Za njega je Mesi rekao da je najbolji: Sadio Mane, tako se stvara veliki igrač

Senegalski reprezentativac je od Treće lige Francuske i dresa Meca stigao do zvijezda, sada je jedan od najboljih fudbalera na planeti
5829 pregleda 0 komentar(a)
Sadio Mane, Foto: AP
Sadio Mane, Foto: AP

As Liverpula Sadio Mane je proglašen za najboljeg igrača novembra u Premijer ligi, a samo nekoliko dana ranije zauzeo je četvrto mjesto na listi najboljih igrača svijeta u anketi „Frans fudbala“, koji dodjeljuje Zlatnu loptu.

- Mislim da je sramota da je Mane tek četvrti - rekao je najbolji od svih Lionel Mesi, koji je Senegalcu u izboru Fifine za nagradu „The Best“ dao maksimalnih pet bodova.

Kada Mesi nekog proglasi za najboljeg, a s obzirom na to kakve je Argentinac postavio standarde u svjetskom fudbalu, onda je taj igrač zaista poseban. A Mane od dolaska u Liverpul samo raste, napreduje, bolji je iz meča u meč...

Za čovjeka koji ga je otkrio, dok je igrao u nižim francuskim ligama, Maneov fudbalski razvoj je sve samo ne neočekivan.

- Sadio je sigurno jedan od najboljih igrača današnjice i nevjerovatna fudbalska priča - kazao je Kristof Frojnd, sportski direktor Salcburga.

Mane je postao primjer kako funkcioniše austrijski klub - potraga na svim djelovima planete za talentima, kojima nude platformu sa koje se može do visina.

U Mocartovom gradu stasavaju nebrušeni dijamanti, tamo se bruse i fudbalski poliraju, postaju sjajni i spremni da idu dalje.

- To je naša priča, na koju smo ponosni. U našem skauting timu rade ljudi koji znaju posao i ciljnu grupu - 16, 17, 18, 19, maksimum 20 godina. I znaju šta traže od igrača: brzinu, inteligenciju, dobar mentalitet, karakter, zdravo razmišljanje... - objašnjava Frojnd.

Sadio Mane ima sve te osobine, koje je Frojnd primijetio 2011. godine dok je nastupao za Mec. Frojnd je vidio nešto što drugi nisu, jer je Mane, tada 19-godišnjak, na 19 mečeva u francuskoj Drugoj ligi postigao samo dva gola, a njegov tim ispao u niži rang.

Na početku sezone 2012/13, u Trećoj ligi Francuske, Mane je upisao jedan pogodak na tri meča, ali je Salcburg odlučio da „rizikuje“ - za trećeligaškog igrača ponudio je četiri miliona eura i doveo ga na istočne Alpe.

- Sadio je vjerovatno igrač koji je sa najmanje tačke dosegao najveće visine. Mi smo vidjeli veliki potencijal - kako se kreće, koliko je brz, kako želi gol... Kada smo razgovarali sa njim vidjeli smo koliko je posvećen i koliko želi da napravi naredni korak. Kada smo razgovarali oči u oči bilo je jasno da je odlučan, ali nije bilo lako da napravi promjenu. Druga zemlja, drugačiji jezik, drugačija kultura... Bilo je zaista interesantno gledati ga kako napreduje - kazao je Frojnd.

Velike igrače od ostalih odvajaju često sitnice.

- Za mene je važniji mentalni sklop od talenta. Dobro, vidi se da je neko dobar, da je brz, vidi se da se kreće kako treba, ali treba vidjeti kakav je van terena, kakav je saigrač i kakav odnos ima sa ostalim momcima, kako reaguje na poraz... To su, za mene, vrlo važne karakteristike, možda i važnije od igranja fudbala - objašnjava Frojnd.

Mane se Salcburgu odužio sa 45 golova na 87 mečeva, prije nego što je 2014. godine otišao u Sautempton za 13 miliona eura. I „sveci“ su napravili pravi izbor, jer je Mane dvije godine kasnije prešao u Liverpul za 40 miliona.

Fenomenalno je prošao i Liverpul, za zvanično četvrtog igrača svijeta to je „smiješna“ suma, a taj igrač je jedan od najzaslužnijih za titulu prvaka Evrope.

I, kako trenutno stvari stoje, biće jedan od najvažnijih fudbalera u sezoni u kojoj bi Liverpul poslije 30 godina trebalo da konačno postane šampion Engleske.

Bonus video: