Utakmica Lige šampiona je bila okidač širenja virusa u Bergamu?

“Pretpostavljam da mnogi nisu željeli da propuste utakmicu ako su imali karte, čak i ako su imali povišenu temperaturu ili druge simptome virusa”, istakao je italijanski imunolog
6395 pregleda 1 komentar(a)
Sa meča Atalanta - Valensija
Sa meča Atalanta - Valensija
Ažurirano: 21.03.2020. 15:38h

Utakmica Lige šampiona između Atalante i Valensije, koja je odigrana 19. februara u Milanu, bila je jedan od okidača za širenje koronavirusa u Italiji, ali i u Španiji.

Imunolog iz Italije Franćesko Le Foće podsjeća da je tom meču prisustvovalo 40.000 stanovnika Bergama, grada koji izrazito pogođen pandemijom.

“Nekoliko velikih događaja je uzrokovalo širenje virusa, a jedan od njih bi vrlo lako mogla biti i utakmica između Atalante i Valensije. Bio je to vrhunac kolektivne euforije, okupile su se hiljade i hiljade ljudi koji su jedan do drugo tek nekoliko centimetara. Grlili su se, vikali… Sve to je moglo da doprinese širenju virusa”, smatra Le Foće.

“Pretpostavljam da mnogi nisu željeli da propuste utakmicu ako su imali karte, čak i ako su imali povišenu temperaturu ili druge simptome virusa”, istakao je italijanski imunolog.

Valensija je saopštila da je 35 odsto članova kluba zaraženo virusom, dok je u Bergamu zaraženo oko 4.000 ljudi, a više od 400 je preminulo.

Bonus video: