UEFA odobrila i spremila novac - 2018. kreće regionalna fudbalska liga

"Utakmica visokog rizika ima i Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, koji mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom", priča Dojčinovski
59 pregleda 5 komentar(a)
Budućnost i Varvari, Foto: Filip Roganović
Budućnost i Varvari, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.12.2016. 20:06h

Priče o formiranju regionalne lige sve su jače i glasnije, a izgleda i sve realnije.

U razgovoru za hrvatski "Večernji", šef makedonske lige Vasko Dojčinovski kaže da je to praktično gotova stvar i da će od 2018. godine u isttom takmičenju igrati klubovi iz ex-Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, u ligi će biti 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije

"Čelnici svih fudbalskih saveza sa naših prostora dali su podršku novom regionalnom takmičenju, a najvažnije od svega je da je projekat pao na plodno tlo i u Uefi, gdje sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je Uefin direktor takmičenja Đorđo Marketi, čovjek koji je osmislio i budući format Lige šampiona, a svratio je i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin. Njihovi utisci su apsolutno pozitivni", kazao je Dojčinovski za "Večernji".

Prema njegovom modelu, novo regionalno takmičenje počelo bi u septembru 2018. godine,

"Nakon što se kroz pretkola Lige šampiona i Evrope lige odluči koji klubovi nastavljaju takmičenje u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije kojima to ne uspije automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalnog takmičenja - šest grupa sa po četiri kluba. Plasira li se nekim čudom netko iz regije u LŠ ili LE, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sljedećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige", objasnio je Dojčinovski.

Ima, međutim, još spornih tačaka - radni naziv je Balkanska, što u startu ne odgovara klubovima iz Slovenije i Hrvatske, a upitna je i prohodnost tog takmičenja.

"Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mjesto u Ligi Evrope, što će u Uefi malo teže proći", kaže Dojčinovski.

Naravno, i bezbjednosni aspekt je vrlo bitan, ako ne i najbitniji.

"Utakmica visokog rizika ima i Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, koji mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom", priča Dojčinovski.

Novac - nije problem.

"Neslužbeno sam čuo kako je Uefa u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima; i za takmičenje i i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak", zaključio je Dojčinovski.

Bonus video: