Valensija izdržala, Makabi i Malme u Ligi šampiona!

Zagrebački Dinamo napunio mrežu Skenderbega u revanšu i plasirao se u Ligu šampiona. U eliti i Šahtjor, uz mnogo problema
4 komentar(a)
Malme, Foto: Beta-AP
Malme, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.08.2015. 21:00h

Izraelski Makabi i i švedski Malme igraće Ligu šampiona, u eliti neće biti stalnih učesnika posljednjih godina, Bazela i Seltika - epilog je revanša plej-of faze kvalifikacija.

Dogodio se i presedan, Španija je postala prva zemlja u istoriji koja je dala ped predstavnika u jednoj sezoni Lige šampiona. Uz mnogo muke, nakon pobjede od 3:1 na "Mestalji", Valensija je u finišu duela u Monte Karlu izdržala pritisak Monaka, izbjegla produžetke, i pridružila se Barseloni, Realu, Atletiku i Seviji, koji već čekaju u žrijebu (četvrtak).

U Ligi šampiona u sezoni 2015/16 igraće i Šahtjor i zagrebački Dinamo, dok će pet preostalih predstavnika biti poznato nakon sjutrašnjih revanša plej-of faze.

Slaviša Jokanović napravio je podvig sa Makabijem, eliminsao je favorizovani Bazel, zašta treba da zahvali samo jednom čovjeku - Eranu Zahaviju.

Napadač Makabija i ponajbolji izraelski fudbaler postigao je sva tri gola protiv Švajcaraca - dva na "St.Jakobu" i jedan večeras na "Blumfildu". Kada je Luka Zufi majstorski iz slobodnog udarca u 11. minutu doveo Bazel u vođstvo činilo se da će gosti iskontrolisati stvari u Izraelu, ali ih je gol Zahavija u 24. minutu, na asistenciju Nikole Mitrovića, opet doveo u situaciju da jure gol. Ovoga puta nisu uspjeli da ga daju...

Baš kao i Bazel, sa velikim finansijskim gubitkom (planiranim) suočiće se Seltik, koji će drugu godinu zaredom igrati grupnu fazu Lige Evrope, a ne Lige šampiona.

Razlika je ogromna - Britanci su izračunali da bi "kelti" u LŠ zaradili 28 miliona eura, ovako će im pripasti "samo" 12... Fudbaleri Malmea bili su, međutim, i jači i brži. Gol Markusa Rozenberga i autogol Bojate neutralisali su pobjedu Seltika od 3:2 u prvom meču i donijeli Šveđanima plasman u elitu drugu godinu zaredom.

Rezultati:

Dinamo Zagreb - Skenderbeg 4:1 - prvi meč 2:1

Sudani 9, 80, Hodžić 15', Taravel 55' - Eskerdinja 10.

Malme - Seltik 2:0 - prvi meč 2:3

Rozenberg 23, Bojata (autogol) 54.

Makabi - Bazel 1:1 - prvi meč 2:2

Zahavi 24 - Zufi 11.

Šahtjor - Rapid 2:2 - prvi meč 1:0

Marlos 10 - Šlaub 13, Hofman 22.

Monako - Valensija 2:1 - prvi meč 1:3

Rađi 17, Elderson 75. - Negredo 4.

Srijeda:

Apoel - Astana

Partizan - BATE

Bajer - Lacio

Briž - Junajted

CSKA - Sporting

Bonus video: