Tumbina ideja prošla i u Rumuniji: Ni povrede nisu poremetile koncepciju

Duel u Ploeštiju pokazao je da je ozbiljnost koju je Tumbaković usadio crnogorskom timu toliko jaka, da ne mogu da je poremete ni odsustva najvažnijih fudbalera
83 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2018. 21:04h

Serija povreda važnih fudbalera nije poremetila koncepciju našeg tima, niti smanjila ozbiljnost, koju je Ljubiša Tumbaković usadio crnogorskoj reprezentaciji tokom dvoipogodišnjeg rada - na startu Lige nacija, Stefan Savić i drugovi su bez ikakvih problema odoljeli Rumunima, na sablasno praznom stadionu u Ploeštiju - 0:0.

I bez Jovetića, Marušića, Vešovića i Jankovića, Crna Gora je izgledala kao tim koji ima jasan cilj i viziju, te ideju i ozbiljnost kako da sve to sprovede u djelo.

Oštećena je naša selekcija i za penal, na samom početku utakmice, a nije je poremetilo ni to što je u posljednjih skoro 20 minuta morala da igra sa igračem manje, zbog drugog žutog kartona Mugoše.

Počela je Crna Gora novi ciklus baš kao prošle kvalifikacije - bodom u Rumuniji, ovoga puta ostvarenim uz mnogo manje stresa (Rumuni su tada promašili penal u nadoknadi).

Valjda će to biti nagovještaj nove lijepe priče, ovoga puta u Ligi nacija, a bod sa praznog stadiona "Ilije Oanu" dobiće na značaju ako naša selekcija u ponedjeljak pod Goricom savlada Litvaniju.

BEZ PROBLEMA UMIRILI RUMUNE

Crna Gora je krenula sa jasnom namjerom da napravi dobar blok na sredini i iz kontri čeka šansu, dok su Rumuni odmah izašli visoko na našu polovinu.

Umalo se tako dogodilo da Crna Gora već nakon 30 sekundi igre nađe rupu u protivničkoj odbrani. Nakon duge lopte Simića Mugoša je pobjegao po lijevoj strani, izborio se za šut, ali je pozicija bila bolja nego udarac - pravo u Tatarušanua, sa ivice šesnaesterca.

Bio je to rani nagovještaj da će naša selekcija imati prostora i da opasno zaprijeti, a već u 8. minutu rumunska odbrana “pukla” je i po lijevoj strani. Boljević, debitant u prvoj postavi, pobjegao je Sapunaruu, koji ga je faulirao i rukom i nogom - školski primjer penala, koji slovački sudija Ivan Kružilak nije dosudio.

Rumuni su nakon početnih problema uspostavili kontrolu i do kraja poluvremena duže ostajali na našoj polovini. Samo su, međutim, jednom probili našu odbranu iz igre, i to u 26. minutu, kada se štoper Napolija Vlad Kirikeš ubacio iz drugog plana, ali je loše zahvatio loptu koju je dobio kao na tacni.

Kirikeš, defanzivac, bio je najopasniji igrač Rumuna na startu, prije te šanse imao je dobre pokušaje - sa 20 metara, pa glavom nakon prekida - i zato je njegova povreda i izlazak iz igre u 28. minutu djelovao ohrabrujuće za naš tim.

Čak i u samoj akciji kada se sam povrijedio, jer je Ivanić dobio otvoren prostor po lijevoj strani, pokušao je da ubaci na peterac, ali je Tatarušanu intervenisao ispred Mugoše.

Rumuni su bili opasni udarcima iz daljine, jedan takav pokušaj imao je i Mitricu u 38. minutu, ali Petković nije morao da interveniše. Ni tada, kao ni u cijelom prvom poluvremenu...

Morao je, međutim, čim je počeo nastavak, kada su Rumuni stvorili prvu čistu šansu, jedini zicer na meču - Benzar je ubacio sa desne strane, Kešeru šutirao nogom sa sedam-osam metara, ali je crnogorski golman sjajnim refleksom na prvoj stativi spriječio gol domaćina.

Bili su opasni Rumuni na početku drugog dijela, lakše su dolazili do našeg gola, ali je Crna Gora odbila nalet i brzo se stabilizovala - nastavila je Tumbakovićeva četa sa ritmom iz prvog dijela, kada je domaćin bio opasan samo iz prekida i udaraca iz daljine.

Ponovo su crnogorski fudbaleri tražili penal u 60. minutu, kada je Mugoša pao u duelu sa Sapunaruom, no Kružilak je ponovo odmahnuo rukom.

NEMA PROBLEMA NI SA DESETORICOM

Mirno i bez tenzija crnogorski fudbaleri kontrolisali su dešavanja na praznom stadionu “Ilije Oanu”, sve do 77. minuta, kada je Mugoša dobio drugi žuti karton - prvo je dao sebi jak for, a onda neoprezno zakačio Balašu, a slovački sudija nije imao dilemu.

Očekivao se “pakao” u finišu, a Tumbaković je odmah reagovao, uvođenjem Bećiraja, umjesto Boljevića, koji je opravdao očekivanja u prvom meču kao starter.

Sa igračem više, međutim, Rumuni su bili jednako bezopasni kao kada su brojčane snage bile izjednačene, čak je i Crna Gora mogla i da potpuno šokira domaćina u finišu, ali Tomašević nije dobro zahvatio loptu, dok Jovović umalo nije kaznio neopreznost rumunskog golmana Tatarušanua, duboko u sudijskoj nadoknadi vremena.

RUMUNIJA - CRNA GORA 0:0

Ploešti - Stadion “Ilije Oanu”. Igrano bez prisustva publike. Sudija: Ivan Kružliak (Slovačka). Žuti kartoni: Balaša, Pintilji, Anton (Rumunija), Mugoša, Boljević, Tomašević (Crna Gora). Crveni karton: Mugoša (Crna Gora) u 77. minutu.

Crna Gora: Petković - Stojković, Savić, Simić, Tomašević - Vukčević, Šćekić (74. Kosović), Jovović (90. Hočko), Boljević (81. Bećiraj) - Ivanić - Mugoša.

Rumunija: Tatarušanu - Benzar, Sapunaru, Kirikeš (31. Balaša), Banku - Pintilji (73. Anton), Stančiu - Ćipćiu, Maksim, Mitrica (67. Budesku) - Kešeru.

Galerija

Bonus video: