Tumbaković: I oslabljeni imamo cilj

Ozbiljno smo hendikepirani, ali će nam utakmica dosta značiti na planu iskustva", kaže selektor Crne Gore
4 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija, Antalija, Foto: FSCG
Fudbalska reprezentacija, Antalija, Foto: FSCG
Ažurirano: 28.05.2016. 22:11h

Uvijek je važno pobjedom ući u kvalifikacije. Prije šest godina, Zlatko Kranjčar je vezao tri poraza u prijateljskim mečevima, ali je trijumf nad Sjevernom Irskom pod Goricom (2:0) u posljednjem kontrolnom meču bio uvertira u nestvarnu seriju pobjeda.

Šest godina kasnije, Ljubiša Tumbaković nema baš takve preduslove da trijumfom „napumpa” samopouzdanje pred zvanične mečeve. Iz više razloga. FIFA je u međuvremenu ukinula avgustovski termin, pa Crna Gora igrom slučaja sjutra (još je maj) ima posljednju provjeru pred septembarski start kvalifikacija.

Protivnik je, takođe, dosta teži - Turska je ponovo prišla vrhu evropskog fudbala, a uz to je i domaćin, i iznas svega - Tumbakovićeva četa je žestoko oslabljena. Bez Jovetića, Savića i Baše, odavno i bez Mirka Vučinića, povrh svega i bez Bakića, Rodića, Grbića, Nikolića... „hrabri sokoli” će sjutra veče u Antaliji (20.45) pokušati da se suprotstave Turcima.

"Nažalost, ozbiljno smo hendikepirani, jer naša ekipa iz objektivnih razloga nije kompletna. Imamo jednu grupu povrijeđenih igrača a jedan od naših ponajboljih fudbalera igra finale Lige šampiona", kazao je Tumbaković turskim novinarima večeras na konferenciji za novinare.

Uprkos svemu, Crna Gora ima svoj cilj.

"Puno nam na planu iskustva znači da igramo protiv reprezentacije koja ima tradiciju, koja je u nekom ranijem periodu postizala sjajne rezultate. Pripremajući se za utakmicu vidio sam da Turska ima sjajnu reprezentaciju, sa nekoliko izuzetnih pojedinaca", dodao je Tumbaković.

Biće ovo prva utakmica Turske i Crne Gore.

"Uvijek ta prva utakmica ima neku simboliku. Mi kao savez postojimo deset godina i nažalost nismo imali tu sreću da se sastanemo do sada".

Crnogorski fudbaleri večeras su odradili trening na „Antalija areni”, a Tumbaković je domaćim novinarima pokušao da približi našu reprezentaciju.

"Mi smo reprezentacija koja je još u stvaranju. Crna Gora je uvijek bila rasadnik talenata i dobrih fubdalera, bez obzira što smo mala zemlja. Trenutno imamo smjenu generacija sa grupom mladih i natprosječno talentovanih igrača. U isto vrijeme, u septembru na početku kvalifikacija ulazimo sa velikim ambicijama sa igračima koji su u prethodna dva ciklusa kvalifikacija imali prosječan rezultat. Sada, uz to njihovo iskustvo i mladost koju sam pomenuo, očekujem da to bude mnogo bolje i kvalitetnije nego do sada", zaključio je Tumbaković.

Bonus video: