Uspjeh posvećen Marku Bajčetiću

"Imali smo vrlo tešku grupu, iako to možda ne izgleda tako na prvi pogled, zbog čega je ovaj uspjeh još veći", kaže selektor Sveto Ljesar
812 pregleda 0 komentar(a)
Futsal reprezentacija Crne Gore, Foto: FSCG
Futsal reprezentacija Crne Gore, Foto: FSCG

Veliki uspjeh napravila je futsal reprezentacija Crne Gore plasmanom na elitni turnir kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, treći put u posljednjoj deceniji.

Izabranici Sveta Ljesara su na turniru preliminare runde kvalifikacija, u bugarskoj Varni, zauzeli drugo mjesto u konkurenciji neprikosnovene Holandije, domaćina Bugarske i Estonije.

"Imali smo vrlo tešku grupu, iako to možda ne izgleda tako na prvi pogled, zbog čega je ovaj uspjeh još veći", kaže Ljesar za "Vijesti".

"Holandija je nekadašnji evropski prvak i viceprvak. U međuvremenu je imala smjenu generacija pa je jedno vrijeme nije bilo na vrhu, ali je sada ponovo jaka. Bugari su bili domaćini, silno motivisani, a uz to i sa odličnim timom, u kojem su igrala dva igrača iz Srbije. Estonija je bila posebna priča - dugo sam u futsalu, ali još nisam vidio da jedna selekcija ima tri ekipe podjednakog kvaliteta, koje se na terenu mijenaju svaka dva minuta", priča Ljesar.

U prvom kolu, Crna Gora je, i pored bolje igre, izborila remi protiv Bugarske (1:1).

"Imali smo toliko šansi, pogodili toliko stativa, prečki, protivnik nam u drugom poluvremenu nije ni šutnuo na gol, da sam se plašio da ne stigne kazna. Ona se umalo dogodila u finišu, dobro smo izvukli i taj remi, iako smo bili neuporedivo bolji", podsjeća se crnogorski selektor.

Drugi meč i jedini poraz - od Holandije 4:2.

"Oni su prejaka reprezentacija, a bilo nam je mnogo bitno da ne izgubimo ubjedljivo, zbog gol-razlike. Dali smo im dva gola, “sačuvali” poraz od 4:2, što je ispostavilo se bilo ključno".

U posljednjem kolu, Crna Gora je nadigrala Estoniju (4:0), a onda i dočekala profesionalno izdanje Holanđana, koji su tukli Bugare sa 6:1, iako im je za prvo mjesto bila dovoljna i pobjeda od, npr. 4:3, koja bi u narednu rundu odvukla i Bugare.

"Meč sa Estonijom pokazao je da moji igrači imaju jak karakter, uprkos imperativu pobjede, te rezultatu 0:0 na poluvremenu. Ali, čim je počeo nastavak Ilija Mugoša je dao gol, načeli smo ih, i pokazali veliku koncentraciju do samog kraja. Svaka čast i Holanđanima, igrali su kao da im sve zavisi od tog meča, mada nisam ni sumnjao u njih", dodaje Ljesar.

Slijede pripreme za elitnu rundu. Crna Gora u oktobru putuje u Azerbejdžan, a osim domaćina rivali su i Slovačka i Gruzija.

"Azerbejdžanci su prejaki, imaju pet Brazilaca. Jaka grupa, ali tako mora da bude u elitnoj rundi. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo, da odigramo što više prijateljskih utakmica". Uspjeh u Bugarskoj crnogorska futsal reprezentacija posvetila je tragično preminulom reprezentativcu Marku Bajčetiću. "Ovaj plasman je njemu za poklon. Bio je odličan igrač, veliki čovjek, svi znaju da bi nam bilo mnogo lakše da je bio sa nama", zaključuje Ljesar.

Bonus video: