Urugvaj rafalno do 15. titule i rekorda! (foto)

Urugvaj u finalu golovima Forlana (dva) i Luisa Suaresa tukao Paragvaj sa 3:0 i osvojio rekordnu 15. titulu
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 21:18h

Napokon se probudio se Dijego Forlan, postigao je prve golove za reprezentaciju nakon skoro godinu, Luis Suares je nastavio seriju, a Urugvaj u velikom stilu savladao Paragvaj (3:0) osvojio 15. titulu na Kopa Americi!

“El Monumental” je mahom navijao za Paragvaj, ulog je bio rekord, ali ništa nije moglo da promijeni tok istorije - četa Oskara Vašingtona Tabaresa pretekla je Argentinu na njenoj teritoriji i postala najtrofejnija južnoameriča reprezentacija u 95 godina dugoj istoriji Kopa Amerike.

Iako su na titulu čekali čak 16 godina (1995. su pehar osvojili kao domaćini), Urugvajci su pokazali kakva su sila samom činjenicom da su uzeli čak peti trofej na argentinskom tlu.

Urugvajskim fudbalerima očigledno je srećno kada pređu na suprotnu obalu Rio de la Plate, od četvrtfinalne utakmice sa “gaučosima” i srećne pobjede na penale krenuo je njihova pobjednička priča u kojoj su Peruanci (2:0 u polufinalu) i Paragvajci bili samo statisti u filmu.

Uostalom, Urugvajci bili prvi osvajači Južne Amerike (1916), a bili su i prvi svjetski prvaci (1930). Istorija je odredila da ne budu inferiorni, pa čak i kada imaju slabije fudbalere i manje majstora u timu od velesila Brazila i Argentine.

Njihov povratak na veliku svjetsku scenu počeo je četvrtim mjestom na Mundijalu u Južnoj Africi prošle godine, a ovo je samo nastavak pobjedničkog puta.

I Paragvajci su na neki način ispisali istoriju, njihov put do finala, bez jedne jedine pobjede, bio je takođe “impresivan”. Ekipa Herarda Martina probala je da ostvari još jedan podvig, da treći put na penale eliminiše protivnika, ali fudbal je, uprkos svemu, bio pravedan u finalu, čak i na Kopa Americi na kojoj su ovog ljeta obično stradali timovi koji su igrali bolje.

Finale na “El Monumentalu”, domu novog argentinskog drugoligaša River Plate, bilo je neizvjesno samo 12 minuta. Luis Suares je tada pokazao zašto Liverpul svrstavaju za jednog od favorita za osvajanje Premijer lige, munjevitim driblingom se oslobodio čuvara i građao od stative za 1:0. Dovoljno za titulu MVP-a šampionata!

Dijego Forlan je u 42. minutu podsjetio na svoje “južnoafričke dane”, topovski je gađao ljevicom u suprotan ugao i povećao na 2:0. Bio je to njegov 30. gol za reprezentaciju, da bi u posljednjim trenucima meča nakon sjajnog kontranapada postigao i 31. Prethodno su Paragvajci pokušali da se vrate u igru, ali je Valdes u 69. minutu pogodio prečku.

Kopa Amerika - finale: Urugvaj - Paragvaj 3:0 (Luis Suares 12, Forlan 42, 90).

Galerija

Bonus video: