Volkot i Velbek srušili Šveđane

Mladi asovi Arsenala i Junajteda spasli Engleze i selektora Roja Hodžsona. Albion na korak od četvrtfinala...
0 komentar(a)
Dani Velbek, Foto: Beta/AP
Dani Velbek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2012. 21:20h

Čudesna brzina rezerviste Tea Volkota i maestralan gol Danija Velbeka potvrdili su da Engleska nije baš tako skromna, da ima individualnu klasu da slomi protivnika.

Dva dodira mladih asova Arsenala i Mančester junajteda bila su dovoljna da Albion dođe na korak od četvrtfinala - reprezentacija „tri lava“ je pobijedila Švedsku sa 3:2, pa u posljednjem kolu može i bodom da završi priču i da se ne osvrće na ishod meča Švedska - Francuska.

"Bila je ovo stresna utakmica, prvo smo kontrolisali dešavanja, a onda upali u probleme. Znali smo koliko je Švedska opasna, ali smo joj odlično parirali, izuzev ta dva prekida. Ova pobjeda je sjajna, jer smo slavili protiv veoma iskusnog tima koji teško gubi na velikim takmičenjima", rekao je selektor Engleza Roj Hodžson.

Engleska je opet pokazala dva lica - u prvom poluvremenu je vodila (golčina glavom Andija Kerola) i diktirala tempo, onda je u nastavku za svega 10 minuta Švedska preokrenula (autogol Glena Džonsona i pogodak Olofa Melberga), ali je ulazak Volkota spasao Hodžsona novog pakla.

Albion sa ova tri boda lakše diše, iako ga čeka još 90 minuta u kojima greške ne smije da bude.

"Kakva izmjena, hvala ti, Teo", bio je komentar jednog navijača na forumu BBC.

I Arsenalovo krilo je je zaista promijenilo stvari na terenu - prvo je poravnao na 2:2, a onda asistirao Velbeku koji je spektakularnim udarcem petom matirao Andreasa Isaksona.

"Ne bih rekao da sam sve preokrenuo. Uvijek je dobro kada uđete s klupe i pokažete šta umijete, iako sam bio razočaran što nisam u startnoj postavi. Bio sam gladan lopte poput ajkule dok sam se zagrijavao, kasnije sam to prenio i na teren", kazao je Volkot koji je zamijenio Džejmsa Milnera u 61. minutu.

Švedska je imala šanse, pokušavala da izjednači, ali je odbrana Engleske na čelu sa Džonom Terijem odbila sve nalete...

"Zadovoljni smo, ali nema razloga da slavimo. Već sada se okrećemo Ukrajini", jasan je bio Velbek.

"Vikinzi" su snakon dva kola izgubili sve šanse za plasman među osam najboljih.

"Veoma sam tužan, ovaj poraz me je baš povrijedio. U oba meča smo zaslužili makar po bod, a nismo uzeli nijedan. Ponosan sam na momke, na način na koji su odigrali čitavu utakmicu, kao i drugo poluvrijeme protiv Ukrajine, ali takve mečeve moramo da pobjeđujemo", rekao je selektor Šveđana Erik Hamren.

Tabela: Francuska, Engleska 4, Ukrajina 3, Švedska 0.

Švedska - Engleska 2:3

Kijev - Olimpijski stadion. Gledalaca: 60.000. Sudija: Damir Skomina (Italija). Strijelci: Džonson (autogol) u 49, Melberg u 59. za Švedsku, Kerol u 23, Volkot u 64. i Velbek u 78. minutu za Englesku. Žuti kartoni: Melberg, J. Olson, Svenson (Švedska), Milner (Engleska).

Švedska (4-4-1-1): Isakson - Grankvist (Lustig), Melberg, M. Olson, J. Olson - Svenson, Kalstrom, Larson, Elm (Viljhelmson) - Ibrahimović - Elmander (Rozenberg).

Engleska (4-4-2): Hart - Džonson, Teri, Leskot, Kole - Milner (Volkot), Džerard, Parker, Jang - Kerol, Velbek (Okslejd-Čembrlen).

Bonus video: