Turska spriječila Huavei da sponzoriše kurdski tim iz Švedske

Država Turska ne želi da igramo evropske mečeve, zato što bismo mogli da igramo protiv njihovih timova. Uplašeni su od te mogućnosti, ne prihvataju je. Zbog toga čine sve što mogu da nas zaustave - rekao je predsjednik švedskog Dalkurda Ramazan Kizil
1377 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Dalkurda, Foto: Bildbyrn
Fudbaleri Dalkurda, Foto: Bildbyrn

O vječitoj želji Kurda da naprave državu u djelovima Turske, Irana, Iraka i Sirije se mnogo toga zna, kao i o sukobima koji stalno tinjaju u tim djelovima četiri zemlje.

Koliko ti sukobi daleko idu, najbolje govori vijest koja je danas stigla iz Švedske - Turska je optužena da je spriječila Huavei da sponzoriše klub iz Upsale, Dalkurd, koji su 2004. osnovali kurdski doseljenici iz turske provincije Mardin.

To je otkrio predsjednik kluba, Ramazan Kizil.

- Turska ne želi da ijedan od naših sponzora bude kompanija koja posluje u Turskoj - rekao je Kizil.

Incident sa kineskom tehnološkom kompanijom se dešavao prije dvije godine, ali je tek sada isplivao na površinu.

- Huavei nam je dao 40.000 dolara da nosimo njegov logo na dresu. Četiri mjeseca kasnije su nas pozvali i rekli: „Novac je vaš. Pričali smo sa Turcima i rekli su nam da će, ako postanemo vaši sponzori, ugasiti naše operacije u Turskoj”.

Dalkurd je 2017. i 2018. igrao u Alsvenskanu, najjačoj švedskoj ligi, ali je od tada u Superetanu, drugom rangu.

- Ne nadamo se pomoći iz Turske, jer oni odbijaju Kurde, ne žele da prihvate naše ime, naš tim, naši zastavu. Bez obzira na to koliko nas negiraju, zaštitićemo sebe i objasniti ovo našoj djeci i unucima. Država Turska ne želi da igramo evropske mečeve, zato što bismo mogli da igramo protiv njihovih timova. Uplašeni su od te mogućnosti, ne prihvataju je. Zbog toga čine sve što mogu da nas zaustave - naglasio je Kizil.

Bonus video: