“Vatrena” osveta u Istanbulu

Čekali su Hrvati i dočekali sudbonosni susret sa srećom da se revanširaju gdje najviše boli - prepunoj “Turk telekom areni” gdje su sa tri gola torpedovali izabranike Gusa Hidinka.
67 pregleda 0 komentar(a)
Reprezentacija Hrvatske, Foto: Beta AP
Reprezentacija Hrvatske, Foto: Beta AP
Ažurirano: 11.11.2011. 23:24h

Tražili su na žrijebu Tursku, boljela ih je nesrećna eliminacija u četvrtfinalu Prvenstva Evrope u Austriji i Švajcarskoj. Čekali su Hrvati i dočekali sudbonosni susret sa srećom da se revanširaju gdje najviše boli - prepunoj “Turk telekom areni” gdje su sa tri gola torpedovali izabranike Gusa Hidinka.

Revanš je formalnost i za Republiku Irsku Đovanija Trapatonija, koja je do vrha napunila gol nesrećne Estonije u Talinu (4:0). Već od 35. minuta domaćini su imali gol minusa i igrača manje. Jedina neizvjesnost ostala je nakon utakmice na neravnom terenu “Bilinog Polja”, gdje je Bosna i Hercegovina odigrala bez golova sa favorizovanim Portugalom.

Bez obzira na sve, derbi baraža odigran je u Istanbulu, u kojem su “vatreni” odigrali utakmicu iz snova. Najvatreniji fudbalski navijači u Evropi trpjeli su tačno sat, a onda je zagrmjelo, “Hidink, odlazi”! Do tog momenta je Volkan Demirel već tri puta vadio loptu iz mreže. Prvo u 2. minutu i gola Olića, a onda je kapiten Darijo Srna preuzeo u svoje ruke ono u šta najviše vjeruje - sudbinu! Asistrirao je Mandžukiću u 31. i Ćorluki u 51. minutu.

"Bilo je fenomenalno. Čestitao bih igračima koji su utakmicu odigrali bez greške. Nisu griješili niti u držanju linija, kontranapadima, u svemu su bili dobri. Niko Turke nije ovako nadigrao. Na kraju su bili bespomoćni. Od golmana i odbrane do napada, svi su bili fenomenalni. Sve nam je savršeno štimalo, ali moram pohvaliti kretanje špiceva - Ivica Olić i Marijo Mandžukić su trčanjem maltretirali Turke", kazao je selektor “vatrenih” Slaven Bilić.

Slavlje je u Hrvatskoj, koja nakon dvije godine smjenjivanja sada slavi Slavena Bilića. Hrvati su propustili Mundijal prošle godine, a bili su neubjedljivi i u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u Poljskoj i Ukrajini.

"Prošao je put od genijalca do luzera i natrag. Hrvatska je odigrala najbolju utakmicu od pobjede nad Njemačkom prije tri godine. Sva taktička rješenja koja je upotrijebio su bila pun pogodak, kao i u pobjedi na “Vembliju prije četiri godine - sada veličaju svog izbornika hrvatski mediji.

Za razliku od “vatrenih”, naši drugi susjedi su umanjili šanse, jer se revanš 15. igra u Lisabonu. Ipak nakon utakmice u kojoj je Portugal imao dvije šanse, a potom u finišu Ibišević propustio da ih zaledi. Selektor Safet Sušić ne očajava.

"Znamo da budemo opasni u gostima, pokazli smo to protiv Francuske. Portugalci to znaju i neće nas potcijeniti. Znaju da možemo biti opasni, a loš teren je ovdje uticao da ekipe sa toliko dobrih napadača odigraju bez golova", rekao je popularni Pape.

Tek Portugalci su se sa pravom žalili zbog terena, jer je samo to spriječilo Ronalda da u 52. minutu iskoristi zicer. Lopta je jednostavno odskočila sa džombe.

Slavlje je i u Dablinu, a godinu su patili Irci, rukomet Tijerija Anrija eliminisao ih je sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Ipak, Đovani Trapatoni neće propustiti drugo veliko takmičenje - Republika Irska je razbila Estoniju u Talinu. već u 13. minutu je na asistenciju Mekgidija pogodio Endrjus, u 34. minuru isključen je Stepanov, a kod rezultata 3:0 i Pijroja. Robi Kin je postigao dva gola u 71. i 88. sa penala, dok je u 67. minutu pogodio i Volters. Revanš u Dablinu će biti samo formalnost.

Bonus video: