Tužna srijeda u Mančesteru

"Bruka je to što nastavljamo takmičenje u Ligi Evrope. Ovo je katastrofa, svi smo razočarani, ali istovremeno i znamo da smo zaslužili da ispadnemo", istakao je Patris Evra
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 20:58h

„Tužna srijeda u Masnčesteru”, tako je BBC okarakterisao neočekivane eliminacija Junajteda i Sitija i sagledao ne baš prijatnu situaciju u engleskom fudbalu.

Engleska će u osmini finala imati dva predstavnika (Arsenal i Čelzi), a ove sezone se prvi put dogodilo od kada se igra Liga šampiona da već u grupi dva kluba iz Premijer lige budu eliminisana.

„Gospodo, zapitajmo se. Nešto očigledno ne ide. Da li su u pitanju strani investitori? Možda je i to jedno od pitanja”, napisao je BBC i aludirao na Amerikance i Arape koji vode dva kluba iz Mančestera.

Bivši kapiten Junajteda Roj Kin je, ipak, pričao o stvarima na terenu.

"Mančester je jednostavno dao premalo golova (11), nije pobijedio ni Benfiku ni Bazel kod kuće... Eliminacija je bila neizbježna. Tu su i mladi igrači, ima ih previše, a za sada ne prave razliku. Na primjer, Rajan Gigs je bio najbolji akter protiv Bazela, a ima 38 godina. Kada se sve sabere, Junajted je dobio ono što je zaslužio", rekao je Kin.

Geri Nevil zna dobro kakva je situacija sada u klubu.

"Bio sam dio ekipe koja je 2006. eliminisana u grupi. Tada je momenat bio još gori, jer tri godine zaredom nismo bili šampioni. Šta je sada potrebno? Da se razmišlja samo kako da se pobijedi prva naredna utakmica, jer to je način da ekipa reaguje", poručio je bivši kapiten „đavola”.

Evra: Ovo je katastrofa

Igrači su i dalje u šoku zbog ispadanja, trećeg u grupi od kada se igra Liga šampiona.

"Bruka je to što nastavljamo takmičenje u Ligi Evrope. Ovo je katastrofa, svi smo razočarani, ali istovremeno i znamo da smo zaslužili da ispadnemo", istakao je Patris Evra, koji se teško miri sa činjenicom da do kraja sezone neće igrati u Ligi šampiona.

"Ne pamtim kada sam iz Lige šampiona ispao u grupi, to mi se nije desilo još od vremena kada sam nastupao za Monako. Igrali smo se s vatrom od starta takmičenja, morali smo da dobijemo Bazela i Benfiku kod kuće. Ovaj posljednji meč je najmanje bitan, plasman u osminu finala smo prokockali mnogo ranije", kazao je Evra.

Mančester je na sportskom planu izgubio mnogo, ali i finansijski sada mora da trpi. Po procjenama, eliminacija u grupi znači i da će Junajted da ostane bez unaprijed planiranih 20 miliona funti od TV prava i nagrada od UEFA koje se dobijaju za plasman u osminu finala.

"Ovo je veliki gubitak za nas, jer je Liga šampiona najveće takmičenje na svijetu. Šok je još veći ako se imaju u vidu rezultati koje smo postizali prethodnih godina u Evropi", rekao je ser Aleks Ferguson.

Siti već okrenut Ligi Evrope

A dan nakon bolne eliminacije dva engleska predstavnika iz Lige šampiona se još jednom pokazalo koliko je Siti i dalje mali u odnosu na gradskog rivala, jer za nikog na Ostrvu rezultat „građana” i nije toliko iznenađenje.

Reklo bi se čak ni da Roberto Manćini nije pretjerano razočaran.

"Liga Evrope je takođe bitno takmičenje, jer Siti želi da osvaja što više trofeja. Naravno, to nije isto što i Liga šampiona, ali je u pitanju takmičenje koje nas jako zanima", jasan je Manćini.

Italijan je poručio ostatku Evrope da će naredne sezone situacija da bude drugačija.

"Vratićemo se opet, još jači i iskusniji. Ostaje nam da napredujemo u narednih šest mjeseci".

Fergiju nedostaje samo trofej Lige Evrope

- Mančester junajted nije igrao u manjem evropskom takmičenju (donedavno se zvalo Uefa kup) još od sezone 1995/96. „Đavole” je tada u prvoj rundi eliminisao Rotor iz Volgograda.

- Liga Evrope je jedino takmičenje koje ser Aleks Ferguson nikada nije osvojio. - Junajted je postao jedini tim u istoriji koji je kao aktuelni finalista Lige šampiona eliminisan već u grupi.

- Pet od osam golova koliko je Junajted primio u Ligi šampiona je postigao Bazel. - Mančester siti je osvojio ukupno 10 bodova u grupi A. U čak šest od preostalih sedam grupa je to bilo dovoljno za prolaz u osminu finala.

- David Silva je protiv Bajerna postigao prvi gol u Ligi šampiona još od aprila 2007. godine.

- Dinamo Zagreb je postao tim sa najgorom gol-razlikom (-19) u istoriji Lige šampiona. Prije njega, neslavan rekord je držao moskovski Spartak (-17). Zagrepčani su u grupi sa Realom, Lionom i Ajaksom postigli tri, a primili 22 pogotka.

Galerija

Bonus video: