Umor i neiskustvo učinili svoje

"Prvi put smo igrali pred takvom publikom i tako kvalitetnim rivalom, pa na kraju je sve to uticalo da popustimo u finišu", kazao je 23-godišnji napadač Mladosti Božo Marković
6 komentar(a)
Mladost, Foto: Estadio Deportivo
Mladost, Foto: Estadio Deportivo
Ažurirano: 03.08.2013. 18:21h

Kobnih posljednjih 10 minuta na „Ramon Sančes Pishuanu”, u paklu Andaluzije, učinili su da umnogome splasnu nadanja Mladosti da može da iznenadi i veliku Sevilju u trećem krugu kvalifikacija za Ligu Evrope.

U Mladosti su, ipak, zadovoljni učinkom u najvećem meču u istoriji kluba, ali žale zbog propuštene prilike da Sevilju pod Goricom dočekaju sa tek golom prednosti.

"Ipak je naše neiskustvo učinilo svoje. Prvenstveno to, ali i umor tokom dva prethodna kruga kvalifikacija u kojima smo u revanšima morali da jurimo pobjede. Onda i put, koji je iz Podgorice krenuo autobusom iza ponoći, pa dva aviona i na kraju opet autobusom do užarene Sevilje. Nakon svega, i 35 stepeni na početku utakmice pred 35.000 gledalaca, koji su reagovali kao da svakog minuta njihov tim postiže gol. Prvi put smo igrali pred takvom publikom i tako kvalitetnim rivalom, pa na kraju je sve to uticalo da popustimo u finišu", kazao je 23-godišnji napadač Mladosti Božo Marković.

Trener Sevilje je naglasio da su njegovi izabranici neočekivano morali da više trče i bore se za željeni rezultat. Da li to dožiivljavate kao kompliment?

"Svakako, mada nakon svega ne možemo da budemo zadovoljni. Promašio sam zicer početkom drugog dijela, na snimku sam vidio da sam mogao još da priđem, a lopta je prošla tik pored stative. I Ermin Seratlić je na samom startu imao šansu za gol, ali je Sevilja ipak druga dimenzija fudbala od onog na šta smo navikli. Kod njih nema pozicije, transformacije su im brze i nepredvidive sa stalnim udvajanjima. Videoton je tako pokušavao da igra protiv nas, ali igračima Sevilje je posao olakšao nevjerovatan individualni kvalitet. Shvatili smo da bismo i mi mogli da igramo tako, pod uslovom da imamo jake utakmice. Takva tranzicija se uči protiv rivala koji igraju na jednako visokom nivou", smatra Marković.

Tek, Mladost je samo sat nakon duela u Sevilji krenula nazad, pa je nakon tri sata odmora igrače čekao trening na Starom aerodromu od 19 sati.

"Da nismo popustili u finišu mogli bismo se i nečemu nadati, jer Sevilja ne bi branila 1:0. Ovako, biće teško. Prava je šteta što smo pred Sevilju ostali bez kapitena Danila Tomića i Japanca Išihare Takua. Balša Božović je odigrao odlično, pokazao je tehniku, ali nije bio dovoljno pripremljen nakon svega pet treninga. Možda ne bismo uspjeli ni da smo bili kompletni, ali je Taku bio spreman, mnogo je trčao i uz to bio precizan u pasovima i ubacivanjima iz prekida. Tomić je ulivao sigurnost, sjajan je kao igrač i čovjek i šteta je što se Mladost nije dogovorila sa njim. Ali, odlasci su neminovnost nakon odličnih igara, koje su zasluga dobrog rada trenera Nikole-Peca Rakojevića. Napravio je sjajnu atmosferu za rad i napredak", zaključio je Marković.

Mladost je na španskom tlu ponovila rezultat Budućnosti prije osam godina na „Riasoru”, ali je Mladost bila puno bliže povoljnijem ishodu u Sevilji.

"Bez obzira na rezultat, doživljaj igranja pred 35.000 ljudi je nevjerovatan. Nedostajalo je malo sreće, jer je do penala u 82. minutu bilo 1:0. Šteta je da smo primili golove u finišu, mada je rezultat na kraju i realan. Da smo bili odmorniji, mogli smo i do povoljnijeg rezultata. Nadam se da ćemo revanš odigrati bolje i izboriti povoljniji rezultat nego u Španiji", naglasio je mladi štoper Filip Mitrović.

Aue želi i Šofranca, Sanković u Mađarskoj?

Mladost je najveći evropski hit kvalifikacija za Ligu Evrope ove sezone, pošto je šestoplasirani tim iz naše lige eliminisao viceprvake Mađarske i Slovačke. Agenti nisu čekali toliko dugo, pa je već nakon prvog duela u Sekešfehervaru, nastao pravi juriš za igračima Mladosti.

Prednjačili su klubovi iz Njemačke i Mađarske. Taku Išihara je prije istorijskog duela u Sevilji završio u Cvajti, u Ercgebirge Aueu, koji je na pragu dovođenja i novog kapitena Mladosti, mladog štopera Aleksandra Šofranca! Kapitenska traka u Mladosti je, izgleda, preduslov za bolje uslove, pošto je Danilu Tomiću Mornar ponudio mnogo više nego Mladost.

Revanš sa Seviljom najvjerovatnije će propustiti sjajni 19-godišnji vezista Bojan Sanković, koji je sinoć spakovao kofere i danas je otputovao na medicinske preglede u Mađarsku.

Iz te zemlje već nakon prvog meča sa Videotonom ponuđen je angžman i najperspektivinijem beku naše lige, Radulu Živkoviću, ali je on odbio ponuđene uslove.

Bonus video: