Video-tehnologija koja je već promijenila fudbal

Da je Uefa sačekala još jednu sezonu kada je u pitanju primjena VAR-a, kao što je prvobitno bio plan, u četvrtfinale LŠ bi se vjerovatno plasirao PSŽ, Roma bi protiv Porta imala šansu u penal-ruletu. Ovo su 10 najkontroverznijih sudijskih odluka donesenih nakon gledanja video-snimka
2376 pregleda 0 komentar(a)
Damir Skomina gleda snimak prije nego što je dosudio penal za Junajted, Foto: Reuters
Damir Skomina gleda snimak prije nego što je dosudio penal za Junajted, Foto: Reuters

Drama na “Parku prinčeva” u srijedu veče izazvala je kontroverze kada je u pitanju VAR tehnologija.

Penal kojim je Markus Rašford odveo Mančester junajted u četvtfinale, dosuđen je nakon igranja rukom Presnela Kimpembea i upotrebe VAR-a. U taboru francuskog šampiona bili su bijesni zbog te odluke, koju je Nejmar nazvao sramotnom.

Slično je, iste večeri, bilo u Portu, gdje su domaći prošli u četvrtfinale zahavljujući penalu dosuđenom nakon gledanja video-snimka, a velike optužbe stizale su iz tabora Rome.

Da je Uefa sačekala još jednu sezonu kada je u pitanju primjena VAR tehnologije, kao što je prvobitno bio plan, u četvrtfinale bi se vjerovatno plasirao PSŽ, a Roma bi protiv Porta imala šansu u penal-ruletu.

Engleski mediji su, takođe, nedavno objavili virtuelni tabelu Premijer lige - kako bi ona zapravo izgledala da je VAR u potrebi na Ostrvu. Drugačije nego sada...

Video-tehnologija je, bez sumnje, promijenila fudbalsku igru, a kao obične, sudijske, bilo je i kontroverznih “video-odluka”. Ovo su 10 koje su izazvale najveće polemike.

NE SVIRA SE TAKAV PENAL U FINALU SP

U finalu Mundijala između Francuske i Hrvatske prošlog ljeta, pri rezultatu 1:1, u finišu prvog poluvremena, sudija Nestor Pintana dosudio je penal za Francuze nakon gledanja video-snimka. Igranje rukom Ivana Perišića argentinski arbitar je registrovao tek poslije sugestije iz VAR sobe.

Grizman je pogodio sa bijele tačke, Francuska je povela 2:1, a sat kasnije postala svjetski prvak.

- U finalu Svjetskog prvenstva ne svira se takav penal - prokomentarisao je nakon meča Zlatko Dalić, selektor Hrvata.

”U ENGLESKOJ TO NE BI BILO DOSUĐENO”

Pomenuti slučaj igranja rukom Kimpembea u Parizu u posljednjem minutu meča PSŽ - Mančester junajted izazvao je dosta polemika. Kimpembe je rukom zaustavio šut Djoga Daloa i skrivio penal kojim su “đavoli” prošli dalje.

- Najstroža kazna za ovo ne bi bila dosuđena u Premijer ligi, pa čak i kada VAR stupi na scenu - mišljenje je Dermota Galagera, nekadašnjeg sudije.

ČUDNA VAR-PREMIJERA U RUSIJI

Svoj prvi “nastup” VAR je imao tokom Kupa konfederacija 2017. u Rusiji. Tada je Milorad Mažić, na meču između Njemačke i Čilea, propustio da dosudi drugi žuti karton Gonzalu Jari zbog udaranja laktom Tima Vernera.

Njemačka je izvršila pritisak da se konsultuje VAR, što je na kraju i učinjeno, ali je srpski arbitar i tada ostao pri odluci da ne isključi Čileanca.

KAD VAR SOBA OSTANE NIJEMA...

Englezi smatraju da su u prvom meču na Mundijalu 2018. protiv Tunisa oštećeni za dva penala.

Hari Kejn je oboren u oba navrata - prvo je Feržene Sasi napravio prekršaj, a zatim Jasin Merija.

Glavni sudija ipak nije bio tog mišljenja, iako je FIFA kasnije analizirala zašto Sandro Rići iz VAR sobe nije sugerisao Vilmaru Roldanu da pogleda incidente na monitoru.

KONTROVERZA NA VEMBLIJU

Polufinale Liga kupa Engleske, u kojem su akteri bili Čelsi i Totenhem, obilježila je ključna odluka VAR-a.

Kejn je sa bijele tačke postigao jedini pogodak na meču. VAR je zanemario signalizaciju pomoćnika da se Kejn nalazio u ofsajdu, prije nego što ga je oborio Kepa, golman Čelsija i iznudio penal.

“Plavci” su nakon utakmice prezentovali svoj ugao, u kojem se jasno vidi da su odbrambeni igrači Čelsija zastali nakon podigute zastavice i maltene pustili Kejna da pobjegne...

TENIČKI PROBLEMI...

Dužina trajanja donošenja odluke da se dosudi penal za Šalke, u porazu od Mančester sitija u prvom meču osmine finala LŠ odigranog u februaru (3:2), izazvala je nezadovoljstvo.

Tri minuta trebalo je Karlos del Seru Grandeu da pokaže na bijelu tačku, a samog usporenog snimka na monitorima, zbog tehničkih problema, nije bilo.

FA KUP ZAVRZLAMA

VAR je debitovao u Engleskoj u 4. kolu FA Kupa, u meču između Liverpula i VBA, januara 2018, na čudan način.

Glavni arbitar Kreg Pouson prvo je poništio gol Krega Dousona zbog ofsajda, a zatim je, nakon skoro četiri minuta razmišljanja, dosudio penal nad Salahom, da bi kasnije u toku meča pregledavanjem snimka priznao treći pogodak Vest Bromiča.

SUMNJIVA ODLUKA

Džejms Tarkovski je faulirao Federika Kijezu u svom šesnaestercu, a Lorenco Insinje postigao izjednačujući pogodak za Italiju u finišu prijateljskog meča sa Englezima na “Vembiliju”, marta 2018. (1:1).

Sudija Deniz Ajetkin je ovu odluku donio nakon pregledavanja snimka, a Garet Sautgejtje nekon utakmice stavio pod debelu sumnju...

”SRAMOTNA TEHNOLOGIJA”

Na utakmici između Totenhema i Ročdejla, u okviru 5. kola FA kupa prošle sezone, sudija Pol Tirni je poništio rani pogodak Erika Lamele zbog faula u izgradnji akcije.

Međutim, predomislio se nakon novog pregledavanja snimka i dosudio penal. Son je bio siguran realizator, ali mu je gol poništen zbog nepravilnog zalijetanja pri izvođenju. Spursi su ubjedljivo slavili sa 6:1, a trener Maurisio Poketino je nazvao VAR tehnologiju “sramotnom”.

KOME CRVENI KARTON?

U duelu reprezentacija Njemačke i Kameruna na Kupu konfederacija 2017, Vimar Roldan je isključio pogrešnog igrača, Sebastijana Sijanija, umjesto Ernesta Mabuku.

Pregledao je snimak samo da bi potvrdio grešku i isključio Sijanija. Kamerun se žalio, a Roldan je pogledao incident drugi put i konačno donio pravu odluku, isključivši Mabuku.

Bonus video: