Veliki preokret Sitija, het-trik Aguera protiv Bajerna

79 pregleda 2 komentar(a)
Serhio Aguero, Foto: Reuters
Serhio Aguero, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2014. 21:57h

Bila je istorijska noć u kojoj je Lionel Mesi postao najbolji strijelac Lige šampiona ikada, kada je Čelzi razbio Šalke i Roberta di Matea, ali i teških i na kraju velikih 90 minuta za navijače Mančester sitija.

Na „Etihadu” je dugo izgledalo da će se ponoviti stara priča, jer je Siti bio nemoćan i sa igračem više na terenu, ali ga je onda ka pobjedi poveo - Bajern! I to s dvije kardinalne greške Ćabija Alonsa i Džeroma Boatenga.

Obje je iskoristio (prvu uz pomoć Stevana Jovetića) Serhio Aguero i het-trikom na kraju doveo „građane” u sjajnu situaciju pred posljednje kolo, jer na kraju mogu da prođu u osminu finala i remijem protiv Rome na „Olimpiku” ako rezultat ne bi bio 0:0...

Siti je poveo preko Aguera kada je iznudio penal i crveni karton Mehdija Benatije, a onda i matirao Manuela Nojera s bijele tačke, ali su Bavarci do poluvremena preokrenuli preko Alonsa i Roberta Levandovskog. I sve do samog finiša, Bajern je i s igračem manje dominirao, ali dvije velike greške u predaji i primanju lopte, lansirale su Siti ka velikoj pobjedi.

"Sada idemo u Rim da pobijedimo i krunišemo ovaj trijumf protiv velikog Bajerna", rekao je Aguero.

Manuel Pelegrini je veličao Argentinca. "Postigao je tri i po gola. Kako? Pa i penal je njegova zasluga", jasan je bio Pelegrini.

Epilog pretposljednjeg kola u grupi je najviše poremetio Romu koja je remizirala u Moskvi, iako je vodila sve do 93. minuta. „Vučica” je povela preko Franćeska Totija u prvom poluvremenu, a poravnao je Valerij Berezucki u 93.

"Ovo su dva izgubljena boda, ali i dalje imamo šansu. Znali smo odavno da će meč sa Sitijem biti presudan", kazao je trener Rome Rudi Garsija.

Pred posljednje kolo, Bajern je sigurno prvi, a ostala tri tima imaju po pet bodova.

Roma je bolja u međusobnom duelu od CSKA, Moskovljani od Sitija, pa „građani” mogu da budu eliminisani i ako, na primjer, pobijede na „Olimpiku”, ako bi CSKA savladao Bajern u Minhenu.

Mesi het-trikom preuzeo prvo mjesto

Mesi nije čekao, rekord je morao da bude srušen, i uradio je to na veliki način - Argentinac je s tri gola u Nikoziji (pobjeda od 4:0) stigao do brojke od 74 pogotka u Ligi šampiona. Raul Gonsales je ostao na 71, a Kristijano Ronaldo ima 70...

Mesi je sa 27 godina već najbolji strijelac i u istoriji Barse, a u nedjelju je postao i najveći golgeter kada je Primera u pitanju. Gostovanje u Nikoziji će se pamtiti i po Luisu Suaresu, koji je dao prvi gol u dresu Katalonaca.

Urugvajac je, ujedno, pogodio u Ligi šampiona poslije 1.498 dana i duela Ajaksa i Oksera.

Pakleni Čelzi

Čelzi je bio nemilosrdan protiv Šalkea - pobijedio je u gostima sa čak 5:0 (Teri, Vilijan, autogol Kirhofa, Drogba i Ramireš) i kolo prije kraja obezbijedio prvo mjesto u grupi. Za drugu poziciju i plasman u osminu finala bore se Sporting (bio bolji od Maribora sa 3:1) i Šalke. Portugalci imaju dva boda više, a u posljednjem kolu gostuju Čelziju, dok Njemci idu u Sloveniju.

"Pobijediti sa 5:0 u Ligi šampiona nije normalno, a pobijediti tim rezultatom u Njemačkoj je još manje logično. Ali, bila je ovo velika partija, impresivna", istakao je Žoze Murinjo.

I, zaista, za Čelzi ovakav trijumf nije svakodnevica u Ligi šampiona, jer je to uradio tek drugi put u gostima u istoriji, nakon što je sa 5:0 počistio Galatasaraj 1999. godine.

"Realnost je da smo odličan tim, ali i da moramo da očekujemo neke slabije rezultate. A oni nas tek očekuju u sezoni", bio je pomalo zagonetan portugalski stručnjak.

Od večeras je rezervisano ukupno osam od 16 mjesta za osminu finala. Karte za prolaz imaju Real Madrid, Borusija iz Dortmunda, Bajern, Pari Sen Žermen, Barselona, Čelzi, Porto i Šahtjor.

Rezultati

GRUPA E

CSKA - ROMA 1:1

Berezucki 90+3 - Toti 43.

MANČESTER SITI - BAJERN 3:2

Aguero 22, 85, 90+1 - Alonso 40, 45.

Tabela: Bajern 12, Mančester siti, Roma, CSKA 5.

GRUPA F

APOEL - BARSELONA 0:4

Suares 27, Mesi 38, 58, 87.

PSŽ - AJAKS 3:1

Kavani 33, 83, Ibrahimović 78 - Klasen 67.

Tabela: PSŽ 13, Barselona 12, Ajaks 2, APOEL 1.

GRUPA G

ŠALKE - ČELZI 0:5

Teri 2, Vilijan 29, Kirhof (autogol) 44, Drogba 76, Ramireš 77.

SPORTING - MARIBOR 3:1

Mane 10, Nani 35, Slim,ani 65 - Džeferson (autogol) 42.

Tabela: Čelzi 11, Sporting 7, Šalke 5, Maribor 3.

GRUPA H

BATE - PORTO 0:3

Erera 56, Martines 65, Teljo 89.

ŠAHTJOR - ATLETIK B. 0:1

San Hose 67.

Tabela: Porto 13, Šahtjor 8, Atletik B. 4, BATE 3.

Bonus video: