rivali: Muslin je pristalica crveno-bijelog tabora, dok sam ja opredijeljen za crno-bijeli. Moram da pohvalim Fudbalski savez Srbije koji je Slavoljuba doveo na kormilo A tima jer je to, ispostaviće se, bila najbolja odluka. Povesti Srbiju na veliko takmičenje poslije osam godina je rezultat za ponos, a siguran sam da se kvalitetan i stručan selektor kakav je Muslin neće tu zaustaviti".

Muslinovim putem pokušaće da krene Tumbaković, i to sa Crnom Gorom, što bi bilo još veće čudo.

"Srbija i Crna Gora su napravile fantastične rezultate, s tim da su “orlovi” u prednosti nad mojom ekipom jer su praktično obezbijedili plasman na Mundijal. Vjerujem da ćemo se i mi uz Srbiju plasirati na SP. U ovim trenucima mnogo je lijepo biti Srbin i Crnogorac zbog uspjeha nacionalnih timova".

Tumbaković je kazao "Blicu" da ne bi imao nikakav problem kada bi se na Mundijalu sastali Crna Gora i Srbija, naprotiv.

"To bi za mene bilo najveće moguće uživanje. Sportski događaj sa ogromnim emocijama i bilo bi teško za obje selekcije. Ako mora da dođe do susreta, neka bude u finalu".

Uz opasku da Srbija i Crna Gora zajedno imale "nevjerovatan tim", Tumbaković je analizirao učinak reprezentacija iz bivše Jugoslavije.

"Srbija je faktički izborila plasman, Crna Gora i Hrvatska su nadomak Mundijala u otvorenoj borbi u svojim grupama, a BiH je blizu baraža jer su Belgijanci već obezbijedili završnicu takmičenja. Volio bih da se sve selekcije bivše SFRJ plasiraju na Svjetsko prvenstvo i da se ne vraćamo na priču šta bi bilo kad bi bilo. Najvažnije je da ostanemo sportski prijatelji", zaključio je Tumbaković.

Bonus video: