Ukrajinci grabe ka Euru, Danska izgubila, ali dala gol u Solni

Jarmolenko i Seleznjov donijeli Ukrajini sigurnih 2:0 pred revanš u Sloveniji
0 komentar(a)
Jevhen Seleznjov, Foto: Reuters
Jevhen Seleznjov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 21:57h

Ukrajina je pred vratima Francuske - to je zaključak nakon prve utakmice baraža u Ljvovu i pobjede nad Slovenijom od 2:0.

Gosti mogu da budu zadovoljni što nisu primili još koji gol, ali čini se da im i sa minus dva šanse za Evropsko prvenstvo nisu velike.

Ukrajinci su dominirali, a tim Srećka Kataneca su načeli u 23. minutu ukupno 21. golom u nacionalnom timu Andrija Jarmolenka, ponajboljeg igrača Ukrajine u ovoj generaciji (ispred njega je samo imenjak Ševčenko sa 48).

Odličnu prednost pred revanš Ukrajincima je obezbijedio Jevhen Seleznjov početkom drugog poluvremena, a kasnije je pogodio i okvir gola i propustio šansu da nokautira Slovence.

"Rezultat je takav da ne možemo da budemo nezadovoljni. Mada, realno, u prvom poluvremenu smo dozvolili nekoliko šansi rivalu. Na sreću, Slovenija nas nije kaznila. U drugom poluvremenu je bila drugačija slika, jer smo odigrali fantastično", rekao je selektor Mihajlo Fomenko.

Ovo je tek druga pobjeda Ukrajine u ukupno 11 baraž duela, a prva nad Slovenijom iz pet mečeva. U prethodnih pet pokušaja Ukrajina nikada nije prošla baraž za veliko takmičenje, ali joj je "Ljvov arena" talična, jer nikada nije izgubila na njoj - u 14 mečeva ima 12 trijumfa i dva remija.

"Čestitam Ukrajini, mi, nažalost, nismo iskoristili šanse. Dobro smo počeli, ali nismo krunisali dobru igru. Smatram da je drugi pogodak bio iz ofsajda, zato mogu da kažem da sreća u ovoj utakmici nije bila na našoj strani", kazao je Katanec.

A Švedska je bila u sličnoj situaciji kao Ukrajina, vodila je sa 2:0 protiv Danske (golovi Erika Forsberga i Zlatana Ibrahimovića iz penala), ali nije izdržala - primila je pogodak za 2:1 i time umanjila šanse pred revanš u Kopenhagenu.

Reprezentacija "tri krune", međutim, ima pravo na nadu, jer je večeras zatresla mrežu protiv Danaca prvi put nakon pet utakmica, a uz to je i prekinula seriju od četiri poraza u duelima sa skandinavskim rivalom...

Danskoj je šanse za plasman na EP uvećao Nikolai Jorgensen u 80. minutu kada se najbolje snašao u kaznenom prostoru nakon kornera.

"Sve je moglo drugačije da se završi, ali sada moramo da pokažemo da smo prava ekipa i da uradimo sve što je potrebno da odemo na Euro", istakao je Ibrahimović.

Bonus video: