Vengerova posljednja šansa za odlazak u velikom stilu

Večeras od 21.05 časova prvi mečevi polufinala Lige Evrope
0 komentar(a)
Arsen Venger Arsenal, Foto: Reuters
Arsen Venger Arsenal, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2018. 10:14h

Atletiko Madrid i Arsenal su mnogi stručnjaci vidjeli u finalu Lige Evrope s obzirom na ogroman kvalitet oba tima u odnosu na pojedine timove koji su se našli u četvrtfinalu, ali je računicu pokvario žrijeb za polufinale koji ih je spojio.

Ipak, "kolćonerosi" su favorit broj jedan, a pitanje je može li Arsenal da pokloni Arsenu Vengeru u oproštajnoj sezoni treće evropsko finale?

"Tobdžije" su sa Vengerom na klupi izgubile finale Kupa Uefa 2000. od Galatasaraja u Kopenhagenu, a onda i Lige šampiona 2006. kada je bolja bila Barselona u Parizu.

Navijači priželjkuju okršaj za trofej u Lionu 16. maja.

"Moramo da se fokusiramo na svoje najbolje strane. Svima je jasno da smo najopasniji s loptom u nogama, a Atletiko kada dočeka grešku protivnika. Iskreno, mislim da naš rival nema manu, pokazuju to i rezultati i moramo da budemo na viskom nivou", rekao je Venger.

Francuz je prošle sedmice objavio da na kraju sezone ide iz Arsenala.

"Vodio sam Arsenal u više od 200 evropskih mečeva. Teško je izabrati jedan koji je poseban. Možda onaj u kojem smo izbacili Real za koji su igrali Ronaldo, Zidan, Figo...", istakao je Venger.

Spekulacije da je Venger u stvari smijenjen, iako je rečeno da je sve urađeno sporazumno, dobile su na težini nakon što je o tome progovorio i sam menadžer:

"Nisam ja odlučivao o trenutku kada ću to objaviti. O svemu ostalom sam već opširno govorio", poručio je Venger i pojasnio da ne razmišlja o penziji.

Atletiko je osvojio ovo takmičenje 2010. i 2012, potom je dva puta igrao finale Lige šampiona (2014. i 2016). Trofej bi bio još jedna potvrda koliko Madriđani rastu kao klub, ali dvomeč sa Arsenalom nije lako predvidjeti.

Atletiko je, međutim, na neki način kažnjen da igra Ligu Evrope, nakon bolne eliminacije iz Lige Evrope u grupi u kojoj su bili i Čelsi, Roma i Karabag.

"Liga Evrope mi je dala toliko u karijeri, ali ako me sada pitate reći ću vam da je obično sr... Naša mjera je Liga šampiona", kazao je kapiten Atletika Gabi nakon drugog remija sa Karabagom.

Od tada se sigurno promijenilo mnogo, jer trofeji liječe sve rane... Atletiko je ove sezone u šest mečeva u Ligi Evrope pobijedio pet puta (po dva Kopenhagen i Lokomotivu, jednom Sporting), a jedini poraz doživio je u Lisabonu u revanšu četvrtfinala.

"Arsenal je za nas najteži mogući protivnik u ovom takmičenju. To je klub koji ima bogatu istoriju, odlične igrače, velikog trenera. Mislim da su šanse 50:50", rekao je Dijego Simeone.

Dio spektakla na "Emirejtsu" trebalo bi da bude i naš Stefan Savić koji je najavljen od prvog minuta. Dobra vijest za navijače Atletika je da je u London otputovao i nedovoljno oporavljeni Dijego Kosta.

Nije glamuzoran kao duel Arsenala i Atletika, ali se mnogo očekuje i od okršaja Marseja i Salcburga.

Francuzi igraju odličan fudbal pod komandom Rudija Garsije, dok je Salcburg eliminacijom Borusije Dortmund i Lacija skrenuo pažnju na sebe.

"Želimo u finale i mislim da imamo velike šanse. Salcburg je, ipak, pokazao koliko je ozbiljan tim. Favorit? Mislim da ga nema u ovom dvomeču", istakao je Garsija.

Bonus video: