Valke: Cijenimo tehnologiju, ali sudije imaju posljednju riječ

Ukupna finansijska ulaganja u tehnologiju na klupskom prvenstvu svijeta u Japanu vrijedna su pet miliona dolara
0 komentar(a)
Valke, Foto: Reuters
Valke, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2012. 21:54h

Iako se na klupskom prvenstvu svijeta isprobava tehnologija na gol liniji, konačnu odluku donosi glavni sudija”, izjavio je feneralni sekretar Svjetskefudbalske federacije (FIFA).

"Ukoliko se glavni arbitar ne osjeća prijatno sa tehnologijom i ukoliko poslije testova koji se izvode 90 minuta pre početka meča on ima bilo kakvu sumnju u pouzdanost, a da to ne može biti ispravljeno od strane provajdera, pa čak i ukoliko ih ima više kao u finalu Svjetskog prvenstva, onda on ima pravo da kaže: Izvinite momci, ali ja ne mislim da mogu da se oslonim na sistem", rekao je Valke.

Tokom takmičenja u Japanu FIFA isprobava dva sistema tehnologije: Britanski "Oko sokolovo", koji se već uveliko upotrebljava u tenisu i kriketu i gdje se položaj lopte određuje na osnovu sedam kamera postavljenih oko terena i u gol mrežama i njemački sistem "Goal Ref" sa specijalnim magnetnim senzorima oko mreže i jednim u lopti.

Ukupna finansijska ulaganja u tehnologiju na klupskom prvenstvu svijeta u Japanu vrijedna su pet miliona dolara, a FIFA će naredne godine odlučiti koji će od ova dva video sistema izabrati za Kup konfederacija u Brazilu 2013, a potom i za Mundijal 2014. godine.

Bonus video: